Dorzuciłam je do koszyka tak o, nie spodziewałam się niczego spektakularnego. Nie pomyliłam się, ale nie ma tutaj tragedii
Kupiłam te płatki pod oczy typowo jako "zapchanie" koszyka w systemie aukcyjnym. Z reguły skupiam się tylko na produktach, których mi brak i nie patrzę na nic dodatkowego w ofertach sprzedającego, ale tutaj taka cena - 2 zł za płatki pod oczy, no po prostu musiałam je zgarnąć. Myślę sobie wtedy, że nawet jeśli się nie sprawdzą, to przecież nie wydałam na nie majątku, a może akurat okażą się tanim cudem.
Tutaj niestety nie było cudu nad Wisłą, ale nic nie szkodzi. Nie było najgorzej, ale spektakularnych efektów zabrakło zdecydowanie.
Opakowanie
Dwie sztuki płatków są zamknięte w plastikowej folijce. One same są położone na kolejnej plastikowej tacce i tutaj wlatuje pierwszy minus dla producenta: po pierwsze po karygodnie trudnym wyjęciu ich z tej folijki, płatki nie znajdowały się w tacce tylko zupełnie gdzieś obok. Forma ich zamknięcia jest mocno kiepska. Najlepiej od razu brać nożyczki i wszystko rozciąć, oszczędzimy sobie tak czasu. Tyle dobrze, że nie są nasączone w tak dużej ilości esencji, że trzeba ją wyrzucać z bólem serca przez marnotrawstwo.
Wykonanie
Same płatki są idealnego rozmiaru, nakładanie je pod okolice oka jest bezproblemowe, bo bardzo mocno trzymają się skóry. Przez cały czas, kiedy je trzymałam nie zsunęły się, nie przesunęły, nie zaczęły odklejać. Nie musiałam ich w ogóle poprawiać, więc pod kątem irytacji - żaden mój nerw nie ucierpiał :)
Działanie i skład
Patrząc na składniki aktywne, które zostały zawarte przez producenta w esencji można odnieść wrażenie, że są one luksusowe. Znajdziemy tutaj kolagen, sorbitol, ekstrakty, w tym m.in z algi azjatyckiej, chiński aloes. Wszystkie one mają dobrze działać na nawilżenie - czy tak jest? Tak, potwierdzam. Skóra po zdjęciu płatków była gładka, lekko naprężona i taka jakby zregenerowana. Nie odnotowałam rozjaśnienia cieni pod oczami. Nie mam też na co dzień problemu z opuchlizną, więc nie potwierdzę jak sobie z tym działają. Myślę, że super wrażenie mogą dostarczać po wyjęciu ich z lodówki, całkiem ładnie chłodziły cerę, tak więc pewnie dobrze to robi opuchliźnie.
Tak na podsumowanie - skład tych płatków jest krótki, ale ładny, cena niska, działanie raczej normalne. W sumie nie żałuję ich zakupu. Są naprawdę nieźle kojące, nie podrażniają delikatnej skóry przy oczach, ani samych oczu ;-) Są ok, ale nie odnotowałam tutaj żadnego większego zachwytu.
Zalety:
- bardzo niska cena - do testowania nadają się idealnie
- idealne na schłodzenie skóry pod oczami
- przyjemna, żelowa konsystencja płatków
- nie podrażniają skóry ani oczu
- nie ma tutaj zbyt dużo esencji, która mogłaby się zmarnować przy wyrzucaniu opakowania
- bezzapachowe, z ładnym składem z ekstraktami, sorbitolem
- mocno trzymają się skóry podczas aplikacji, nie przesuwają się
- nieźle nawilżają skórę oka i lekko ją naprężają
Wady:
- opakowanie do wymiany. Najlepiej od razu rozciąć je nożyczkami i nie bawić się w rozrywanie plastikowej torebki. Poza tym płatki przesuwają się na tacce i zmieniają położenie = łatwo je uszkodzić przy wyjmowaniu
- nie zauważyłam rozjaśnienia cieni pod oczami