Mydła, pasty i żele do mycia twarzy

Clinique Foaming Sonic Facial Soap Żel do twarzy

• 30 marca 2020 o 17:02
    Neutralny dla cery
    Żel do mycia twarzy od firmy Clinique dostałam w prezencie, inaczej pewnie nigdy bym się na niego nie skusiła. Jakoś tak się składa, że asortyment tej marki, nieważne, czy w kwestii pielęgnacji, czy też kolorówki, wydaje mi się mało ciekawy i podczas zakupów omijam jej szafy czy stoiska. Mimo to, skoro już jakiś kosmetyk Clinique znalazł się w moich zbiorach, to postanowiłam zrobić z niego użytek i sprawdzić na co go stać. Opakowanie jest dosyć proste, jest to tubka w jasnozielonym kolorze, zamykana na ,,klik". Możemy na niej znaleźć nazwę formy, jej logo, nazwę produktu oraz jego właściwości. Czcionka w każdym elemencie jest czarna. Sam żel jest biały i bardzo gęsty. Według producenta ma to być forma pianki, ja się jednak z tym nie zgadzam, jest to dla mnie całkowite przeciwieństwo tej formuły - zwyczajny, bardzo gęsty żel. Produkt ten był przeze mnie stosowany regularnie podczas porannej oraz wieczornej rutyny pielęgnacyjnej przez kilka tygodni. Pierwszą wadą, jaka od razu mi się rzuciła w oczy, a właściwie w nos, jest ten zapach. To jest coś absolutnie paskudnego, nie wiem do czego to porównać, ni to coś kwiatowego, ni owocowego, dla mnie - sama chemia, coś porównywalnego do antybakteryjnego mydła w kostce, ale do tego tak okropnie i zapychającą pachnąca. Nic przyjemnego w każdym razie. Przez swoją gęstą konsystencję żel świetnie sprawdza się do używania razem ze szczotką soniczną, za to trochę gorzej przy użyciu samych dłoni, chociaż nie najgorzej. Podczas mycia buzi nie spływa z niej, trzyma się swojego miejsca. Sam w sobie jest to kosmetyk dosyć suchy i szybko zastyga na twarzy, w związku z tym podczas jego stosowania musimy regularnie dbać o odpowiednie nawodnienia naszej buzi. Żel dobrze domywa resztki makijażu, ale oprócz tego - nie robi nic szczególnego. W ogóle nie wpływa na polepszenia się kondycji naszej cery, nie reguluje sebum tak jak obiecuje nam producent, ale też nie nawilża czy nie łagodzi, ale też nie działa na nią negatywnie, w związku z tym jest to zarówno jego wada, jak i zaleta. Jest to kosmetyk dosyć neutralny dla naszej cery, czego ja osobiście za bardzo nie lubię nawet w żelach czy piankach do mycia buzi. Lubię, gdy produkt daje mi dodatkowe nawilżenia czy złagodzenia, albo chociaż punktową regulację sebum, a tutaj czegoś takiego nie zaznałam, nawet mimo obietnic producenta. Zapewne już nigdy więcej nie wrócę do tej pozycji od Clinique i nie polecam go próbować. Z łatwością znajdziemy dla siebie coś dużo lepszego w tej kategorii i to za znacznie mniejszą cenę, bo tutaj za 150 ml kosmetyku musimy zapłacić 95 zł. Moim zdaniem jest to niewypał i cieszę się, że w niego nie inwestowałam.
    Zalety:
    • Nadaje się do używania ze szczotką soniczną
    • Dobrze domywa resztki makijażu
    • Nie wpływa na kondycje naszej cery
    Wady:
    • Szybko się zasusza na twarzy
    • Nie reguluje sebum
    Kopanda
    2 grudnia 2019 o 23:54
    Zbyt drogi jak za taką jakość.
    Produkt typowy średniak. Używam razem ze szczoteczką soniczną i nie zachwyca. W tej półce cenowej dużo lepiej sprawdza się sojowy żel Fresh. Ten jest jedynie dużo bardziej wydajny. Plus za to, że nie wysusza cery, nie daje efektu napięcia i ściągnięcia. Mam wrażenie, ze produkt nie oczyszcza jakoś super skutecznie.
    Zalety:
    • bardzo wydajny
    • nie wysusza, nie daje efektu ściągnięcia skóry
    Wady:
    • nie oczyszcza super, nie ma efektu WOW
    • w podobnej cenie dostaniemy znacznie lepsze produkty do oczyszczania twarzy
    • trochę przereklamowany
  • 23 sierpnia 2019 o 11:41
    Bardzo dobry jesli uzywany ze szczoteczka
    Mydlo do twarzy kupilam w zestawie ze szczoteczka soniczna przeznaczona do mycia twarzy. Jest bardzo ale to bardzo wydajny. Jedno opakowanie wystarczy mi na pol roku. Ladnie oczyszcza, jest bezzapachowy. Skora po nim jest miekka I nawilzona. Mimo wszystko moglby miec nieco lzejsza konsystencje. Do mycia bez szczoteczki wedlug mnie sie nie nadaje- wole zele.
    Zalety:
    • bardzo wydajny
    • bez zapachu
    Wady:
    • do uzycia wlasciwie tylko z przeznaczona do tego celu szczoteczka soniczna
    • za gesty
    emma-e4
    30 lipca 2019 o 11:56
    wydajny, ale mam go dość
    Wykorzystał/a:kilka próbek
    W kategorii wydajności ten produkt naprawdę bije rekordy, wystarczy wycisnąć z tubki ilość podobną do ziarna grochu, żeby umyć twarz. Miałam 2 opakowania po 30ml, które wystarczyły mi na kilka miesięcy. Niestety, pozostałe właściwości mnie już tak nie zachwyciły, ale przynajmniej wydajność rekompensuje cenę. Ok. 90zł za 150 ml lub 30zł za 30ml. Konsystencja gęstego, puszystego kremu, coś jak krem do golenia. Zapach bardzo delikatny, praktycznie bez zapachu. Na szczęście nie śmierdzi też dziwną chemią, jak lubią niektóre "bezzapachowe" kosmetyki Clinique. Pieni się dobrze, piana gęsta i puszysta. Dobrze zmywa podkład, oczywiście użycie zalecanej szczoteczki jeszcze poprawia oczyszczenie. Ja zazwyczaj używam kremu samodzielnie, czasem z silikonową szczoteczką do twarzy. Nie próbujcie zmywać nim oczu - nie dość, że nie zmywa tuszu, to jeszcze lubi rozetrzeć i utrwalić na skórze jego resztki. Demakijaż oczu jest więc niezbędny. Niestety, piecze w oczy, także wtedy jeśli je omijamy przy myciu. Mimo dokładnego spłukiwania zazwyczaj po myciu przez chwilę pieką mnie oczy. Skóra jest oczyszczona, ale szybko się ściaga i robi sucha, jest taka tępa w dotyku, jak po mydle. Preparat w ogóle zachowuje się jak zwykłe mydło - podobna jest piana, uczucie na skórze po myciu, pieczenie oczu. Opakowanie - tuba. Pod koniec bardzo dużo produktu zostaje na ściankach i tubkę trzeba rozcinać. Ja na pewno nie kupię ponownie, mimo, że ma wydajność kilku opakowań innych żeli, to użycie nie jest przyjemne, a obietnice producenta nie do końca spełnione.