Olejki i masła do demakijażu

Nowa Kosmetyka (Nie)zwykłe szare mydło

Nowa Kosmetyka (Nie)Zwykłe Szare Mydło 100g

• 3 marca 2023 o 10:38
    u mnie się nie sprawdziło
    - ciemne szklane opakowanie z dozownikiem - lejąca kosystencja – mydło należy rozcieńczyć z wodą, ale chcąc to zrobić na szybko w dłoni niestety wszystko mi ucieka i spływa - bardzo mocny zapach – trochę leśny z przebiciem zapachu klasycznego szarego mydła, jakie pamiętam z czasów dzieciństwa i mieszkania z babcią. Zapach utrzymuje się na długi czas po myciu. - bardzo słabo się pieni – w zasadzie to ciężko je rozpienić - dobrze myje - w skadzie olej ze słonecznika – tworzący warstwę ochronną dla skóry, witamina E działająca przeciwzapalnie oraz olejek z drzewa herbacianego – działanie antybakteryjne - (nie)zwykłe szare mydło nie działa na moją skórę zbyt dobrze, powoduje, że jest bardziej sucha, ściągnięta – na dłoniach przy zaostrzeniu AZS robi totalną masakrę i powoduje pieczenie. Niestety nie jest to produkt dla mnie, choć wiem, że wielu z Was się sprawdza.
    Najlina
    20 października 2021 o 14:25
    Magia ukryta w buteleczce
    Mydło jest w szklanej, ciemnej buteleczce i ma wygodny dozownik oraz prostą etykietę. Nie znajdziecie w tym kosmetyku kwiatowych, ani owocowych zapachów, nie zapewnia mycia w dużej ilości piany, ale odkryjecie całkiem inny wymiar naturalnej pielęgnacji. Ten kosmetyk jest naprawdę nieoczywisty i warto wypróbować coś innego i nowego. Ta szklana buteleczka skrywa nie zwykłe szare mydło z prostym składem, które myje od stóp do głowy. Jest rzadkie i białe. Zapach z nutą mięty, ale wyczuwalny jest także leśny, który jednak ustępuje miejsca woni skóry.  Zaskakujący i nieoczywisty, trochę męski, pobudzający. Jest to mydło słonecznikowe więc ekologiczne i delikatne, skutecznie myje, pozostawia skórę miękka i delikatną. Olej ze słonecznika i wodorotlenek potasu kiedy wejdą ze sobą w reakcje zamieniają się w mydło oraz glicerynę. Czyli jednak trochę magii jest ukrytej w tej buteleczce. Olejek z drzewa herbacianego to pogromca bakterii i jeden z najbardziej aktywnych składników roślinnych. Witamina "młodości" czyli E działa przeciwutleniająco. Mydło jest konserwowane naturalnymi olejkami eterycznymi i składnikami, które są ich pochodnymi. Nie ma parabenów, barwników i sztucznych kompozycji zapachowych.
  • 25 czerwca 2021 o 15:09
    Prosty, naturalny skład oraz wszechstronne działanie myjące
    Zawsze z ogromną ciekawością przyglądam się produktom o wszechstronnym zastosowaniu - są przydatne nie tylko w podróży, ale i na co dzień, kiedy mamy ochotę nieco ograniczyć ilość zakupionych produktów. W ostatnim czasie w moich rękach znalazło się (nie)zwykłe szare mydło polskiej marki Nowa Kosmetyka. Produkt od razu bardzo mnie zaintrygował - tym bardziej, że można stosować go zarówno do twarzy, jak i do ciała a nawet... do włosów. Moje wrażenia dotyczące mydła umieszczam poniżej :) Opakowanie produktu jest oczywiście spójne z innymi kosmetykami tej marki - to wykonana z brązowego szkła, estetyczna butelka, wyposażona w higieniczną, działającą bez żadnego zarzutu pompkę. Wewnątrz znajdziemy 100 ml płynnego mydła, za które zapłacimy 20 zł. Zapach kosmetyku jest raczej neutralny, przywodzi na myśl klasyczne szare mydło z nutką olejku herbacianego, dla mnie był bardzo subtelnie wyczuwalny podczas stosowania. Konsystencja jest z kolei dość rzadka, ale pozytywnie wpływa na aplikację produktu - sprawnie, błyskawicznie rozprowadza się go na skórze, a przy tym spłukuje się szybko, bezproblemowo. I choć praktycznie nie pieni się, to posiada świetne właściwości myjące - ale o tym za moment. W składzie mydła wyróżnić możemy samo dobro - olej ze słonecznika i wodorotlenek potasu, które wchodząc w reakcję tworzą mydło oraz glicerynę. Do tego witamina E i olejek z drzewka herbacianego. Nie ma tu żadnych sztuczności w postaci barwników, konserwantów, kompozycji zapachowych. Praktycznie sama natura, co bardzo sobie chwalę. Idealnie dla mojej skłonnej do przesuszenia skóry na ciele oraz do cery mieszanej, której jestem posiadaczką :) Mydło postanowiłam stosować do mycia twarzy jako drugi kosmetyk myjący (po olejku) oraz do mycia ciała, ponieważ na moich nogach pojawiło się sporo przesuszonych i podrażnionych depilacją miejsc. Efekty przeszły moje oczekiwania - skóra na ciele stała się wyraźnie bardziej miękka, a podrażnienia stały się mniejsze, mniej uporczywe, łatwiej oraz szybciej zaczęły się goić. Wprawdzie mydło praktycznie nie pieni się, ale myje doskonale - cudownie odświeża, przywracając skórze komfort. Nie podrażnia skóry ani jej nie przesusza. W przypadku pielęgnacji cery także odczułam, że nadało jej miękkości, gładkości, a przy tym nie spowodowało nieprzyjemnego uczucia ściągnięcia czy dyskomfortu. Jest również wydajne, potrzeba go naprawdę bardzo niewiele do umycia - siebie lub swojej buzi :) To fajny, naturalny produkt do którego bardzo chętnie wrócę ponownie za jakiś czas. Bardzo przypadło mi do gustu, mimo całej swojej prostoty, minimalizmu do którego w kosmetykach nie przywykłam. Podsumowując, jeżeli lubicie naturalne, wielofunkcyjne kosmetyki, musicie sprawdzić to mydło Nowej Kosmetyki - skład jest naprawdę świetny, a do tego genialne działanie myjące, łagodzenie podrażnień no i opakowanie - możecie odesłać je do marki i nadać mu drugie życie :) Cena także jest korzystna, uważam że 20 złotych za tego typu produkt to tyle, co nic. Warto sprawdzić samemu!
    Zalety:
    • wygodne szklane opakowanie z higieniczną pompką, które można odesłać i nadać mu drugie życie,
    • przyjemna, płynna konsystencja,
    • bardzo subtelny, niemal niewyczuwalny zapach,
    • skuteczne działanie myjące, pomimo dość słabego pienienia się (ale to produkt naturalny, więc zrozumiałe),
    • naturalny, bezpieczny skład,
    • spora wydajność, wystarcza na długo i nie zużywa się go wiele podczas jednej aplikacji,
    • wszechstronne działanie: można nim umyć twarz, ciało a nawet włosy,
    • uczciwa cena 20 zł za 100 ml produktu,
    • fajne i w podróży i na co dzień,
    • polska marka, warto wspierać naszych.
    Wady:
    • brak!
  • 23 lipca 2019 o 8:43
    Zwykłe- niezwykłe szare mydło
    Jak wskazuje nazwa produktu- ciężko określić, czy jest to zwykłe szare mydło, czy raczej niezwykłe :p Ale od początku. 1. Opakowanie. Bardzo mi się podoba ten pomysł! Całość zamknięta jest w szklanej butelce- bardzo zero waste i ekologicznie! Mechanizm to pompka- z resztą bardzo solidna, nie zacina się. Fajnym rozwiązaniem jest zastosowanie mechanizmu, który dla zablokowania nie wymaga skręcania (niezbyt je lubię, zawsze mam problemy z ich działaniem)- blokadą jest mała nakładka na górę pompki! Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, lubię to! Oczywiście na uwagę zasługuje również ciekawa, estetyczna etykieta- oraz pomysł umieszczenia ważnych informacji na karteczkach przyczepionych sznurkiem do butelki. Pomysłowe, zwraca uwagę, estetyczne- i jakie ekologiczne! 2. Konsystencja produktu jest bardzo lejąca. Liczyłam, że będzie to gęsta maź- zwłaszcza, gdy piszą o rozrzedzeniu konsystencji- a tu bardzo przyjemny, lejący płyn. Całość ma zapach raczej neutralny, zbliżony do szarego mydła. Delikatnie się pieni. Dobrze radzi sobie z myciem ciała, nie przesusza i nie powoduje podrażnień. Producent opisuje produkt jako "do ciała, twarzy, włosów"- cóż, raczej nie odważę się zastosować do czegoś innego niż ciało... Gdybym była w podróży, pewnie bym się skusiła, w końcu wtedy przydają się takie wielozadaniowe produkty. 3. Podsumowanie: produkt jest bardzo fajny, spełnia moje oczekiwania w 100%- nie podrażnia, jest w miarę naturalny, ma eleganckie, ekologiczne opakowanie! To co mnie "odstrasza" to: - dostępność- produkty do mycia ciała raczej szybko się kończą, a wtedy muszę w biegu z pracy wejść do jakiegoś sklepu uzupełnić zapasy- w przypadku produktów Nowej Kosmetyki jest mały problem, bo trzeba ich dobrze poszukać :/ - cena: 20 zł za 100ml mydła? W tej cenie lepiej wypadają inne firmy, zwłaszcza, że nie mam tu wielkich wymagań, a produkty do ciała zużywają się w tempie ekspresowym... Za te małe niedogodności zabieram jedną gwiazdkę: 4/5. Polecam jednak samemu przetestować. Mydełko nie podrażnia, a do zabrania w podróż- idealne!