Pomadki i szminki

Bourjois Rouge Edition Souffle de Velvet Matowa pomadka do ust

Nasi użytkownicy zostawili 50 opinii dla tego produktu. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótkie podsumowanie na ich podstawie:

• 16 lipca 2024 o 13:54
    Kolor ładny, ale cała reszta do bani
    Lubię kolory na ustach, lubię różne wykończenia, lubię testować kolejne propozycje pomadek, dlatego podczas składania zamówienia w jednym ze sklepów internetowych wpadła mi w oko tytułowa pomadka od Bourjois. Akurat była w promocji, więc bez wahania wpadła do koszyka. Wybrałam dla siebie kolor 07 Plum plum pidou. Jest to bardzo ładny i dziewczęcy koralowy kolor. Bardzo twarzowy, ładnie podkreśla usta, idealny do wiosennych i letnich stylizacji. Faktycznie jest to pomadka matowa, ale z takim ładnym, satynowym wykończeniem. Sam kolor jest dość widoczny, ale jest to kosmetyk półtransparentny i nawet po dokładaniu warstw nie udaje się uzyskać lepszego krycia. Pomadka ma dziwną musowo-sylikonową formułę, która sprawia, że kosmetyk zamiast ładnie rozkładać się na ustach, to się po nich ślizga, co skutkuje pojawieniem się prześwitów i smug. Jakoś można z tego wybrnąć, nakładając pierwszą warstwę bazową i po odczekaniu kilku sekund kolejną już właściwą. W ten sposób udaje mi się uzyskać równomierny kolor. Niestety słowa producenta o jej trwałości można włożyć między bajki. 10 godzin? Pff, pomadka delikatnie układa się na ustach, ale praktycznie wcale nie zastyga, więc nawet najmniejsze jedzenie lub picie powoduje jej ścieranie. Po czasie zostaje wyłącznie na brzegach warg. Na brzegach szklanek i sztućcach również… Ponadto pachnie chemicznie i nieprzyjemnie, niemalże jak sylikon do uszczelniania. Cały czas jest także wyczuwalna na ustach. Na szczęście ich nie skleja i nie drażni gardła. Nie pielęgnuje ust, ale też nie ma na nie negatywnego wpływu. Pomadka umieszczona została w kwadratowej buteleczce z matowego, przezroczystego plastiku, dzięki czemu widzimy z jakim kolorem mamy do czynienia. Nakrętka skrywa dobrze osadzony trzonek z aplikatorem w formie włochatego kopytka niewielkich rozmiarów. Tutaj wszystko gra i buczy. Cena regularna przy tej jakości, to wyżyny absurdu. Ja nie jestem zadowolona i z pewnością nie polecam.
  • 25 kwietnia 2024 o 20:05
    Na szybkie delikatne podkreślenie ust idealna. Nie jest bardzo trwała, ale lubię ją za konsystencję
    Pomadkę udało mi się kupić za grosz przy okazji zakupów internetowych. Drogeria dorzucała ją do zamówienia po przekroczeniu pewnej kwoty w koszyku. Całkiem się na nią ucieszyłam, bo lubię markę Bourjois. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej pomadce, wrażenia o niej mam mieszane. Z jednej strony lubię jej delikatność, a z drugiej jednak trochę mi przeszkadza, że tak szybko się ściera. Ja akurat zdecydowałam się na odcień 08 Carameli Melo. Opakowanie i aplikator pomadki Pomadka jest zamknięta w kwadratowej tubce, według mnie jest bardzo ładna. Jej barwa oddaje kolor pomadki. Ma tylko biały napis Rouge Edition Souffle de Velvet i na zakrętce podany odcień (na dodatkowej naklejce). Całość jest schludna i bardzo elegancka. Aplikatorem całkiem wygodnie i precyzyjnie nakłada się produkt. Sama przedłużka nie jest długa, zakończona jest miękką gąbeczką. Daje miłe wrażenie na skórze podczas aplikacji. Jest na odkręcanie - nie przeszkadza mi to. Pomadka mieści się w kieszeni kurtki (tam najczęściej ją noszę). Nigdy sama się nie odkręciła, nie brudzi. Aktualnie już kończę jedno opakowanie, które mam baaardzo długi czas. :D Niestety ciężko wydobyć jego resztki, ale to norma przy tego typu produktach. Konsystencja pomadki i krycie + zapach Strasznie lubię jej konsystencję. Daje takie jedwabiste uczucie na skórze i delikatne ją wygładza. Nie wysusza ust na wiór, choć nie jestem fanką aplikacji jej zimą. Usta lekko się błyszczą i mają podkreślony kolor. Nie jest to pomadka mocno kryjąca, ale raczej delikatna. Co ciekawe - im więcej nałożymy warstw, tym większe krycie uzyskamy, więc super, że możemy to sobie kontrolować. Ale za to ją lubię. Ostatnimi czasy nie przepadam za efektem mocno pomalowanych ust, a najgorzej gdy ich obrys ma jeszcze kolor, a środek już dawno jest zjedzony. Z tym produktem tak nie jest. Nie odznacza się kontrast pomiędzy konturem a środkiem tej części twarzy. Szkoda jedynie, że Bourjois nie pokusiło się na dodanie delikatnego zapachu do formuły. Pod tym kątem jest dość neutralnie i da się wyczuć lekko sztuczne/chemiczne tony. Kolor i trwałość Kolor, na który się zdecydowałam należy do klasycznych, lekko malinowych czerwieni. Mi się podoba. Nie odznacza się bardzo od naturalnego koloru ust. Z reguły nakładam jedną warstwą pomadki tak, żeby po prostu delikatnie je podkreślić i tyle. Trwałość pomadki mogłaby być lepsza. Niestety znika już po godzinie od nałożenia. Chciałabym się nacieszyć efektem ładnie nawilżonych i jedwabiście miękkich ust ciutkę dłużej. Czy zdecydowałabym się na jej zakup? Myślę, że tak, choć zapewne szukałabym jej na promocji. Jest dość droga. Mimo wszystko polecam ją każdej fance niezbyt intensywnych pomadek, które dają ładne, naturalne i kobiece wykończenie ust. Daję jej 4 gwiazdki, ale raczej jest to czwórka z minusem.
    Zalety:
    • schludne, trwałe i bezproblemowe opakowanie
    • wygodny aplikator z miękką gąbeczką
    • jedwabista konsystencja, którą wygodnie nakłada się na usta
    • można nią budować krycie
    • usta po nałożeniu są gładkie i takie dopieszczone
    • idealny produkt dla fanek delikatnego podkreślenia ust
    • duży wybór odcieni
    Wady:
    • raczej mało trwała. Po godzinie od nałożenia ściera się w 90%
    • brak walorów zapachowych - da się wyczuć lekko chemiczne aromaty
    • raczej kupiłabym ją tylko na promocji - kosztuje dość sporo
    • ciężko wydobyć resztki produktu z tubki
    • raczej do stosowania latem, zimą może trochę wysuszyć skórę
  • 23 lutego 2023 o 22:37
    Kolor 03 IVPeach - delikatny odcień. Pomadka mało widoczna na ustach i szybko znika.
    Kupiłam tą pomadkę zupełnie przez przypadek w jeden z drogerii internetowych. Zachęciła mnie cena promocyjna około 14 zł. Mimo tylu negatywnych opinii postanowiłam dać jej szansę, gdyż szukałam czegoś na co dzień, do pracy. Jest to połączenie matowej pomadki i połtransparentnego balsamu do ust - daje to bardzo naturalny , subtelny efekt. Pomadka nie zastyga na ustach na mat, bo zostaje delikatny, satynowy połysk. Odcień jaki mam może dobrze sprawdzić sie na co dzień, kiedy mamy ochotę na delikatny makijaż. Pomadka na ustach nie rzuca się w oczy, nadaje ustom jedynie delikatnego kolorku, taki dziewczęcy look. Niby wszystko fajnie, ale jednak ta pomadka na dłuzsza metę nie przpadła mi do gustu i leży teraz zapomniana, na dnie kosmetyczki. Dużym minusem jak dla mnie jest kiepska trwałość. Pomadka bardzo słabo trzyma się ust. Biorąc pod uwage cenę regularna oczekiwałabym lepszej jakości. Na szczęscie ja dałam za nia parę zlotych, jednak gdybym zapłaciła 40-50 zł byłabym oburzona. No i kolejnym faktem jest to, że aplikacja nie jest taka prosta jakby się to wydawało. Pomadka nie rozprowadza sie niestety równomiernie na ustach, w moim wypadku tworzą się nieestetyczne prześwity, smugi. Ciężko uzyskac jednolity kolor na ustach, nawet za pomoca kilku warstw. Bo jedna warstwa jest niemal niewidoczna. Opakowanie z aplikatorem takie samo jak w poprzedniej wersji Rouge Velvet. Zapach bez szału. Cieszę się, że miałam możliwośc wypróbowac ją za pare złotych , jednak na pewno do niej nie wrócę.
  • 30 września 2022 o 10:48
    Zdecydowanie słabsza od podstawowej wersji Rouge Edition
    Uwielbiam podstawową wersję Rouge Edition, z której szminką zachwycałam się przez lata. Jakiś czas temu dostałam Souffle w prezencie od siostry, z czego bardzo się ucieszyłam, bo liczyłam na równie piękny efekt. Niestety, jest słabsza. Właściwie to mogłabym podpisać się pod większością rozczarowanych tutaj recenzji. Oceniam odcień 04 Ravie en rose. + Opakowanie: bardzo wygodne, szczelne, zamykane na klik, nic się nie brudzi. Co ważne w blyszczykach/pomadkach - ładne :D (No przecież wyciągamy z torebki, warto, aby nie odstraszało!). W przyjemnym dla dłoni macie. + Klasyczny, blyszczykowy aplikator. Mięciutki, dobrze rozprowadza kosmetyk na ustach i pozwala na precyzyjny makijaż. + Konsystencja: to, co mnie urzekło najbardziej. Faktycznie taki "velvet" ;) Mięciutka, jedwabista, przyjemna w dotyku. Nie spotkałam się jeszcze z takim produktem. + Kolor: w opakowaniu wyglądał na taką pomarańczę, której się obawiałam. Czekałam na dobry moment na taki odcień, czyli na lato i na opaleniznę. Niesłusznie, bo okazał się być bardzo twarzowym, dziewczęcym miksem koralowego z brzoskwiniowym. Daje lekko transparentny odcień, taki nie do końca mat. Bardzo specyficzny, ale o dziwo okazał się być dobry do codziennego makijażu.
    Wady:
    • Zapach: o jak ja nie lubię tego w marce Bourjois! Tanie, proste Wibo czy Lovely potrafi stworzyć pomadkę, która pięknie pachnie i jest przyjemna w noszeniu. Tutaj czas się zatrzymał na latach 90 i pomadka poprostu śmierdzi taką babciną, suchą... pomadką. Szkoda, można było uprzyjemnić ją odrobiną zapachu.
    • Trwałość. Klasyczny Rouge Edition to był u mnie tytan trwałości, a tutaj wystarczy, że pomaluję nią usta na szybkie zakupy, po 1,5 h w domu w lusterku nie widzę już nic. Szkoda, chciałabym dłużej cieszyć się efektem.
    • Wysusza usta. Niestety, ale u mnie bardzo wysusza i sprawia, że po aplikacji czuję się niekomfortowo. Raczej nie sięgnę po nią zimą lub gdy moje usta będą w gorszym stanie.
    • Niewarta swojej ceny regularnej. Jako prezent lub w promocji ok, ale kilkadziesiąt złotych w Rossmannie to nieporozumienie.
    zuzem
    18 maja 2021 o 15:07
    Bardzo ją lubię
    Bardzo odpowiada mi to, jak produkt wygląda na ustach, ponieważ ogólnie pomadki zawsze nakładam w małej ilości i wklepuję palcem, by uzyskać ładny efekt bez skorupy i zjadania się produktu w ciągu dnia. W tym przypadku sam kosmetyk po bezpośrednim nałożeniu aplikatorem na całe usta bez wklepywania go daje właśnie lekki naturalny efekt "my lips but better". Wykończenie jest półtransparentne, w dotyku jakby satynowe, bardzo przyjemne. To, jak wygląda na ustach kojarzy mi się z azjatyckimi ustami, które są lekko zabarwione i nie wyglądają, jakby były pomalowane. Pomadka nie wysusza ust, nie jest długotrwała ale to dla mnie żaden problem, ponieważ przez jej konsystencję i półtransparentność jestem w stanie ją dokładać w ciągu dnia bez lusterka - jak balsam w sztyfcie. Sięgam po nią najchętniej i najczęściej.