Szampony do włosów

Lush Montalbano Shampoo Bar Szampon w kostce do włosów tłustych i matowych

canbria
    4 listopada 2020 o 12:08
    Fajny, cytrynowo-rozmarynowy szampon do sporadycznego stosowania, ale czemu taki drogi?
    Taaak, to mój pierwszy szampon z Lusha, więc już na wstępie napiszę, że mam do niego dość duży sentyment. A jakby do tego dorzucić jeszcze fakt, że jestem włosomaniaczką, która najbardziej ze wszystkich kosmetyków uwielbia właśnie testować produkty do włosów, a w szczególności szampony to już w ogóle. Moje włosy szybko się przetłuszczają i pewnie dlatego tak bardzo kocham efekt oczyszczenia jaki dają mi szampony, a w szczególności te w kostce. Szampon kupiłam podczas pobytu w Budapeszcie. Z tego co się orientuję, u nas w Polsce nie ma Lush'a, więc niestety baaardzo słabo z dostępnością ogólnie kosmetyków tej firmy :( O Lush'u słyszałam dużo dobrego. Najwięcej rekomendacji dotyczyło zwykle nieziemskich zapachów kosmetyków. I faktycznie, zaraz po przekroczeniu sklepikowego progu, uderza nas wir przerozmaitych zapachów. Kule do kąpieli, szampony w kostce, maseczki do twarzy, wybór jest ogromny. Zdecydowałam się na cytrynową wersję szamponu, ponieważ, tak jak już wyżej wspomniałam, mam szybko przetłuszczające się włosy, które średnio co drugi dzień potrzebują reanimacji. Pani powiedziała, że ten szampon będzie dobry dla moich włosów, więc zaufałam i poprosiłam o spakowanie. Pani zapakowała go w Lush'owy papier do pakowania, było eko i voila! Szampon ma mocny, cytrynowo-ziołowy zapach. Ja jestem bardzo tolerancyjna, jeśli chodzi o różnego rodzaju zapachy, ale wiem, że znajdą się osoby, którym rozmaryn przemieszany z cytryną może bardziej przeszkadzać niż zachwycać. Zauważyłam, że szampon po około pół roku pachnie już zdecydowanie słabiej, a po roku to już praktycznie w ogóle. Szampon ma lekko żółty kolor i zatopioną w nim - jak na cytrynowy szampon przystało - cząstkę cytryny. Wraz z zużywaniem produktu, cytrynka jakby wtłacza się głębiej w kostkę, nie przeszkadzając przy tym, ani nie hacząc. Szampon bardzo mocno się pieni, dzięki czemu jest szalenie wydajny. Starczył mi na lekko ponad rok używania zazwyczaj raz w tygodniu, gdy chciałam mocniej oczyścić włosy. Do codziennego lub każdorazowego użytku go nie polecam, bo to mocno oczyszczający specyfik, po którym włosy aż "skrzypią", są błyszczące, może faktycznie ciut bardziej niż normalnie. Czasami robiłam też taki myk, że używałam go tylko przy pierwszym myciu włosów, kiedy najtrudniej jest je domyć i spienić, a za drugim razem używałam już tradycyjnego szamponu. Z racji tego, że szampon mocno oczyszcza włosy i skórę głowy, koniecznie później polecam nałożyć jakąś dobrą maskę lub odżywkę i potrzymać chwilę dłużej. Mój sekret jest taki, że jak mam czas to zakładam czepek i dodatkowo jeszcze podgrzewam suszarką, dzięki czemu funduję swoim włosom prawdziwe spa. Włosy po umyciu tym szamponem są miękkie, odbite od nasady i porządnie oczyszczone. Optycznie jest ich więcej. Szampon idealny na wszelkiego rodzaju wyjazdy, podróże samolotem. Po użyciu polecam poczekać, aż wyschnie, odłożyć go na jakiś papier, a najlepiej spakować go np. w jakieś metalowe pudełeczko. Cena produktu trochę zaporowa, 40 zł to moim zdaniem dużo nawet jak na tak wydajny szampon, ale raz na jakiś czas, można sobie pozwolić. Skład mógłby być lepszy, bo ten SLS i to już na pierwszym miejscu...
    Zalety:
    • bardzo wydajny
    • cytrynowo-rozmarynowy zapach przypadł mi do gustu
    • wytwarza dużo piany
    • idealny do sporadycznego, mocnego oczyszczenia włosów i skóry głowy
    • świetny podczas podróży, zwłaszcza samolotem - zajmuje tak mało miejsca i nie jest to płyn
    Wady:
    • SLS już na pierwszym miejscu!
    • drogi
    • bardzo słabo dostępny
    Kiewna
    21 lipca 2019 o 20:28
    Dobrze dziala i oblednie pachnie
    Mam tą kosteczkę od dwóch lat w swoim niezbędniku podróżnym. Prawie nic nie wazy i nie jest płynem, wiec do podróży samolotem nadaje się jak najbardziej. Z działania jestem bardzo zadowolona: dobrze się pieni, porządnie oczyszcza skore głowy, nie pląta włosów, trochę unosi je od nasady, ładnie pachnie. Po nim włosy pozostają czyste dłużej niż po większości drogeryjnych szamponów. Mam włosy kręcone, wysokoporowate, wyświetlone na końcówkach, dlatego zawsze dodaje odrobinę odzywki po myciu (dla prostych gładkich włosów to chyba nie zbyt potrzebne). Po użyciu koniecznie musi wyschnąć, zanim będzie włożony do pudelka albo torby (zostawiam na noc na ściereczce albo na kawałku papieru).
  • 13 sierpnia 2016 o 21:42
    Bardzo, bardzo dobry.
    Szampon kupiłam podczas pobytu w Niemczech. Niestety nie jest dostępny w Polsce stacjonarnie ani nigdzie w sieci. Był to mój pierwszy szampon w formie kostki. Na początku trochę się obawiałam składu, ale postanowiłam zaryzykować i nie żałuję! Szampon przyjemnie, naturalnie pachnie, dobrze się pieni a piany jest naprawdę sporo. Włosy myję co około 2 dni, zawsze dwukrotnie. Mimo SLS w składzie był dla moich włosów o wiele łagodniejszy niż niektóre delikatne szampony (choćby Babyream, który zrobił mi z nich siano) w szczególności niektóre ziołowe (zawierają przecież tylko SLES). Domywał świetnie, zmniejszyło się przetłuszczanie włosów tak, że nawet wieczorem wyglądały względnie (a zazwyczaj są już mocno nieświeże) a co najważniejsze nie przesuszał długości (zawsze używam odżywki) i nasady włosów. Bardzo często miałam taki problem, że włosy od ucha w dół wyglądały naprawdę dobrze a od nasady do ucha były spuszone i przesuszone. Tu tego nie było. Jak dotąd to jedyny szampon, który nie puszy mi włosów i nie przyspiesza (w dłuższej perspektywie) ich przetłuszczania. Pod koniec kostki zauważyłam lekkie przesuszenie u nasady, ale wystarczyło ze 2 razy umyć włosy nawilżajacym szamponem i już było w porządku. Szampon ma naprawdę rewelacyjne działanie, ale i kilka wad, które sprawiają, że nie wiem, czy sięgnę po niego ponownie: oprócz wspomnianej niedostępności jest to jeszcze słaba wydajność (1 kostka=2,5 miesiąca), która w połączeniu z wysoką ceną sprawia, że będę szukała godnego zamiennika w tańczych tego typu produktach (np. od bomb cosmetics). Aha, szampon odstawiałam na papier (np.taki arkusz do pieczenia), wtedy szampon nie rozmakał i nie marnował się.