Preparaty punktowe

SKIN79 Centellasca Ointment Maść przyspieszająca gojenie ran i blizn

• 7 lutego 2023 o 11:02
    Łagodzi zaczerwienienie, przyspiesza gojenie - ogółem dobry specyfik do stosowania w nagłych sytuacjach.
    Maść tą kupiłam już jakiś czas temu na stronie internetowej skin79. Była wtedy na korzystnej promocji. Z racji, że u mnie ciągle gdzieś są jakieś zmiany zapalne, które np. wycisnę (niestety mam do tego dużą skłonność) i stają się ranką, tego typu specyfiki są dość przydatne w mojej kosmetyczce. Krem zamknięty jest w metalowej tubie, która, zwłaszcza pod koniec użytkowania, nie wygląda już zbyt estetycznie. Ale przynajmniej bez problemu do samego końca można wycisnąć zawartość. Kosmetyk ma całkiem gęstą i lekko tłustą konsystencję i nie od razu się wchłania, zwłaszcza po nałożeniu grubszej warstwy. Zapach jest delikatny - tak, jak lubię. Ja nakładałam preparat głównie punktowo na ranki po pryszczach oraz na dłonie, które zwłaszcza w okresie zimowym mają ogromną skłonność do wysuszania się i pęknięć nawet czasem i do krwi. Jeśli chodzi o działanie łagodzące, nie mam się do czego doczepić - skóra po zastosowaniu specyfiku jest zdecydowanie mniej podrażniona, szybciej się regeneruje, zyskuje nawilżenia. Mam też wrażenie, że ślady po zmianach zapalnych znikały szybciej przy stosowaniu tego produktu. Co do działania na blizny się nie wypowiem, gdyż na nie produktu nie stosowałam, jednak tak ogółem pod kątem dawanych rezultatów jest naprawdę super! Na koniec jeszcze napomknę coś o składzie. Bazą jest wyciąg z wąkrotki azjatyckiej, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, przyspiesza gojenie ran oraz idealnie nadaje się do pielęgnacji cer skłonnych do trądziku. Z dobrych składników mamy tutaj też nawilżającą glicerynę, azjatykozyd likwidujący stany zapalne, kwas madekasowy wykazujący działanie łagodzące i będący antyoksydantem czy regenerujący skórę kwas azjatykowy. Niestety są tutaj i negatywne substancje, jak parabeny czy podejrzewana o działanie kancerogenne trójetanoloamina. Podsumowując: maść bez wątpienia działa, łagodząc drobne ranki, działając przeciwbakteryjnie i przyspieszając gojenie. Do tego jest wydajna (naprawdę długo jej używałam, zanim w końcu udało mi się wykończyć tubę) i w cenie adekwatnej do jakości. Pomijając kilka niepowołanych substancji w INCI, dla mnie jest to super produkt!
    Zalety:
    • łagodzi i koi podrażnienia
    • nawilża i przyspiesza procesy regeneracji
    • nie uczula, nie wysusza
    • subtelny zapach
    • duża ilość wyciągu z wąkrotki azjatyckiej oraz innych, wyizolowanych z tej rośliny komponent w INCI
    Wady:
    • lekko tłustawa konsystencja, która potrzebuje trochę czasu, by się wchłonąć
    • kilka kontrowersyjnych substancji w składzie
    • opakowanie, które pod koniec użytkowania nie wygląda już zbyt estetycznie
  • 27 sierpnia 2022 o 9:52
    W niczym nie pomogła.
    Maść zakupiłam na jakieś dużej promocji - właściwie tylko to skusiło mnie do kupna bo blizn potrądzikowych czy jakiś innych nie mam. Stwierdziłam jednak, że produkt może załagodzi moją strefę T (mam cerę mieszaną skłonną do wyprysków, wągrów itp.). Używałam tej maści ok. 2 miesiące, dosyć regularnie. Mimo że jest to typowa konsystencja maści, to produkt był bardzo lekki, nie zapychał. Pachnie bardzo ziołowo, typowo dla takiego kosmetyku. Jeżeli chodzi o działanie to muszę niestety przyznać, że było znikome. Do końca nie byłam pewna czego się spodziewać, ale liczyłam chociaż na załagodzenie zaczerwień, lecz niestety się przeliczyłam :( Nie polecam tego produktu. Być może w przypadku blizn/ran zachowuje się lepiej, ale skoro nawet z zaczerwieniami nie dawał rady… Plus za niezłą konsystencję.
  • 2 lipca 2022 o 15:32
    No nie wiem
    Cera tłusta, trądzikowa Produkt dostałam od strony skin 79 za 1 grosz w ramach jakiejś promocji, już nie pamiętam. Stosowałam go przez dwa tygodnie codziennie wieczorem i mam mieszane uczucia. Produkt wcale się nie wchłania, zostawia lepką warstwę. Nanosiłam go na przebarwienia oraz stany zapalne. Przebarwienia zostały delikatnie rozjaśnione, nastomiast stany zapalne zostały bez zmian. Nie kupiłabym go ponownie. Są lepsze i tańsze produkty. Na plus na pewno wydajność .
  • 12 maja 2022 o 20:36
    Spodziewałam się czegoś lepszego
    Maść bardzo ładnie się wchłania. Stosowałam jej po tonizacji twarzy pod krem. Po dłuższym stosowaniu faktycznie przyśpiesza gojenie ran i niedoskonałości, ale jak dla mnie trwa to trochę za długo. Produkt wydajny.
    • nie przesusza skóry
    Wady:
    • wolne działanie
  • 2 lutego 2022 o 22:54
    Moja miłość ♥
    wiele o niej czytałam szczerze za każdy razem odstraszala mnie cena ale pomyślałam zaryzykuję i to był strzał w dziesiątkę trądzik goi się w ekspresowym tepie! Nawet duży i bolacy jestem w szoku pojawia się mniej praktycznie wogole nawet w miesiączkę z dnia na dzień pełna zachwytu obserwowałam swoją skórę która stawała się jasniejsza używam maści na całą twarz mam liczne przebarwienia a i tak działa że trądzik ma wtedy małe szanse ze starymi przebarwieniami trzeba poczekać dłużej ale cierpliwość popłaca jestem bardzo zadowolona jest to mega dobry produkt moja skóra wygląda jakby jej lat ubyło maść jak na maść jest lekkiej konsystencji bardzo szybko się wchłania nie jest tłusta nie zostawia tlustego ani lepkiego filmu moja skóra po jakimś czasie woła o krem maść nie jest wogole nawilżająca więc dokładam jak odczuwam potrzebę na maść krem jest ona do wszystkich typów skóry szczególnie podraznionych z problemami skornymi świetnie leczy czy stany zapalne czy podrażnienia maść zamknięta w 15 g tubce koloru pistacjowego zapakowana dodatkowo w kartonik kupiłam w hebe i na półce była tylko 1 sztuka szok polecam warta każdej ceny
    Zalety:
    • Leczy stany zapalne czy podrażnienia skóry rozjaśnia przebarwienia nie zawiera alkoholu nie pozostawia tłustej czy lepkiej warstwy