Sole do kąpieli

Bochneris Floris, Sól bocheńska kosmetyczno-kąpielowa (różne rodzaje)

• 30 stycznia 2022 o 10:54
    Używam od lat
    Zużyłam już z kilkadziesiąt kilogramów tej soli we wszystkich odsłonach zapachowych:) Najczęściej kupuję opakowania kilogramowe, choć w ramach prezentów dostawałam również te w słoiczkach , ale skład jest dokładnie ten sam. Jako maniaczka kąpieli i dodatków kąpielowych uważąm,że jest do bardzo dobry produkt ,tyle żeby poznać jego właściwości trzeba go trochę zużyć. Ja sypię średnio 2-3 garści i zażywam kąpieli. Skóra po takiej sesji jest odżywiona, nawilżona i odprężona. Uwielbiam stosować takie kąpiele szczególnie po ciężkim dniu lub treningu na obolałe mięśnie. Moim zdaniem zaletą tej soli jest jej cena ( wystarczy porównać choćby z solą Mokosh).
    Zalety:
    • zapach, działanie, nawilżenie
    Wady:
    • dostępność- ja kupuję w mieście z którego pochodzi sól
    domkep
    27 sierpnia 2020 o 20:39
    Dużo robi na papierze
    Jest to kolejny przykład produktu, w którego opisie producent naopowiadał bujd. Używałam soli w kolorze zielonym. Jedyny efekt jaki dała to odprężenie. Zapach po rozpuszczeniu w wodzie ma kiepski. Skóry nie wygładza. Nie szkodzi jej.
  • 4 kwietnia 2020 o 14:47
    Sól do kąpieli Bochneris - grejpfrutowa
    Sól zakupiłam przy okazji większych zakupów spożywczych, nie miałam co do niej zbyt wygórowanych oczekiwań. Sól jest w opakowaniu plastikowym typu słoik, jest dosyć drobna. Pod strumień wody wstępuję 2-3 zakrętki co daje lekką pianę oraz zapach. Przy takiej ilości zapach nie jest zbyt intensywny, czuć go na początku. Wodę z kranu posiadam już miękką dlatego nie umiem stwierdzić czy sól dodatkowo ją zmiękcza. Kąpiel jest przyjemna, zapach nie jest męczący. Woda zabarwia się przy tym zapachu na kolor lekko żółty. Po kąpieli nic się nie klei, wanna również nie wymaga dodatkowego szorowania. Nie czuć zapachu na ciele po kąpieli. Jest to na pewno przyjemna sól, zużyłam pół opakowania i myślę że wypróbuję inne zapachy. Oczekiwałabym intensywniejszego zapachu może bardziej świeżego oraz większej ilości piany i dłużej utrzymującego się zapachu.
  • 26 stycznia 2019 o 9:42
    Fajna!
    Moim zdaniem ocena tej soli jest trochę niesprawiedliwie zaniżona... A to porządny produkt. Powiem szczerze, że sama chyba przez rok omijałam ją szerokim łukiem, bo wydawało mi się, że będzie bublem: trochę koloru, trochę zapachu, supermarketowy bubelek. Aż raz chwyciłam ją w rękę, włożyłam do koszyka, wsypałam w domu do wanny... i się zachwyciłam. ZAPACH Mój to lawenda. Czuć ją w całej łazience podczas kąpieli, ma delikatne działanie inhalacyjne. Ja często choruję, ostatnio byłam non stop przeziębiona, dlatego ten zapach tak mi odpowiada. Jeszcze lepiej na katar i zatkane zatoki działałby zapach z olejkami eterycznymi typu: sosna, ale ten też daje radę. KOLOR U mnie woda w wannie staje się ciut ciemniejsza po wsypaniu tej soli. Nie fioletowa, ale taka jakby bardziej morska? Naturalnie niebieska? Trudno to wyjaśnić. Na pewno barwi wodę i jeśli użyjecie jej ciut więcej, będzie fioletowo. Ja używam różne ilości i raz jest ciemniej, raz bardziej fioletowo. PIANA Mam wrażenie, że ta sól po wsypaniu do wody lekko musuje. Wytwarza delikatną piankę (nie na całej powierzchni wody, ale wokół miejsca, gdzie się ją wsypało). Innymi słowy, musi mieć chyba jakieś składniki typowo kosmetyczne, chemiczne, to raczej nie zwykła sól bocheńska zabarwiona kolorem i z dodatkiem zapachu lawendy. Natomiast nie wyczuwam w niej takiej taniej, chemicznej agresywności soli do kąpieli z najniższej półki cenowej. DZIAŁANIE To, co zauważyłam, to że wyraźnie i wyczuwalnie zmiękcza wodę. Miałam długą przerwę od używania tego typu kosmetyków i wyczułam dużą różnicę pomiędzy kąpielą z tą solą a bez niej. Faktycznie skóra ciała wydaje się bardziej miękka, gładsza (to czuć w dotyku i widać po tym, jak miękko spływa po ciele woda). Co ciekawe, nie potrafię tego do końca wytłumaczyć, ale sama kąpiel jest po prostu z tą solą przyjemniejsza, milsza. Taka bogatsza, rozpieszczająca. Zdecydowanie nie czułam tego używając innych soli kupionych w drogerii. Natomiast ta sól przypomina mi bardzo sól leczniczą (też chyba była boheńska, ale już nie pamiętam), jaką kupowałam przez kilka lat w aptece. Zmiękcza tak samo, uczucie na skórze jest to samo... Nawet jest zmielona dokładnie w ten sam sposób. Dlatego właśnie myślę, że to jednak nie jest taka typowa, zwykła supermarketowa sól do kąpieli, jakich wiele, tylko naprawdę bardzo dobry jakościowo kosmetyk. Kto miał kiedykolwiek problemy z krążeniem, napięciem mięśni, reumatyzmem, i robił sobie kąpiele w soli aptecznej, leczniczej, takiej, którą się kupuje specjalnie w celu fizjoterapii, zdecydowanie zauważy, że ta sól do kąpieli jest bliższa solom aptecznym niż drogeryjnym. Dlatego dla mnie jest świetna. WYDAJNOŚĆ I CENA Używam jej raz więcej, raz mniej, ale ogółem wydaje mi się opłacalnym kosmetykiem. Początkowo się bałam, że wystarczy jej na kilka kąpieli, tymczasem mam ją od ponad miesiąca, a opakowanie jest nadal w 4/5 pełne. Chociaż przyznam szczerze, że jak tak zaczęła na mnie dobrze działać, ja z kolei zaczęłam ją oszczędzać... Sypię jej mniej, mieszam z innymi solami... A w sumie nie powinnam, te 10 zł można od czasu do czasu wydać na coś, co się naprawdę świetnie sprawdza. OPAKOWANIE Piękne. Naturalny element (kartonik), wygodny słoiczek, solidna nakrętka. Wszystko widać... Łatwo się dozuje. Mnie się bardzo podoba i ładnie wygląda na półce w łazience. PODSUMOWUJĄC Polecam zdecydowanie. Zamiast tańszych bubelków lepiej jednak kupić tę sól i mieć zdrowszą kąpiel.
  • 8 stycznia 2019 o 18:04
    Piękny zapach i to by było na tyle...
    Uwielbiam dodatki pielęgnacyjne do kąpieli - sole, żele, kostki... Co jakiś czas kupuję sobie coś nowego. Tym razem w jednym z większych marketów znalazłam sól bocheńską "kokos". Cenowo wydaje się bardzo dobrze (kupiłam 600 g opakowanie) jednak po zapoznaniu się ze sposobem użycia nie jest już tak kolorowo. Producent zaleca wsypanie do kąpieli pół opakowania - jeden słoiczek wystarczy więc na tylko dwie kąpiele. Hmm. Trochę mało. Druga rzecz, którą nie do końca rozumiem jest nazwa: sól bocheńska na etykiecie z przodu kiedy w opisie z tyłu możemy przeczytać, że sól ta została stworzona "w oparciu o sól bocheńską". Czyli to jest sól bocheńska czy nie? Nie mogę do tego dojść. Kolejna mało ciekawa rzecz to opakowanie - brzydki, plastikowy słoik a nim kartonowa etykieta - słabo. Sam słoik nie jest także najlepszy jakościowo. Plusik? Za zapach. Piękny, mocny, kokosowy. Bardzo mi się podoba - idealny do kąpieli. Oprócz kokosa można jeszcze znaleźć inne opcje zapachowe do wyboru. Producent zaznaczył regenerujące, wygładzające, zmiękczające, nawilżające i ujędrniające właściwości - ja żadnych z nich nie zauważyłam. Być może trzeba używać tej soli regularnie kilka razy w tygodniu przez dłuższy okres - ja jakoś nie zamierzam dokupować nowej soli co kilka dni. Sama sól jest drobnoziarnista, szybko rozpuszcza się w wodzie, nie brudzi wanny. Nie podrażnia także skóry ani jej nie wysusza. Jeżeli ktoś uwielbia pięknie pachnące sole do kąpieli - jak najbardziej polecam. Jeżeli jednak szukacie czegoś ekstra, z efektem, to raczej nie będzie to.
    Zalety:
    • Przepiękny zapach
    • Różne opcje zapachowe do wyboru
    • Szybko rozpuszcza się w wodzie
    • Nie wysusza, nie podrażnia
    Wady:
    • Brzydkie, słabej jakości opakowanie
    • Mało wydajna
    • Nie zauważyłam regeneracji, wygładzenia czy zmiękczenia skóry
    • Nie zauważyłam efektu nawilżenia ani ujędrnienia

Zobacz także inne Sole do kąpieli