Za słabo oczyszcza skórę normalną, a piękny zapach ulatuje tuż po rozerwaniu owijki
Bardzo lubię mydła w kostkach, nabywam je seriami, i nie inaczej postąpiłam natknąwszy się na linię prześlicznie opakowanych mydeł Green Pharmacy.
Pora na opinię o różanym – w naprawdę pięknej foliowej owijce, różowo-kremowej, w stylistyce retro, z piękną czcionką, i dopracowaną grafiką róż. Śliczna, a faktu, że nie jest papierowa, czyli "eco", nie krytykuję, ponieważ niektóre mydła (zwłaszcza naturalne) zbyt szybko by się w zwykłym papierze utleniły.
Oczarowana tym opakowaniem spodziewałam się... sama nie wiem czego, ale na pewno co najmniej supermydła, więc tym mocniejszy przeżyłam cios rozczarowania, kiedy rozerwałam owijkę.
Na pewno liczyłam na upojny aromat róż, a poczułam woń owszem, ładną, różaną, ale ledwo, ledwo uchwytną. Słabiutka i ulotną. Szkoda, gdyż zapach mydła zawsze jest dla mnie bardzo istotny, a wieczorny prysznic traktuję jak niemal aromaterapię. Minus za ulotność zapachu, w ogóle nie odczuwalnego w trakcie mycia.
Co do działania mydełka – nie nadgoniło niestety innymi walorami.
Nie mam skóry suchej, a normalną, i mydła raczej nie czynią mi krzywdy, ani nie uczulając, ani nawet nie ściągając jej, ale ten kosmetyk o naturalnym składzie, bazującym na ekstrakcie z róży damasceńskiej i maśle shea – choć jest bardzo łagodny dla skóry, i nawet ładnie się pieni, to – za słabo oczyszcza skórę, i dla poczucia świeżości, mydła należy użyć sporo. Do tego mokre zaczyna dość szybko rozmiękać, i na mojej skórze się rozmazuje, co jeszcze bardziej niweluje jego wydajność (choć drogie nie jest – ok. 2 zł).
Reasumując zatem... nie. Nie wrócę już do niego, i naprawdę, choć mydło delikatnie myje, nie podrażnia skóry, a teoretycznie powinno pięknie pachnieć różą damasceńską, to osobiście nie mogę go polecić. Szkoda.
Zalety:
- skład – naturalny – wyciągi roślinne – ekstakt z róży damasceńskiej, masło shea,
- nie uczula,
- nie podrażnia,
- nie wysusza skóry,
- zapach – róży damasceńskiej – byłby piękny, gdyby był choć trochę intensywniejszy,
- opakowanie – chyba największy atut mydła – prześliczna foliowa owijka, z piękną, trochę retro grafiką róż,
- cena – przystępna – nawet niecałe 2 zł za kostkę
Wady:
- działanie oczyszczające - dla mojej skóry normalnej – za słabe (być może mydło jest dobre dla Osób ze skórą suchą),
- konsystencja – kostka pod wpływem wody szybko nasiąka, mięknie i rozmazuje się na skórze,
- poręczność – kształt kostki (nieduży kwadrat), i fakt, że mydło szybko się rozmazuje, czyni je nieporęcznym,
- wydajność – bardzo słaba – dla poczucia czystości, mydła należy jednorazowo zużyć sporo,
- nietrwałość zapachu na skórze