Być może miałam co do nich zbyt wygórowane oczekiwania - nie oczyszczają porów tak dogłębnie jak opisuje producent, zaskórników też nie usuną
Linia produktów Korean Energy inspirowana kosmetykami azjatyckimi jest dostępna jedynie w sieci dyskontów B. warto zaznaczyć, że produkuje je firma Marion. Plasterki na nos zakupiłam podczas zakupów razem z kilkoma innymi rzeczami z tej serii. Ot tak, z czystej ciekawości co tym razem wprowadzili na rynek. Wiem, że te kosmetyki były dostępne już od kilku miesięcy, ale w mojej okolicy dopiero teraz trafiłam na nie na półkach, bo zawsze były wykupione albo nie przychodziły w dostawach. Plasterki zawierają oczysczający węgiel. Kosmetyki z węglem aktywnym pod różnymi postaciami to ostatnio must-have, również dla mnie. Liczyłam na zwężenie, oczyszczenie porów i ograniczenie wydzielania sebum co zresztą obiecuje producent. Wymagania były więc wysokie, ale czy plasterki się sprawdziły?
OPAKOWANIE
Opakowanie-saszetka jest estetyczne, proste, ale przemawiające do klienta. Dobrze dobrane barwy, prosta grafika przemawiają na korzyść opakowania. Mamy tutaj jedynie grafikę przedstawiającą rysunek z dziewczyną z naklejonym plasterkiem na nosie w otoczeniu napisów. Opakowanie jest praktyczne, bo wystarczy je rozciąć, aby wydobyć plasterki ze środka. Nie ma z tym najmniejszych problemów. W opakowaniu znajdują się dwie sztuki plastrów i każda zapakowana jest w oddzielną saszetkę o takim samym wyglądzie jak ta duża, w której zostały umieszczone. Dzięki temu plastry nie wysychają i nie marnują się. Na odwrocie zarówno dużej jak i małych saszetek umieszczono również dokładną instrukcję stosowania oraz opis głównych składników aktywnych wraz z funkcjami kosmetyku– to bardzo pomocne.
PLASTER
Jak już wcześniej wspomniałam plasterki są w oddzielnych saszetkach. Każdy naklejony został na przezroczystą folię. Są wyprofilowane tak, aby pasowały do kształtu nosa pokrywając skrzydełka i czubek. W sumie rozmiar jest na tyle uniwersalny, że powinien pasować do każdego rodzaju nosa. Nie są za duże ani za małe a wycięcie pozwala na idealne dopasowanie. Mają nieco węglowo-ziołowy zapach, który jest wyczuwalny zaraz po otwarciu i dłuższą chwilę po aplikacji na nos. Mnie nie przypadł do gustu, jest zbyt chemiczny. Plaster posiada dwie strony - gładką, która jest cała czarna, zawiera składniki aktywne i to właśnie ta strona jest przyklejana do skóry. Ta czarna strona przyklejona jest także do folii. Natomiast na zewnątrz mamy jakby tkaninową , białą warstwę, miękką i przyjemną w dotyku. Plaster łatwo i szybko odklejamy od dołączonej do niego ochronnej folii. Ja użyłam go zaraz po wykonaniu demakijażu i peelingu, za kolejnym razem użyłam po dokładnym peelingu oraz tzw. oczyszczaniu parą. W obu przypadkach dał porównywalne efekty. Plaster bardzo dobrze trzyma się na wilgotnym nosie, jeśli nie leży odpowiednio wystarczy nanieść dłońmi nieco wody na zewnętrzną część, docisnąć i wtedy jest idealnie. Plaster trzymałam nieco dłużej niż zaleca producent, bo zmoczenie jego zewnętrznej strony sprawia, że po prostu dłużej wysycha, a odrywanie mokrego nie ma sensu, bo nie ma wtedy szansy na to, aby zadziałać jak należy. Kiedy jego zewnętrzna powierzchnia jest już całkiem sucha staje się sztywna, wtedy jest to znak, że możemy zabrać się za jego usuwanie. Zerwanie go jest równie proste jak nałożenie. Po zdjęciu plastra nie zauważyłam na nim nic oprócz kilku maleńkich suchych skórek i wgłębień po odciśnięciu plastra na porach na nosie. Trochę pozostałości po czarnej mazi pozostaje na skórze, a jej zmycie wcale nie jest takie proste. Jak się z tym uporamy można oceniać efekty. Niestety u siebie po zdjęciu plastra nie zauważyłam znacznego oczyszczenia, jedynie odrobinę martwego naskórka. Nos był na dłużej zmatowiony, jego powierzchnia gładka, pory lekko zwężone, jednak nie zostały oczyszczone tak jakbym sobie tego życzyła. Może po kilkunastokrotnym użyciu jakieś efekty by się pojawiły, ja kupiłam tylko kilka saszetek i nie widząc efektów chyba nie zakupię więcej. Na plus niska cena, dobra dostępność, na minus marne efekty.
PLUSY
+ matują, lekko oczyszczają pory
+ wygoda stosowania
+ praktyczne opakowanie
+ niska cena
+ 2 sztuki w opakowaniu
MINUSY
- brak spektakularnych efektów, jakie obiecuje producent - zaskórniki pozostają bez zmian, oczyszczenie porów nie jest dogłębne
- trudno zmyć pozostałości
- można kupić tylko w niektórych miejscach, dostępność jest słaba
- chemiczny zapach