Fitomed Wcierka przeciw wypadaniu włosów skłonnych do przetłuszczania się
dodaj swoją opinię i zdjęcia do produktu
5 na 51 opinię
Polecana do: włosów skłonnych do wypadania i przetłuszczania się.
Składniki aktywne: wyciąg z tarczycy baikalskiej, kiełków soi i pszenicy, kozieradki, skrzypu i łopianu, arginina, alkohol etylowy, kwas mlekowy.
Działanie: regularne stosowanie wcierki stymuluje cebulki włosowe, zwiększa wzrost i gęstość włosów (pojawienie się włosów tzw. baby-hair), redukuje wypadanie włosów oraz zapobiega ich nadmiernej utracie. Zmniejsza przetłuszczanie się włosów.
Właściwości: kosmetyk przyjazny dla skóry głowy, nie powoduje lepienia się i przetłuszczania włosów. Kosmetyk naturalny i wegański. Zawartość składników naturalnych i aktywnych wynosi 99%. Testowany dermatologicznie.
Skuteczność wcierki:
W teście oceny ilości włosów w fazie wzrostu lotionu modelowego z Baicapil™ trwającego 180 dni stwierdzono, że po okresie aplikacji:
- o 12% zwiększyła się ilość włosów zdolnych do wzrostu,
- o 27% zmniejszyła się ilość włosów wypadających, niezdolnych do dalszego wzrostu,
- o 18% zwiększyła się gęstość włosów w porównaniu ze stanem początkowym.
Ocena gęstości włosów
W teście oceny gęstości włosów (test mycia i wyczesywania) trwającego 90 dni stwierdzono, że po okresie aplikacji nastąpiła redukcja wypadania włosów o 60%.
Składniki pod lupą
Alkohol etylowy - to organiczny związek chemiczny, który pozyskuje się w wyniku fermentacji materiału roślinnego (ziarna zbóż, kukurydza lub ziemniaki). Alkohol etylowy ma szerokie zastosowanie – w przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się go do produkcji leków . Alkohol jest znakomitym składnikiem kosmetyków głównie do cery trądzikowej, tłustej oraz lotionów do tłustych i wypadających włosów. Jest dozwolony w certyfikowanych kosmetykach naturalnych. W niskich stężeniach (do 10%) często jest niewyczuwalny i dobrze tolerowany. Łagodnie odkaża skórę głowy, poprawia ukrwienie, stymuluje wzrost włosa oraz spełnia rolę promotora przenikania przez skórę dla substancji aktywnych, w szczególności wyciągów ziołowych.
Kozieradka - surowcem leczniczym są nasiona kozieradki. Zawierają one od 20 do 30% substancji śluzowych, składających się głównie z galaktomannanów, witamin (A, B6, C, B5) i minerałów. W pielęgnacji włosów, kozieradka stosowana jest od pokoleń, będąc jedną z tych roślin zielnych, które najlepiej osadziły się w naszej kulturze i tradycji medycyny ludowej. Lotiony do włosów z kozieradką dostarczają substancji leczniczych bezpośrednio na skórę głowy, odżywiając, pobudzając lub hamując określone procesy. Lotion z kozieradką zmniejsza wypadanie włosów, stymuluje porost nowych i przyspiesza wzrost starych włosów, dając zauważalny efekt „baby hair”, czyli świeżo wyrośniętych, krótkich włosków. Ponadto doskonale radzi sobie z łupieżem, hamuje łojotok, nawilża skórę głowy.
Kwas L-mlekowy - to organiczny związek chemiczny, który jest naturalnym składnikiem skóry i włosów. Należy do składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego – odpowiada więc za należyte nawilżenie skóry. Zapobiega nadmiernej utracie wody i chroni przed wrażliwym działaniem czynników zewnętrznych. Przy niskim stężeniu dba więc o to, by skóra głowy była nawilżona i nie wydzielała nadmiaru sebum. Ponadto, ma on działanie peelingu enzymatycznego, który poprzez wchłanianie się przez warstwy naskórka, otwiera pory, regulując tym samym funkcjonowanie skóry – a to z kolei przekłada się na wygląd włosów. Kwas mlekowy poleca się w produktach takich jak wcierka, płukanka lub peeling do skóry głowy.
Skrzyp polny - to jednoroczna, kłączasta, płożąca roślina. Ekstrakt ze skrzypu polnego otrzymywany jest z łodyg i zawiera sole mineralne, w tym krzem, saponiny, flawonoidy, taniny, kwas krzemowy. Ekstrakt ze skrzypu polnego - polecany jest w związku z tym do produktów o działaniu stymulującym i rewitalizującym. Stosowany we wcierkach do włosów zmniejsza ich wypadanie, łamliwość i kruchość, zwiększa elastyczność oraz zagęszczenie. Stosuje się go również na problemy z łupieżem, przetłuszczaniem się oraz osłabieniem struktury włosów, czyli rozdwajaniem się końcówek.
Łopian - roślina jednoroczna lub wieloletnia, dorasta do 2 m wysokości. Łopian większy pochodzi z Europy, północnej Azji i USA. Ekstrakt z łopianu - zawiera polisacharydy, związki poliacetylenowe, związki siarkowe, olejek eteryczny, inne substancje aktywne. Olejek z łopianu - wpływa na pracę gruczołów łojowych, dlatego często stosowany jest do zwalczania łupieżu oraz przeciwko wypadaniu włosów.
Opakowanie: Wcierka Fitomed znajduje się w 200 gramowej buteleczce wykonanej z ciemnego plastiku. Dzięki temu zawartość produktu jest chroniona przed promieniami słonecznymi. Etykieta, tak samo jak w przypadku pozostałych produktów, jest bardzo ładna, spójna, czytelna i cieszy oko. Już nad opakowaniami i etykietami produktów Fitomed się rozpływałam we wcześniejszych wpisach i to tam Was serdecznie zapraszam, abyście przeczytali co o nich myślę. Na etykietce znajdziecie wszystkie te informacje, które są niezbędne do użytkowania produktu. Podoba mi się, że opakowanie posiada zakrętkę typu klik. Zdecydowanie bardziej je wole od tych zakręcanych. Są dla mnie po prostu wygodniejsze. Opakowanie posiada średniej wielkości otwór, który ułatwia nam dozowanie produkty. Możemy wylać go na dłonie i wmasować w skórę głowy, lub bezpośrednio z butelki lać na skórę głowy. Oba sposoby się u mnie sprawdzają, musicie więc wybrać ten, który jest dla was lepszy. Z butelki po jej przechyleniu, powoli wypływa wcierka, dzięki czemu nie musicie obawiać się o jej przelanie. Do tego trzeba by było mocno ścisnąć butelkę.
Konsystencja: Wcierka, jak to wcierka, jest substancją wodnistą. I jak to na wodę przystało, leje się, jest bardzo płynna. Uważam to jednak za atut, ponieważ dzięki temu możemy, z dużą łatwością nałożyć wciekę w każdy zakamarek skóry głowy. Taka konsystencja nam to po prostu ułatwia. Później tylko musimy ją sobie w skórę głowy wmasować i gotowe! Wcierkę można stosować na dwa sposoby, ale o tym za chwilkę!
Zapach: Zapach tego produktu jest dość specyficzny, ale mi się podoba. Bardzo lubię takie ziołowe zapachy. Osoby, które jednak nie przepadają za tego typu nutami, też nie mają się czego obawiać. Zapach jest niezwykle delikatny, bardzo łagodny i ucieka gdzieś. Nie zostaje z nami na dłużej. Zapach ten jest bardzo naturalny i stonowany.
Działanie: Tak jak wspomniałam, wcierkę tą możemy stosować na dwa sposoby. Po pierwsze, możemy wetrzeć ją w skórę głowy, odczekać 5 -15 minuty i umyć włosy lub ją wetrzeć w wilgotne włosy i nie trzeba jej spłukiwać. Ja osobiście preferuje właśnie tę drugą opcję. I już teraz zaznaczę, że nie ma co się obawiać, że wcierka przetłuści nam włosy. Wręcz przeciwnie. Odkąd używam tej wcierki co mycie włosów, mam wrażenie, że ich świeżość się zdecydowanie wydłuża, co mnie pozytywnie zaskoczyło. Teraz mogę śmiało nie myć włosów przez dwa trzy dni, gdzie kiedyś musiałam myć je codziennie. Producent obiecuje nam również działanie przeciw wypadaniu włosów i już po miesiącu jej używania, jestem bardzo zadowolona, ponieważ faktycznie widzę różnicę. I myślę, że dalsze używanie tego produktu, zdecydowanie poprawi mój problem z wypadaniem włosów. A naprawdę wypadało mi ich wiele! Muszę też pochwalić tę wcierkę, ponieważ jest on a mega wydajna i jeszcze mi posłuży. Aktualnie jestem z niej bardzo zadowolona i z wielką przyjemnością stosuję ją dalej! Wśród składników aktywnych znajdziemy wyciąg z tarczycy baikalskiej, kiełków soi i pszenicy, kozieradki, skrzypu i łopianu, arginina, alkohol etylowy, kwas mlekowy. I każdy ten składnik opisany jest na stronie fitomed. Opisy te znajdziecie na tej stronie. Mega Was zachęcam, by tam zerknąć. Ja jestem bardzo zadowolona i z chęcią będę stosować ją dalej!