Mam 25 lat i nie borykam się z żadnym problemem w okolicach skóry oczu (ani zmarszczek raczej nie mam, ani worków, cienie tylko jak bardzo się nie wyśpię), wystarczy mi nawilżenie, więc uznałam, że żel będzie dobrą, lżejszą alternatywą dla kremów. Ten rzucił mi się w oczy przy okazji zakupów w stacjonarnej drogerii Kontigo. Skuszona ceną, składem i opakowaniem zdecydowałam się właśnie na żel pod oczy od Watermellow.
OPAKOWANIE
Jedyne słuszne w przypadku opakowań z pompką, czyli airless dzięki czemu kosmetyk dłużej zachowuje świeżość. Niestety pompka dozuje zbyt dużo produktu, ale po czasie idzie ją wyczuć i wiemy już mniej wjęcej jak mocno ją nacisnąć, żeby otrzymać pożądaną ilość kremu. Poza tym pompka od początku do końca działała mi bez zarzutu, nic się nie zacinało ani nie zapychało. Samo opakowanie jest śliczne, z arbuzową a jednocześnie minimalistyczną szatą graficzną, typową dla marki Watermellow. Jest bardzo leciutkie.
ZAPACH
Cóż, ze względu na wrażliwe oczy i noszenie soczewek kontaktowych wolę bezzapachowe kosmetyki, których używam w okolicach oczu, jednak ten zapach jest na tyle delikatny i nienachalny, że nie drażnił tych okolic i nie spowodował pieczenia ani zaczerwienienia. Mogłam go dawać nawet na powieki. Średnio pachnie mi arbuzem, czuję raczej takiego świeżego ogórka, ale tak czy inaczej podoba mi się :)
KONSYSTENCJA
Tutaj raczej nikogo nie zaskoczę - jest żelowa. Jednak pomimo to nie wchłania się za szybko. Żel Watermellow kupiłam z myślą używania go na dzień pod makijaż, niestety nawet pomimo, że dawałam mu chwilę na wchłonięcie to każdy mój korektor i podkład (nawet minerały) rolowały się pod nim lub po prostu brzydko się zbierały w zagięciach, czego nigdy wcześniej nie doświadczyłam używając innych produktów pod oczy. No trudno, skończył jako żel pod oczy na noc.
WYDAJNOŚĆ
Dobra, używam go raz dziennie od 6 miesięcy i jeszcze trochę mi go zostało. Niestety producent zaleca zużyć żel w ciągu 6 miesięcy od otwarcia, więc resztę raczej wyrzucę, w końcu to okolice oczu.
SKŁAD
Jest fenomenalny, zresztą jak wszystkie inne produkty od Watermellow.
AQUA - woda
OLEJ AWOKADO - regeneruje, odżywia
COCO CAPRYLATE/CAPRATE - emolient
GUMA KSANTANOWA - emulgator
EKSTRAKT Z ARBUZA - nawilża, zmiękcza, tonizuje, działa przeciwzmarszczkowo
HIALURONIAN SODU - w połączeniu z emolientami wiąże wodę w naskórku
SOK Z GRANATU - działa przeciwobrzękowo
WITAMINA E - nawilża, ma działanie ochronne, przeciwzmarszczkowe, antyoksydacyjne, konserwant
ALKOHOL BENZYLOWY - konserwant, rozpuszczalnik (Uwaga! Nie jest to alkohol wysuszający)
KWAS BENZOESOWY - konserwant
KWAS DEHYDROOCTOWY - konserwant
BENZOESAN SODU - konserwant
SORBINIAN POTASU - konserwant
PARFUM - substancja zapachowa
Wszystkie konserwanty użyte w produkcie są łagodne i umieszczone na końcu składu za co duży plus. Jak wiadomo bez nich się nie obędzie.
DZIAŁANIE
Producent obiecuje nam nawilżenie, poprawę elastyczności i sprężystości skóry, wygładzenie zmarszczek i zmniejszenie oznak zmęczenia. Ja zauważyłam nawilżenie i odświeżenie spojrzenia, co do wygładzenia zmarszczek się nie wypowiem, bo ich nie mam.
Nie żałuję, że spróbowałam tego żelu, ale raczej do niego nie wrócę głównie ze względu na to, że roluje mi się na nim makijaż, nawet ten bardzo leciutki. Ale mimo wszystko na noc używało mi się go bardzo przyjemnie a jeśli potrzebujecie głównie samego nawilżenia to ten żel jest okej. Najprawdopodobniej w przyszłości będę próbować innych kosmetyków Watermellow. Na następny ogień pójdzie żel pod prysznic lub pianka do mycia twarzy.
Co do dostępności to nie ma co narzekać - Watermellow jest marką własną Kontigo, więc wiadomo, że dostaniemy go tylko w ich drogeriach.
Zalety:
- nie podrażnił moich wrażliwych oczu
- opakowanie airless
- nawilżenie
- odświeżenie spojrzenia
- naturalny skład
- zapach
- niska cena
Wady:
- nie nadaje się pod makijaż
- pompka dozuje za dużo produktu
- nie zdążyłam zużyć produktu do końca w czasie zalecanym przez producenta przy codziennym stosowaniu