Sesderma to absolutnie moja ulubiona marka kosmetyczna. Niezależnie od moich wybryków i prób z innymi kosmetykami, tej marce jestem wierna od lat i cenię ją za wyjątkową skuteczność, spełnianie obietnic i deklaracji. Najlepszą reklamą Sesdermy są jej zadowolone klientki, jak ja, moja mama, ciocia, babcia, kuzynka.
Dziwię się, że ten krem-żel ma tutaj na dziś, poza moją, tylko 2 recenzje. Jest według mnie absolutnie niedoceniony. Nie podjęłam się leczenia trądziku Izotekiem, wystarczyła odpowiednia pielęgnacja między innymi tym żelem i cera jest czysta, gładka i dużo ładniejsza. Działa on niczym maseczka bankietowa - nałożony wieczorem, już w ciągu jednej nocy czyni z buzią cuda i poprawia jej stan. Zwłaszcza widoczne jest to w przypadku bardzo problematycznej cery, z zaognionymi zmianami i naprawdę wzmożonym wydzielaniem sebum.
Krem jest faktycznie lekki i przyjemnie żelowy. Wystarczy rozprowadzić jedną pompeczkę produktu, opakowanie jest więc bardzo wydajne. Po nałożeniu leciutko szczypie, ale nie jest to uciążliwe albo nieprzyjemne. Delikatnie i ładnie pachnie. Od razu zauważalne jest piękne wygładzenie i przyjemne zmatowienie cery, ale nie na taki suchy, tępy mat, tylko delikatny, prawie satynowy. Pory stają się zwężone, a cera staje się bardzo świeża, wygładzona, rozjaśniona, jakby zblurowana. Wyczuwalne jest antybakteryjne i kojące działanie żelu, skóra zyskuje komfort, czuje się jakby rześkość na buzi. Tyle od razu po zastosowaniu, a co się dzieje rano, po całej nocy z kremem na buźce - cudo. Buzia jest dużo gładsza, rozjaśniona, zmiany ogniskowe nie są tak czerwone, wypryski stają się mniejsze, ponadto ogranicza powstawanie nowych. Działa naprawdę szybko. Dzięki temu kosmetykowi, łatwiej utrzymać mat w ciągu dnia, oczywiście kontynuując odpowiednią pielęgnację. Kosmetyk absolutnie nie wysusza skóry, po prostu ją dyscyplinuje, pamiętajmy jednak, że pielęgnacja musi być kompleksowa aby osiągnąć jak najlepsze efekty. Mnie pomógł w walce z trądzikiem i wciąż jest moją kuracją uzupełniającą, działającą naprawdę niezwykle ekspresowo.
Krem-żel Sesderma stosuję raczej na noc, chociaż w dzień pod podkład również sprawdza się doskonale niczym dobrze przyczepna baza. Wówczas jednak stosuję lżejsze podkłady, mniej matujące, aby zbytnio nie zmatowić wizualnie cery. Kosmetyk ten ma co prawda za zadanie także nawilżać, jednak jest to, według mnie, raczej delikatny rodzaj nawilżenia, dlatego też stosuję dodatkowe nawilżacze na buzię aby jak najlepiej nawodnić skórę i również dzięki temu ograniczyć błyszczenie. Na plus zasługuje fakt, że produkt zamknięty jest w szklanej buteleczce z higienicznym dozownikiem z pompką. Jeśli chodzi o dostępność, zamawiam kosmetyki Sesdermy przez internet ze sprawdzonego i rekomendowanego przez tę markę sklepu.