Jeśli chodzi o kosmetyki do ciała uwielbiam próbować nowych produktów, zwłaszcza kiedy są to różnego rodzaju olejki. Należę do tej grupy kobiet, dla której formuła tego typu to najlepsze rozwiązanie, jest to mój faworyt i nakładanie takiego produktu to czysta przyjemność, choć wiem, że niektórzy nie przepadają . Zwykle wybieram oliwki i olejki dla dzieci bo mają bardzo dobre, naturalne składy i delikatny zapach i świetne nawilżają, ale tym razem wybór padł na Alterra, jako, że ma mieć działanie antycellulitowe i fakt, że pachnie cytrusami, a jak wiadomo lato to idealna pora na orzeźwiające zapachy, to stwierdziłam, że muszę wypróbować. Dodam, że generalnie mam suchą, może nawet bardzo suchą (ale nie atopową) skórę i u mnie bez kosmetyków nawilżających się nie obejdzie po kąpieli bo od razu mam uczucie ściągania, pieczenia, jest to nieprzyjemne.
#OPAKOWANIE
Olejek zapakowany jest w szklaną butelkę z pompką, dla mnie rewelacja bo wygląda to bardzo elegancko, porządnie choć ma jeden minus, trzeba uważać jak się dozuje, żeby butelka nie wypadła z śliskich rąk. Pompka dozuje odpowiednią ilość kosmetyku na jedno dozowanie. Na szklanej butelce jest etykieta z opisem działania itd. Szkło jest przezroczyste, widać ile ubyło. Szata graficzna jest estetyczna, są na niej grejpfruty. Olejek zapakowany jest dodatkowo w ochronny kartonik. Mi całokształt przypadł bardzo do gustu.
#KONSYSTENCJA
Jest to typowy olejek o żółtym kolorze, który o dziwo nie jest bardzo tłusty, szybko się wchłania, skóra jest przy tym nawilżona, a nie oblepiona czy obtłuszczona. Ja ten typ konsystencji bardzo lubię i jest moim faworytem obok masła do ciała. Ja używam głównie na uda, biodra, brzuch i mi wystarczą trzy dozowania żeby dokładnie się wysmarować (resztę ciała smaruję mleczkiem).
#ZAPACH
To co mnie bardzo urzekło to zapach, już przy pierwszym użyciu było wielkie wow. Zapach jest piękny, cytrusowy, orzeźwiający, naturalny, nie pachnie jak jakaś kostka do wc, jak to nie raz bywa. Jest naprawdę świetny. I choć jestem wielką fanką słodkich nut tak ta bardzo mi się spodobała. Zostaje on jakiś czas na skórze, nie jest sztuczny, chemiczny, drażniący. Nie powoduje bólu głowy, ale ja też nie nakładam go na całe ciało tylko "doły".
#DZIAŁANIE
Olejek ma mieć działanie antycellulitowe, ma ujędrniać i wygładzać. Ja jestem dość sceptyczna co do tego, że kosmetyk zlikwiduje cellulit bo wiem, że bez zdrowej diety i ćwiczeń cudów nie będzie, co więcej raczej nie mam dużego problemu z cellulitem więc u mnie to działanie może nie być jakieś spektakularne. Jednakże, to co dla mnie ważne to fakt, że kosmetyk ten świetnie nawilża skórę, jest ona bardzo miękka, miła w dotyku, gładka, odżywiona. Jest naprawdę w dobrej kondycji, nie ma przesuszenia po kąpieli, uczucia ściągania. Skóra jest bardziej elastyczna i dzięki temu jędrna, a przy tym ładnie nabłyszczona. Skóra po prostu wygląda zdrowo. Jestem zadowolona z tego działania i nie oczekuję, że kosmetyk będzie niczym sztuczka magiczka i zniweluje cellulit do zera bez jakiegokolwiek wkładu własnego (typu sport i dieta). Dla mnie to odkrycie i pewnie będę wracać do niego nie raz. Być może po iluś opakowaniach faktycznie tego cellulitu nie będzie (choć ja jestem z tych co w to nie wierzą, ale i tak próbują), ale to się okaże z czasem. Bardzo duży plus za naturalny skład i ciekawe składniki jak ekstrakt z liści brzozy, alg, skrzydlicy jadalnej.
#NIEPORZĄDNE
Mnie kosmetyk nie podrażnia, nie uczula, nie powoduje jakiś reakcji alergicznych, pieczenia, krostek, nie zapycha skóry, nie oblepia, nie obtłuszcza, nie brudzi ubrań (nakładamy wieczorem po kąpieli więc głównie piżamy).
#WYDAJNOŚĆ
To chyba największy minus tego kosmetyku. Ja nakładam tylko na uda, biodra, brzuch (plus jestem z tych drobnych osób) więc nie ubywa go zbyt dużo, jednak myślę, że gdyby nakładać na całe ciało to może szybko się kończyć.
#CENA
Olejek kosztuje ok 20 zł, bywa w promocjach i warto wtedy go szukać. Uważam, że cena nie jest może najniższa, ale produkt jak dla mnie jest super w użyciu.
Zalety:
- Świetnie nawilża
- Skóra jest miękka i gładka
- Skóra jest bardziej elastyczna i miła w dotyku
- Konsystencja
- Szata graficzna
- Skład
- Nie uczula
- Nie oblepia
- Nie obtłuszcza
- Nie zapycha
- Nie powoduje pieczenia i reakcji alergicznych
- Nie podrażnia
Wady:
- Cena regularna
- Nie zauważyłam dużego niwelowania cellulitu