Pudry do twarzy

Lorigine Be Perfect, HD Mineral Powder Puder utrwalająco-matujący

• 15 grudnia 2019 o 13:33
    Gdzie ten mat?
    Kupiłam go skuszona świetnymi opiniami na wizażu, na szczęście zapłaciłam za niego połowę ceny bo był jeszcze dostępny w Rossmanie w czasie promocji -49%. Dla mnie okazał się bardzo średni, krótko matuje, opakowanie ma straszne, niewygodnie się zakręca i dużo produktu ucieka. Na plus - nie bieli skóry i to by było na tyle. Gdybym zapłaciła za niego pełną cenę to byłabym mocno wkurzona, nie jest jej wart. Dużo lepiej spisywał się tańszy puder sypki z Golden Rose.
    orerio
    14 października 2018 o 17:46
    nie lubię go
    Puder matuje na 2 h po tym czasie zaczynam się lekko świecić natomiast po 3-4 wyglądam jakbym miała tłustą cerę. Wygląda bardzo nienaturalnie. Opakowanie katastrofa - plastikowe pudełko które wygląda jak puder z kiosku za 10 zł a nie za 80, ciężko się go zbiera pędzlem i sporo niestety się wysypuje z pojemnika. Lubię pudry sypkie ale dużo bardziej wolę banana z wibo czy fix z maybelline. Za tą cenę oczekiwałam dobrego trwałego pudru i niestety się zawiodłam.
    Zalety:
    • dając małą ilość jest niewidoczny na skórze
    • matuje na 2-3h
    • wymaga poprawek
  • 25 czerwca 2018 o 22:56
    Przekonał mnie!
    To nie była miłość od pierwszego użycia, ani też od drugiego. Jednak z każdym kolejnym użyciem zachwycał mnie coraz bardziej. Puder daje dokładnie taki efekt na twarzy jakiego oczekuję! Nie lubię mocnego, płaskiego matu. Preferuję podkłady rozświetlające, kremowe a nie pudrowe na skórze, nałożenie na rozświetloną cerę mocno matowego pudru mijałoby się zatem z moim celem. Puder Lorigine matuje bardzo delikatnie, więc przetłuszczającej się skórze nie podoła (a niby jest matujący; no jest, ale w lekkim stopniu). U mnie matuje na tyle, że skóra jest niby matowa, ale jednak rozświetlona. Nie zakrywa świetlistości podkładu, a i sam w sobie jest taki bardziej satynowy. Bardzo mi się to podoba! Skóra wygląda gładko, lekko i na wypoczętą. Jeśli nałoży się za dużo pudru, to niestety nie wygląda już dobrze. Zaczyna być widoczny na skórze i ta "lekkość" zanika. Rzeczywiście twarz dłużej wygląda na świeżą i makijaż nie "spływa", ale w upał nie ma też co oczekiwać że puder wchłonie całe sebum. Nie wchłonie, ale i tak makijaż wygląda o wiele lepiej niż z nie jednym innym pudrem. Puder jest bardzo lekki, drobniutko zmielony, zatem trzeba uważać bo bardzo się pyli. Bez otrzepania bluzki się nie obejdzie. Plusem jest też to, że mimo iż jest biały, to jednak bieli znacznie mniej niż inne tego typu pudry.
    Zalety:
    • optycznie wygładza i ujednolica skórę
    • delikatnie matuje
    • nie jest widoczny na włoskach
    • bieli znacznie mniej niż inne białe, transparentne pudry
    Wady:
    • bardzo miałki przez co się pyli
    • nałożony w zbyt dużej ilości wygląda sztucznie
    • dla osób szukających mocnego matu będzie za słaby (za to odjęłam 1 gwiazdkę - biorąc pod uwagę moje preferencje dałabym max gwiazdek, jednak zakłamałoby to ogólną ocenę)
    ev6
    18 kwietnia 2018 o 10:43
    Genialny! Piękne wykończenie, super gładkość, naturalność
    Jest to jeden z moich ulubionych pudrów sypkich. Cena jest dość wysoka jak na drogeryjne standardy, ale to bardzo dobry produkt i z pewnością jest jej wart. To jeden z tych kosmetyków, które warto sobie upolować w zapasie na jakiejś konkretnej promocji. Puder jest transparentny (nie bieli twarzy, mimo że jego kolor jest biały - faktycznie jest transparentny). Jak przystało na puder HD, jest też bardzo drobno zmielony, miałki i mocno pylący. To jedyny mankament - fruwa wszędzie, trochę można go przy tej okazji niechcący zmarnować, ale coś za coś - dzięki temu, że jest tak delikatny i sypki, tak pięknie wygładza twarz. Może zaznaczę, czego szukam w pudrach sypkich, a czego najbardziej nie znoszę: mam podatną na wysuszanie cerę, która źle wygląda z widocznymi pudrami, nienawidzę na twarzy efektu suchości, jaki niektóre pudry sypkie mogą dawać. Dlatego puder oprócz utrwalania makijażu twarzy ma mi dawać nieskazitelne, gładkie wykończenie, nie wysuszać ani nie podkreślać suchości, a także nie podkreślać porów. Genetycznie moja skóra (mimo że normalna / sucha) ma lekko poszerzone pory w okolicy nosa i nie lubię, gdy makijaż to dodatkowo uwydatnia. Na mocnym macie mi nie zależy - nie lubię totalnie matowego wykończenia, a moja cera raczej nie błyszczy się sama z siebie, nawet po kilku godzinach. Ten puder ma wszystkie wymagane przeze mnie cechy: utrwala makijaż, rewelacyjnie wygładza, daje efekt naturalnej skóry. Nie zostawia żadnego wrażenia suchości, a także nie przesusza cery. Nie podkreśla porów - je także lekko wygładza. Na twarzy wygląda przepięknie, faktura skóry jest równa, jednocześnie bez efektu tapety czy ciężkiej warstwy. Najczęściej nakładam go puchatym pędzlem na całą twarz. Sprawdza się także pod oczy (a mam bardzo suchą, cienką skórę w tym miejscu). Świeżo po nałożeniu mat jest bardzo wyraźny, dla mnie osobiście najlepiej zaczyna wyglądać po chwili, gdy skóra naturalnie zaczyna wydzielać minimalne choćby ilości sebum i łączyć się z pudrem. Zdecydowanie wolę taki bardziej naturalny, lekko satynowy efekt niż bardzo mocnego matu. Utrwalenie makijażu: oczywiście zależy nie tylko od pudru, ale też tego, co nałożymy pod spód - jednak jak dotąd ten puder pozytywnie wpływał u mnie na każdy podkład. Makijaż trzyma się dobrze, ładnie wygląda w ciągu dnia. Puder jest też dobrze współpracujący - nie tworzy tępej powłoki utrudniającej blendowanie innych produktów, bronzer czy róż dobrze się na niego nakładają i rozcierają. Plus za dobry skład i bezpieczeństwo stosowania przy skórze wrażliwej. Używam także osławionej Laury Mercier i jak najbardziej uważam ją za bardzo dobry puder, jednak jeśli mam być szczera, na mojej cerze nie widać różnicy między Laurą a Lorigine. Być może byłoby to widoczne przy bardziej problemowej cerze, może przetłuszczającej się - u mnie oba pudry na twarzy jak chodzi o wykończenie wyglądają tak samo. Jeśli więc szukacie dobrej alternatywy, to Lorigine w tej roli może się sprawdzić. Bardzo dobry, wysokiej jakości puder, dający idealnie gładkie wykończenie, a dokładnie na tym efekcie mi zależy. Warto spróbować, może stanie się i Waszym ulubieńcem. (moja cera: normalna w kierunku suchej)
    Zalety:
    • bardzo drobno zmielony, jedwabista konsystencja, transparentny, wygładza, daje efekt idealnie gładkiej, naturalnej cery, utrwala makijaż, nie wysusza cery
    Wady:
    • bardzo lotny, co negatywnie wpływa na jego wydajność
  • 18 marca 2018 o 20:32
    Idealny mat
    Po upływie 2-3 godzin moja skóra zazwyczaj wymaga ponownego zmatowienia, jednak z tym pudrem bibułki matujące na długo stają się niepotrzebne. Jest drobno zmielony, doskonale się rozprowadza, idealnie stapia się ze skórą i staje się niewyczuwalny. Dzięki niemu nawet tłusta skóra pozostaje matowa na co najmniej 5 godzin. Puder jest też wydajny. Przy codziennym stosowaniu jedno opakowanie starczyło mi na ok. 2 miesiące. Agnieszka