Określiłabym ten podkład jako taki codzienny - mam przez to na myśli, że nie jest jakimś superzadaniowcem na całonocne harce, ale na cały dzień w pracy, przynajmniej w przypadku mojej cery, w zupełności się sprawdza.
Odcień, który wybrałam, to 10 (010?) Ivory. Bardzo ładny, stonowany, o neutralnym tonie odcień, nie ma różowych podtonów, za co plus. Od razu uprzedzę, że odcień jest jasny, ale nie bardzo jasny, może być zbyt ciemny do bladych cer. Ja mam karnację jasną, ale nie bladą, neutralną, i u mnie kolor sprawdza się znakomicie.
Kupiłam go na promocji za jakąś symboliczną jak na drogeryjny podkład cenę 20 złotych.
Konsystencja - dość gęsta. Nie jest to w żadnym razie płynny podkład i w pierwszym wrażeniu wydaje się, że nie będzie się dobrze wtapiał - jednak do mojej cery dobrze się dopasowuje, dobrze wtapia w skórę, nie tworzy widocznej warstwy. Ogólnie na twarzy wygląda naturalnie, nie jest widoczny jako warstwa podkładu.
Nakładam gąbeczką, dobrze poddaje się rozprowadzaniu poprzez wklepywanie (nie tworzy smug, zacieków, plam). Myślę, że właśnie ze względu na jego gęstość nie powinno się go nakładać ruchem posuwistym, ale wyłącznie wklepując w skórę, wtedy uzyskamy naturalne krycie.
Poziom krycia określiłabym jako średni. Mimo że lubię mocno kryjące podkłady i efekt idealnej cery jaki dają, jego krycie w zupełności mnie zadowala, szczególnie latem, gdy wolę nosić lżejsze podkłady o bardziej naturalnym wykończeniu. Zaznaczę jednak, że mam cerę bez niedoskonałości czy przebarwień i niewiele jej trzeba dla ujednolicenia (to, że tak lubię mocne krycie, nie znaczy że moja cera go wymaga) ;)
Trwałość. Niby jest okej - podkład długo wytrzymuje, czasem poprawiam go lekko w okolicach nosa i brody po kilku godzinach, ale zwykle nawet to nie jest konieczne. Nie ma tendencji do brzydkiego schodzenia, warzenia się, nieestetycznego wyglądu po czasie. Ale ma jedną wadę, która jakby to rzec - raz jest, raz jej nie ma. Otóż czasami krótko po nałożeniu na nosie (i tylko tam) potrafi się lekko ciastkować i jak łatwo zgadnąć, to nie wygląda fajnie. Wystarczy jednak przyklepać delikatnie cienką warstwą albo nawet tylko poprawić pudrem prasowanym, żeby wszystko wróciło do normy i wyglądało dobrze - ale muszę wspomnieć, że u mnie podkład wykazuje takie właściwości, nawet jeśli tylko czasami. Dlaczego, nie wiem, zupełnie nie ma to związku z użytym pudrem czy bazą, przy tych samych używanych wielokrotnie kosmetykach lubi raz zachować się tak, a raz inaczej. Nie mam też tłustej ani mieszanej cery, stąd nie wiem, dlaczego okolica nosa akurat jest narażona na jego kaprysy.
Dzieje się to jednak tylko czasami, więc nie jest to raczej jego typowa właściwość, co muszę dodać na jego obronę.
Co jeszcze? Dobrze wygląda po godzinach, nie boję się że pozłazi w jakiś nieestetyczny sposób. Nie wyświeca się (ale moja cera nie ma do tego tendencji i jest na to zbyt sucha).
Dobrze znosi upały (idealnie sprawdził mi się podczas wakacji nad ciepłym morzem, temperatura sięgająca 40 stopni absolutnie go nie ruszyła, cały czas ładnie wyglądał na twarzy. Chyba zostanie moim stałym wyborem wakacyjnym ;)
Dobrze sprawdza się na normalnej i suchej cerze. Nie tworzy suchych miejsc, nie jest papierowy w wykończeniu ani "sucho - widoczny". Bardzo komfortowo, naprawdę świetnie mi się go nosiło nawet gdy moja cera była bardziej sucha niż zwykle. To dla mnie ogromny plus, bo nie każdy podkład tak łatwo współgra z wysuszającą się cerą.
Opakowanie - fajne i estetyczne, ale niestety kompletnie nietrafione w przypadku tak gęstego podkładu. Już gdy w buteleczce została jakaś 1/4 zawartości, a więc całkiem sporo, diabelnie trudno było go wydobyć. Na koniec pozostaje chyba rozbrojenie zakrętki i wydobywanie resztek cienkim pędzelkiem, bo praktycznie 1/4 podkładu jednak wyrzucić szkoda.
Pompka działa bez zarzutu, nie zacina się i nie pluje podkładem.
Dla mnie to świetny wybór na lato i na co dzień. Może nie zabiorę go na imprezę, bo tam wolę sprawdzonych długodystansowców. Ale na mojej cerze wygląda i nosi się ładnie, naprawdę poza małymi uwagami nie mam do niego zastrzeżeń. Odejmuję gwiazdkę za niepraktycznie i nieprzemyślane opakowanie oraz czasami ciastkowanie na nosie bez żadnej przyczyny.
(moja cera: normalna w kierunku suchej; karnacja - jasna, ale nie blada, neutralna)
Zalety:
- odcień ivory jest ładnie neutralny, bez różowych tonów; średnie krycie bez efektu maski, wygląda naturalnie; dobrze trzyma się na twarzy; świetny na upały i do suchej cery; cena
Wady:
- zdarza mu się ciastkować tylko na nosie (tylko czasami, bez powodu); szklane opakowanie z pompką nie sprawdza się przy tak gęstej formule (nie wydobędziemy zawartości do końca)
- Trwałość