Glinki i maseczki algowe

NaturalME Kaolinowa glinka biała

• 25 listopada 2021 o 23:16
    Delikatna jak puder!
    Nie będę się rozwodzić na temat formulacji, bo w składzie jest dokładnie to i tylko to, co być powinno - czyli czysta glinka. To, co wyróżnia glinkę od NaturalME od innych glinek (np. rosyjskich) jest poziom zmielenia. Glinka od NaturalME jest zmielona bardzo drobno, na puder. Dzięki temu bardzo łatwo łączy się z wodą w jednolitą maskę gotową do aplikacji na twarz, a przy tym nie drażni skóry przy zmywaniu, bo nie ma żadnych trących, ostrych drobinek. W przypadku tak drobnego zmielenia, glinkę mieszam z wodą w proporcji mniejszej niż standardowa 1:1 (na dwie łyżeczki glinki dodaję łyżeczkę wody i jeszcze kilka kropel). Nie mniej, bez obaw - nawet jeżeli dodacie za dużo wody, wystarczy chwilę odczekać i samoczynnie zgęstnieje :) Dla posiadaczek cer wrażliwych duży stopień zmielenia to atut, za który zdecydowanie warto dopłacić względem tańszych glinek dostępnych na rynku.
    Zalety:
    • Dokładne zmielenie glinki
    • Dbałość o cery wrażliwe, skłonne do podrażnień poprzez wyeliminowanie jakichkowiek trących drobinek
  • 13 listopada 2020 o 11:17
    Cudowna glinka!
    Wcześniej używałam glinki białej firmy Mokosh. Niestety tamta została wycofana z rynku. W trakcie jednej z promocji kosmetycznych w drogerii Super Pharm postanowiłam zakupić ten produkt. Jakie są moje odczucia? Jest rewelacyjna! Może brakuje mi jedynie szklanego opakowania lub papierowych zapasów do uzupełnienia posiadanego plastikowego pojemniczka, ale trzeba wziąć pod uwagę, że jest w naprawdę świetnej cenie. Glinka jest bardzo drobno zmielona. Ma konsystencję delikatnego pudru. Bardzo łatwo rozpuszcza się w hydrolatach, wodzie oraz łączy z olejami i innymi półproduktami kosmetycznymi. Sprawdza się jako baza maseczek DIY, do mycia twarzy. Dzięki regularnemu stosowaniu 2-3 razy w tygodniu moja skóra (skłonna do nieskonałości) jest w o wiele lepszym stanie. Przede wszystkim pozwala na delikatne zmatowienie, zmniejszenie porów oraz zniewelowanie niedoskonałości i stanów zapalnych. To mój must have w domowej kosmetyczce. Produkt ten sprawdzi się nie tylko u posiadaczek cer wrażliwych i delikatnych. Przy mojej mieszanej skórza sprawdza się o wiele lepiej niż jej kolorowe kuzynki. Dzięki swojej delikatności nie podrażnia, nie wysusza i można ją stosować częściej. Jednak nie wpływa to na jej działanie. Uważam, że jest o wiele lepsza od glinki zielonej. Glinka tej firmy spełnia wszystkie oczekiwania, które mam wobec tego produktu. Zastosowania: 1) Bardzo fajnie sprawdzi się do porannego oczyszczania twarzy. Dzięki temu skóra w trakcie dnia będzie lekko zmatowiona. Jak umyć twarz za pomocą glinki? Wystarczy rozrobić ją na pastę i umyć nią buzię, poczekać chwilę, a następnie dokładnie spłukać. 2) Maseczka w wersji solo. W zasadzie do jej nałożenia wystarczy jedynie odrobina wody oraz nasza glinka. Tak przygotowaną pastę nakładamy na twarz i trzymamy kilka minut (najlepiej nie dopuścić do jej wyschnięcia na twarzy), a następnie zmywamy. Stosowana regularnie pozwala na zmniejszenie porów, zmniejsza niedoskonałości oraz stany zapalne. 3) Maseczka w wersji turbo, czyli do naszej wcześniej wspomnianej pasty możemy dodać różnych hydrolatów czy olei. Uwielbiam połączenie białej glinki, hydrolatu oraz oleju z pestek malin. Taka maseczka stosowana, co 3 dni baaaardzo poprawiła stan mojej skóry. Uwielbiam ten produkt!
  • 12 września 2020 o 23:53
    Kolejna dobra glinka w moim glinkowym arsenale
    Glinki pokochałam miłością absolutną, bardziej z konieczności niż z przypadku (bo chciałam zmusić mojego chłopaka do porządnego oczyszczania), a teraz nie potrafię się bez nich obejść. Stosujemy je oboje regularnie i efekty są widoczne gołym okiem. Stosowalismy już kilka rodzajów (zazwyczaj te mocniejsze - chociażby zielona - z uwagi na nasze tłuste/mieszane cery), a teraz po lecie sklonilismy się ku czemuś delikatniejszemu - wiadomo, skóra zmęczona jest słońcem, wodą, suchym powietrzem z klimatyzacji. Glinka ta rewelacyjnie oczyszcza buzię, pomimo tego, że uznawana jest za najdelikatniejsza. Najczęściej stosujemy ją w formie maseczki, mieszając ją z wodą, hydrolatem czy wodą różana, rzadziej z olejkami żeby dodatkowo nie przetłuszczać strefy T. Glinka jest bardzo dobrze zmielona, co pozwala nam w łatwy sposób uzyskać odpowiednio gładka konsystencję do nałożenia maseczki. Buzia po jej użyciu jest miękka, nawilżona i odświeżona. Wystarczy dosłownie 10-15 minut i z twarzy znikają wszelkie oznaki zmęczenia czy suchości. Cera świetnie przygotowana jest też do dalszej pielęgnacji - ja następnie używam jeszcze wody różanej do tonizacji, serum i kremu. Glinka nie przesusza buzi, nie podrażnia. Mam wrażenie, że dzięki niej wszelkie przebarwienia szybciej znikają, a blizny szybciej znikają - a więc ma właściwości regeneracyjne. Jako ciekawostkę dodam, że ostatnio gdzieś na jakimś blogu beauty wyczytałam, że glinki można zmieszać z jogurtem naturalnym, który dodatkowo podkręci właściwości nawilżające, spróbowałam i przyznaję, że po takim zabiegu buzia jest miękka jak przysłowiowa pupcia niemowlaczka! Opakowanie 200g to spora porcja, wystarcza na grubo ponad miesiąc przy robieniu maseczki jakieś 2/3 razy w tygodniu, a kosztuje na promocji jakieś 12zl.
    Zalety:
    • Dobrze zmielona glinka, z której łatwo stworzymy maseczkę
    • Właściwości oczyszczające, nawilżające, regeneracyjne
  • 4 czerwca 2020 o 21:21
    Dobra baza do stworzenia własnej maseczki
    Biała glinka jest jedną z delikatniejszych glinek i bardzo ją za to lubię. Ja swoją kupiłam w Superpharm w promocyjnej cenie za ok. 12 zł. Po dodaniu do niej ulubionego hydrolatu czy oleju możemy stworzyć swoją własną unikatową maseczkę. Jednak sama w sobie również przynosi pożądane efekty, bo koi skórę i delikatnie odświeża.
    AnPo9
    6 kwietnia 2020 o 20:57
    Świetna
    Używam tylko do mycia twarzy, jest cudo! Niestety jako sam proszek zsypany w dłoń zalany minimalną ilością wody utworzy błotko, to mało by dobrze umyć twarz. Jak dla mnie. Mam cerę problematyczną, trądzikową, z zaskórnikami. Tzn były, ale się pozbyłam dzięki tej glince. Robię to tak, że myję twarz najpierw żelem do mycia twarzy, a potem tą glinką. Jest cudownie zmielona, w pyłek, nadaję się do codziennej pielęgnacji. Robię tak rano i wieczorem. są efekty po kilku dniach super sprawa. Używałam kiedyś jako maski, był fajny efekt, ale na chwilę. Do mycia jest świetna, cudownie oczyszcza. Jeśli mam jakieś większe zanieczyszczenia, masuję dłużej twarz tym "błotkiem" z glinki i wody i postawiam na chwilę, jak czuję, że będzie zasychać zmywam. Nie można dopuścić by glinka na twarzy zastygła, to co nam "zabrała" wtedy nam "odda" Tego nie chcemy.
    Zalety:
    • Oczyszcza
    • Naturalna
    • Wielofunkcyjna