Toniki i hydrolaty

Mohani Hydrolat oczarowy kojący

Mohani Hydrolat Oczarowy do Cery Wrażliwej

• 24 grudnia 2024 o 9:52
    Reklamowany przez producenta jako tonik kojący skórę dedykowany do cery wrażliwej podczas gdy jest to ostatni typ skóry jaki powinien tego toniku używać
    Na wstępie recenzji chciałabym przytoczyć fragmenty opisów toniku skopiowane ze strony producenta: "Hydrolat oczarowy Mohani z kolekcji Alfabet Ziemi posiada lekkie działanie przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi podrażnienia i koi skórę. Działa odświeżająco i tonizująco, reguluje wydzielanie sebum i zwęża pory w skórze. Dedykowany do skóry wrażliwej." "Odkryj w 100% naturalny hydrolat oczarowy Mohani z kolekcji Alfabet Ziemi." Robię to dlatego, aby pokazać jak duży jest dysonans między reklamą jaką robi producent temu tonikowi, a jego właściwościami. Zakupiłam ten tonik w celu tonizowania i odświeżania skóry oraz jej ukojenia. Używałam przez około tydzień i zauważyłam że po kilku dniach zrobiły mi się jakieś podskórne gule na twarzy i dekolcie, a skóra, która nie jest nadwrażliwa, zrobiła się jakoś dziwnie szczypiąca i bolesna przy wykonywaniu peelingu. Ja problemu z podskórnymi gulami nie mam wcale i dla mnie coś takiego to jest czerwone światło, że kosmetyk może uczulić. Odstawiłam hydrolat. Skóra wróciła do normy. Test powtórzyłam ponownie. Znowu kilka dnia używania toniku i te same objawy. Spojrzałam na skład (o wiele za późno) i co tam mamy? Niespodziankę. Fenoksyetanol obok hydrolatu z oczaru wirginijskiego. Hydrolatu z oczaru wirginijskiego bez konserwantów używałam już wcześniej i nie uwrażliwiał on skóry. Fenoksyetanol z kolei jest z tego znany, szczególnie jeśli dodany w za dużej ilości. Hydrolat nie spełnia obietnic producenta. Nie koi skóry. On ją uwrażliwia. Zamiast ściągać pory - zapycha je. Ja raczej nie kupię ponownie. Hydrolat kupuję po to aby używać go codziennie, a nie robić jakieś przerwy aby skóra się uspokoiła. Szczególnie, że ten jest sprzedawany właśnie w tym celu: ukojenia skóry.
    Zalety:
    • Bardzo dobry rozpylacz.
    • Zapach jest ok jak na kosmetyk z oczaru.
    Wady:
    • Nie spełnia obietnic producenta. Robi coś zupełnie odwrotnego niż obiecuje producent.
    • Uwrażliwia skórę. Powoduje powstanie podskórnych bolących gul.
    • Zapycha.
    • Brak jasnej informacji z czego zrobiony jest fenoksyetanol zawarty w kosmetyku.
  • 6 czerwca 2024 o 16:31
    Dobry, choć wcale nie tak delikatny
    Chociaż nie mam cery tłustej, po oczar sięgam kiedy moja skóra (szczególnie latem) zaczyna nieco mocniej się przetłuszczać i gubi swój zwyczajny balans. W takiej chwili hydrolat oczarowy od Mohani sprawdza się naprawdę dobrze chociaż potrafi również podrażnić cerę. Uczulam na to szczególnie osoby z delikatną lub skłonną do miejscowych podrażnień skórą. Jeśli chodzi o działanie kosmetyku to z pewnością wspiera on oczyszczanie skóry, a także zmniejsza widoczność porów. Jeśli chodzi o przywracanie balansu skórze jest to jeden z pielęgnacyjnych „wspomagaczy” i warto o nim pamiętać w kryzysowej sytuacji. Opakowanie to plastikowa, niewielka buteleczka z dobrze działającym atomizerem. To moje ulubione rozwiązanie jeśli chodzi o hydrolat i najchętniej po takie sięgam, gdyż nie wymagają używania wacików, a mgiełka jest na tyle delikatna, że nie chlapie nam strumieniem prosto w oko. Na co jeszcze muszą zwrócić uwagę osoby wrażliwe? ZAPACH. Z pewnością nie przypadnie on do gustu każdemu. Jest ciężki, bywa duszący i naprawdę intensywny. Drzewno-leśny. Z pewnością wrócę do oczaru jeśli moja skóra będzie tego potrzebować.
    Zalety:
    • działanie oczyszczające hydrolatu
    • zmniejszona widoczność porów
    • wygodne opakowanie
    • niewielkich rozmiarów, lekka buteleczka
    • przyjemny atomizer
    Wady:
    • potrafi podrażnić
  • 20 listopada 2022 o 13:47
    Ciekawa odmiana od standardowych toników
    Zakupiony z uwagi na to, że jest mocno polecany dla skór tłustych. Nie używałam go codziennie, więc nie spodziewałam się, że będę mogła mu przypisać jakieś szczególne efekty, niemniej jednak, jak go skończyłam, to zauważyłam większy problem z rozszerzonymi i zatkanymi porami, więc może miał jakiś dobroczynny wpływ na nie. Na pewno jest wart zakupu, bo cena niezła, aplikacja przyjemna, choć dla amatorek pięknych zapachów tu nie będzie nic do podziwiania. Niemniej nie kuje on nozdrzy, jak niektóre naturalne zapachy ziołowych kosmetyków. Myślę, że jest całkiem wydajny i warto spróbować dla odmiany tonizacji.
  • 17 października 2022 o 18:36
    Po prostu tonizuje
    Nie zauważyłam żadnych wybitnych właściwości tego hydrolatu. Lubiłam go za to że miał dobry atomizer. W sumie mogę stwierdzić, że nie zauważyłam żadnych właściwości pielęgnacyjnych. Nic nowego nie wniósł. Po prostu po spryskaniu umytej twarzy, dawał poślizg dla innych kosmetyków. Zapach też był dość przeciętny.
    Zalety:
    • bardzo dobry atomizer
    Wady:
    • brak jakiegokolwiek działania pielęgnacyjnego
    • dziwny zapach
  • 12 grudnia 2021 o 13:12
    Niestety zapycha
    Hydrolat oczarowy marki Mohani jest moim pierwszym hydrolatem w życiu, którego używam. Słyszałam wiele dobrych opinii dla hydrolatu oczarowego ze względu na jego niekomadogenność, co skusiło mnie do jego wypróbowania jako posiadaczki cery trądzikowej. I niestety mocno się zawiodłam. Pierwszą rzeczą jest plastikowe opakowanie, co jak już zostało wcześniej wspomniane, jest dość zadziwiające względem marki produkującej kosmetyki naturalne. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie w tym celu opakowania szklanego. Kolejnym minusem dla mnie jest zapach, niestety ciężki do zniesienia. Nie mam doświadczenia w tym, jaki jest naturalny zapach oczaru, natomiast dla mnie jest on nieakceptowalny. Największy minus - zapycha. Jestem pod tym względem mocno rozczarowana, ponieważ zdecydowałam się na produkt głównie ze względu na naturalność i przede wszystkim zapobieganie zapychaniu porów. Niestety od czasu gdy go używam, bez przerwy pojawiają się na mojej twarzy ropne wypryski, co do czasu rozpoczęcia jego użytkowania udało mi się opanować. Jak dla mnie to bardzo mocno dyskwalifikuje produkt. Jedynym plusem jest widoczne zwężenie porów na nosie, no i odświeżenie. Niestety nic więc pozytywnego nie mogę na jego temat powiedzieć.
    Zalety:
    • widoczne zwężenie porów
    • przyjemne odświeżenie skóry
    Wady:
    • zapycha
    • plastikowe opakowanie