Szampony do włosów

Paramedica Paraderm Salic, Szampon keratolityczny z kwasem salicylowym i ichtiolem

• 6 maja 2025 o 10:27
    Świetny
    Pomógł mi w walce z łupieżem . Skutecznie złuszczył martwy naskórek i złagodził podrażnienia powstałe na skórze głowy dzięki kwasowi salicylowemu i ichtiolowi. Zniwelował chęć drapania się.
  • 12 listopada 2024 o 10:04
    Nie do codziennego stosowania
    plusy: + dobrze się pieni + dokładnie oczyszcza + odświeża + zwiększa objętość minusy: - wodnista konsystencja - niezbyt przyjemny zapach - mocno plącze włosy inne cechy, których nie biorę pod uwagę przy ocenie: - bardzo niska dostępność - wysoka cena - niewydajny
  • 24 września 2023 o 22:12
    Problematyczne skalpy :)
    Szampon bardzo pomógł mi w moich problemach skórnych. Z uciążliwymi zapaleniami mieszków włosowych skóry głowy męczyłam się wiele lat. Jesienią i zimą bywało naprawdę źle, do tego stopnia, że poza wypadaniem włosów, co samo w sobie było straszne, w okolicach potylicy miałam strup na strupie. Wspomnę jeszcze , że mam za sobą również kuracje antybiotykami i retinoidami, które pomagały tylko w czasie brania specyfików, a potem BUM! - wysyp i powrót do stanu pierwotnego. Za radą dermatologa zmieniłam sposób pielęgnacji. Włączyłam m.in. szampon Paraderm salic oraz emulsję Squamax. W tej chwili po roku od zmiany pielęgnacji jest zdecydowanie lepiej. Początkowo szampon stosowałam codziennie lub co 2-3 dzień. W tej chwili w zależności od potrzeb, min. raz na tydzień. Przed okresem i w trakcie nieco częściej, bo zmienia mi się w tym czasie wydzielanie łoju i wydaje mi się, że w tym czasie potrzebuję mocniejszego oczyszczenia. Mam nieodparte wrażenie, że jednym z problemów w mojej pielęgnacji wcześniej było to, że stosowałam delikatne, eko-bio itp. szampony, które były zbyt delikatne dla mojego skalpu, nie oczyszczały go odpowiednio. Tymczasem okazało się, że SLS dla skóry głowy w moim przypadku to wybawienie. W tej chwili sytuacja się unormowałam. Zdarzają się wypryski, ale są raczej punktowe, ograniczone też czasowo, to pikuś w porównaniu do tego, co było. Jeżeli chodzi o sam szampon, to efekt oczyszczenia jest natychmiastowy. Bardzo przyjemne uczucie. Stosuję go zgodne z tym, co jest napisane na opakowaniu. Tak więc zawsze, podczas jednej kąpieli, myję włosy dwa razy, skupiam się oczywiście na tym, aby szampon porządnie wmasować w skórę głowy, za drugim razem pozostawiam pianę na dłużej (kilka minut). Zastosowanie odżywki to mus, bo faktycznie szampon dość mocno plącze włosy. Zapach jest neutralny, nie przeszkadza mi, a właściwie nie utrzymuje się na włosach. Konsystencja dość rzadka, więc trzeba pilnować, ile lejemy tego produktu na głowę. Polecam dla problematycznej skóry głowy!
    Zalety:
    • działanie (oczyszczenie skalpu, ograniczenie wyprysków)
    • skład
    • dobrze się pieni, łatwość użytkowania
    • neutralny zapach
    KAJAL K
    7 kwietnia 2021 o 15:50
    Najlepszy z szamponów Paraderm
    Paraderm ma w swojej ofercie dużo szamponów dla skóry z łuszczycą, ŁZS czy łupieżem. Przetestowałam już na sobie wszystkie wersje (ja akurat mam łuszczycę skóry głowy) i zdecydowanie wersja Salic jest moim faworytem. Ze wszystkich "Paradermów" najlepiej złuszcza i domywa skórę głowy. Włosy są również dobrze domyte, ale trzeba mieć na uwadze , że ma w sobie SLS czyli substancje mocno myjące - jednym słowem jest to tzw. rypacz :) więc włosy mogą być matowe po użyciu lub lekko splątane. Zaleta jest też to , że jest to wersja bez dziegcia , więc nie ma nieprzyjemnego zapachu. Wg mnie zapach jest neutralny - nie ma co tu liczyć na perfumowany szampon, bo jest to produkt leczniczy. Konsystencja jest idealna, szampon jest przezroczysty i dobrze się pieni. Polecam również osobom bez problemów ze skórą głowy, jako taki większy reset dla skalpu i włosów, czasem trzeba zmyć konkretnie wszelkie produkty do stylizacji , a ten szampon się również do tego nadaje. Cena jak na produkt leczniczy jest bardzo dobra.
    Zalety:
    • dobra cena
    • świetnie domywa
    • dobrze się pieni, wydajny
    • neutralny zapach
    • zauważalne właściwości keratolityczne
  • 21 maja 2020 o 14:13
    Walka z łojotokiem
    Szampon kupiłam z polecenia trychologa. Stosuje na zmianę z innym szamponem. Skóra po umyciu jest czysta i świeża. Zobaczę po dłuższym stosowaniu jak sobie radzi z łojotokiem, ponieważ włosy muszę myć codziennie. Na chwilę obecną jestem na tak, jeżeli chodzi o działanie. Minus za opakowanie. Ciężko dozować szampon, ponieważ jest bardzo płynny.
    Zalety:
    • Działanie
    Wady: