WIZAŻ logo

Trigonella Foenum Graecum Extract właściwości i zastosowanie

Wyciąg z nasion kozieradki pospolitej

TRIGONELLA FOENUM-GRAECUM SEED EXTRACT, EXTRACT OF FENUGREEK,

Trigonella Foenum-Graecum Extract – co to jest?

Wyciąg z nasion kozieradki pospolitej (INCI: Trigonella Foenum-Graecum Extract) to składnik roślinny pozyskiwany z nasion Trigonella foenum-graecum, znanej jako kozieradka. Roślina ta od wieków stosowana jest w tradycyjnej medycynie i pielęgnacji skóry ze względu na wysoką zawartość związków biologicznie czynnych, takich jak flawonoidy, saponiny, polisacharydy, alkaloidy oraz witaminy i minerały. Ekstrakt wykazuje działanie odżywcze, kojące i wspomagające regenerację skóry i włosów.

Właściwości i zastosowanie Trigonella Foenum-Graecum Extract

Dzięki bogatemu składowi chemicznemu, wyciąg z nasion kozieradki znajduje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej oraz wymagającej regeneracji. Stosowany jest również w produktach do włosów osłabionych i ze skłonnością do wypadania. Jego główne właściwości to:

  • działanie łagodzące i zmniejszające podrażnienia,
  • wsparcie dla procesów gojenia i odbudowy naskórka,
  • poprawa elastyczności i nawilżenia skóry,
  • działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne,
  • nadaje produktom zapachu,
  • wzmacnianie struktury włosów i pobudzanie ich wzrostu.

Kozieradka może wpływać na poprawę kondycji skóry głowy, regulując wydzielanie sebum i łagodząc objawy łupieżu, co czyni ją popularnym składnikiem naturalnych szamponów i wcierek.

Trigonella Foenum-Graecum Extract – na co uważać?

Chociaż ekstrakt z kozieradki jest zazwyczaj dobrze tolerowany, jego intensywny, charakterystyczny zapach może być dla niektórych użytkowników nieprzyjemny. W przypadku skóry wrażliwej lub alergicznej warto przeprowadzić próbę uczuleniową, ponieważ możliwe są reakcje nadwrażliwości na saponiny lub alkaloidy zawarte w ekstrakcie. Nie zaleca się stosowania na uszkodzoną skórę bez wcześniejszej konsultacji ze specjalistą.

W jakich kosmetykach znajdziesz Trigonella Foenum-Graecum Extract?

Spotykany głównie w następujących typach kosmetyków:

  • szampony i wcierki do skóry głowy i włosów z tendencją do wypadania,
  • maseczki i serum do twarzy o działaniu regenerującym,
  • kremy i balsamy nawilżające do skóry suchej i podrażnionej,
  • produkty łagodzące do pielęgnacji cery problematycznej,
  • preparaty o właściwościach przeciwzapalnych i ochronnych.

Działanie w kosmetykach

Kozieradka jest stosowana w celu pielęgnacji cery łojotokowej i trądzikowej. Jednak największą sławę zdobyła dzięki temu, że wzmacnia włosy. Wcierka z naparu z nasion kozieradki zapobiega wypadaniu włosów i stymuluje wzrost nowych kosmyków, w tym tzw. baby hair. Ponadto łagodzi podrażnienia skóry głowy.

Typ składnika

  • Substancja pochodzenia naturalnego
  • Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

  • Substancja aktywna
  • Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne
  • Substancja kondycjonująca
  • Substancja przeciwłojotokowa
  • Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Tak
Nie wiadomo
Nie

Najpopularniejsze produkty z Trigonella Foenum Graecum Extract

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej dotworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych
Więcej informacji znajdziesz tutaj.
szukaj