Tusz do rzęs Douglas kupiłam przy okazji robienia zakupów w perfumerii, akurat była na niego promocja więc cena wychodziła całkiem okazyjna. Mam rzęsy średniej długości i gęstości, proste, z jasnymi końcami, ale dobry tusz potrafi wyczarować u mnie naprawdę świetny efekt, dlatego też maskara to jeden z ulubionych kosmetyków i mam zwykle wysokie oczekiwania.
OPAKOWANIE
Tusz zapakowany jest w plastikowe, liliowe opakowanie z napisem. Generalnie wygląda to całkiem nieźle, ale widziałam ładniejsze opakowania. Sama szczoteczka , w kształcie klepsydry, jest średniej wielkości, ma włoski różnej długości co sprawia, że łatwo się nią operuje i maluje zarówno górne jak i dolne rzęsy. Szczoteczka dokładnie nakłada tusz na rzęsy i je przy tym rozczesuje.
KONSYSTENCJA
Tusz ma kremową, czarną konsystencję, która jednak po kilku dniach stała się dla mnie taka w sam raz, kiedy nieco zgęstniał. Czerń jest głęboka, a nie taka matowa. Ładnie pokrywa rzęsy, nie osypuje się przez kilka godzin, nie kruszy i nie zbija w grudki.
ZAPACH
Kosmetyk jest bezzapachowy na mój gust.
DZIAŁANIE
Tusz jest wegański, przeznaczony dla wrażliwych oczu, ma dać się go zmyć ciepła wodą. Ja sama nie mam raczej problemu z nadwrażliwością i łzawieniem. Noszę nie raz szkła kontaktowe i byłam ciekawa czy faktycznie się tu sprawdzi. I owszem nie powodował żadnych problemów. Co do tuszu to ładnie pogrubia, tak naturalnie, bez groteski, rzęsy przy dwóch warstwach wyglądają na bardziej zagęszczone, są one podkreślone, lekko wydłużone i przy tym ładnie rozczesane. Widzę też, że rzęsy są nieco uniesione, a nie używam zalotki. Efekt jest bardzo ładny, naturalny, idealny na codzień. Gęstość rzęs można budować kolejnymi warstwami. Trwałość jest niezła choć kiedy jest wilgotno to nieco mi się odbijał na górnej i dolnej powiece.
NIEPOŻĄDANE
Ja nie zmywałam go wodą, zawsze używam płynu lub żelu więc ciężko mi stwierdzić czy ciepła woda sobie sama poradzi. Tusz się nie kruszy, nie osypuje, nie tworzy pajęczych nóżek, jak jest dość wilgotno, deszczowo może się odbijać. Nie drażni moich oczu, ale ja też nie mam z tym problemów.
WYDAJNOŚĆ
U mnie tusz starcza zwykle na 2 miesiące codziennego używania i tu też tak było.
CENA
Ja kupiłam za ok 50 zł wiec jest to niezła cena.
Zalety:
- Ładnie pogrubia
- Czerń nie jest matowa
- Szczoteczka średniej wielkości
- Dobrze rozczesuj
- Tusz dokładnie pokrywa rzęsy
- Nie powoduje grudek
- Nie osypuje się
- Nie podrażnia
- Nie uczula
- Nie ma problemu z demakijażem
- Wegański
- Cena w promocji
- Trwałość jest ok, chyba, że jest wilgotno na dworze
Wady:
- Może się odbijać na powiece w deszczową pogodę
- Trwałość