Olej sojowy, występujący na etykietach pod nazwą Glycine Soja (Soybean Oil), jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu stanowi nie tylko cenny produkt spożywczy, ale także wartościowy składnik kosmetyczny, który tworzy na skórze i włosach naturalną barierę ochronną zapobiegającą utracie wody.
Spis treści:
Olej sojowy to tłuszcz roślinny uzyskiwany z tłoczenia na zimno ziaren soi uprawnej (Glycine max) lub dzikiej (Glycine soja). Roślina ta pochodzi z Azji, w której uprawiana jest od tysiącleci, ale do Europy zawędrowała dopiero w XIX wieku. Pozyskiwany z niej olej ma jasnożółtą barwę oraz neutralny smak i zapach. Jest średniotrwały – zachowuje świeżość przez około 6 miesięcy, ale należy go przechowywać w szczelnym opakowaniu, z dala od źródła światła i ciepła. Należy do grupy olejów półschnących. Ma lekką konsystencję i nie zostawia tłustej warstwy na skórze. Nie należy go podgrzewać do temperatury wyższej niż 65ºC, ponieważ traci wtedy swoje cenne właściwości. Zawiera kwas linolowy (około 49%), oleinowy, palmitynowy, stearynowy i arachidonowy oraz flawonoidy, lecytynę, fitosterole i witaminę E. Olej sojowy można stosować w formie nierozcieńczonej, bezpośrednio na skórę i włosy. Ponieważ nie jest zbyt trwały, warto łączyć go z innymi olejami np.jojoba czy olejem ze słodkich migdałów. Jest doskonałym nośnikiem dla substancji czynnych w kosmetyku jako element fazy tłuszczowej.
Ponad 60% oleju sojowego stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego wygładza, zmiękcza i natłuszcza on skórę. Tworzy na jej powierzchni film ochronny, który zapobiega przeznaskórkowej utracie wody (TEWL – z ang. transepidermal water loss). Jest naturalnym emolientem, pośrednio nawilżając cerę, wspierając jej regenerację i łagodząc podrażnienia.
Tokoferole zawarte w witaminie E to kolejny składnik, dla którego warto wypróbować olej sojowy. Właściwości tych związków chronią skórę przed oksydacyjnym działaniem promieni UV. Przeciwutleniacze niwelują szkodliwy wpływ wolnych rodników, a tym samym zapobiegają m.in. powstawaniu oznak starzenia się. Olej sojowy pobudza także produkcję kolagenu i elastyny, czyli białek, które odpowiadają za elastyczność i jędrność skóry. Olej sojowy zmiękcza także skórę i natłuszcza ją. Chroni ją również przed działaniem czynników atmosferycznych, rozjaśnia ją, redukuje przebarwienia i działa przeciwzapalnie.
Olej sojowy sprawdza się w pielęgnacji włosów, ponieważ:
Składnik ten polubią osoby ze zniszczonymi i wysuszonymi włosami oraz właściciele cery suchej, dojrzałej lub dotkniętej atopowym zapaleniem skóry.
Olej sojowy ma właściwości nawilżające, antyoksydacyjne i regenerujące, co sprawia, że jest cennym składnikiem różnego rodzaju kosmetyków do pielęgnacji włosów, skóry głowy, twarzy i całego ciała. Występuje w rozmaitych mydłach, kremach i mieszankach olejowych, m.in. w:
Ten naturalny olej może być składnikiem kremów przeznaczonych do cery tłustej. Reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza pory i szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustego filmu.
Samodzielną produkcję kosmetyków z olejem sojowym ułatwia fakt, że może być on stosowany w wersji rozcieńczonej, jak i nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Zaleca się jednak łączenie go z innymi olejami. Ten produkt tłoczenia nasion soi może być bazą olejków do masażu lub kąpieli albo własnoręcznie wytwarzanych mydełek – jest bardzo lekki i z łatwością wchłania się przez skórę.
Z pomocą oleju sojowego można wykonać zabieg olejowania włosów na trzy sposoby:
Mycie włosów po takim zabiegu wymaga nieco wysiłku. Olej należy zemulgować za pomocą odżywki, a następnie dokładnie go spłukać. Jest to dobra alternatywa dla zwykłego szamponu, który w takiej sytuacji może wysuszyć i podrażnić skórę głowy.
Nie ma informacji o szkodliwym działaniu oleju sojowego w połączeniu z innymi składnikami kosmetycznymi. Dobrze miesza się z innymi substancjami w fazie olejowej, np. z innymi olejami roślinnymi.
Olej sojowy to składnik pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się go w procesie tłoczenia na zimno nasion soi zwyczajnej. Jest odpowiedni dla wegan. Pozyskiwanie tej substancji nie zagraża środowisku naturalnemu.
Mimo że olej sojowy reguluje wydzielanie sebum, może nasilać zmiany trądzikowe i powodować wypryski. Może także uczulać osoby z alergią na soję. Obecność białka w oleju sojowym zależy od stopnia jego rafinacji, podobnie jak w przypadku innych olejów pozyskiwanych z nasion. Przed użyciem go w czystej formie lub kosmetyków, których jest składnikiem, należy wykonać próbę alergiczną na niewielkim obszarze skóry.
W dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski.