Kupiony dla malucha,któremu trzeba aplikować takie rzeczy szybko i nie obywa się bez walki, zdecydowanie nie lubi i zawsze jest ryzyko,że wetrze w oko, także oprócz sposobu aplikacji zależało mi i na mało inwazyjnym i bezpiecznym składzie. Im dziecko większe i niezbyt chętne do majstrowania przy twarzy, tym gorzej z wmasowaniem cięższych klasycznych kremów z filtrem,bywa,że mija się to z celem,bo zanim się wchłonie,dziecko zdąży je zetrzeć z twarzy i niestety jest też większa szansa,że wyląduje w oku.
Tu mamy lekką formułę w kulce,która szybko się wchłania,dobrze i łatwo rozprowadza,odrobinę bieli, ale zanika to po czasie (pod warunkiem, że wetrzemy je dodatkowo dłonią),do tego ma całkiem dobry skład,nie ma w nim filtrów chemicznych.
Jest to filtr mineralny,także trzeba ponawiać go co kilka godzin, szczególnie w ostrym słońcu,jednorazowe posmarowanie na cały dzień może być niewystarczające,ale tak działają każde filtry mineralne.
Jest wodoodporny, poręczny,zmieści się do kieszeni,torebki,więc podczas spacerów zawsze można go mieć przy sobie.
Nie uczulił,nie podrażnił malucha, dobrze chronił przed słońcem. W poprzednie lato zużyliśmy całe opakowanie,syn miał wtedy 2 lata.
Moim zdaniem,to wydajny produkt, ponawiany kilka razy w ciągu dnia spokojnie starczył na okres wakacyjny i późna wiosnę, warto zaznaczyć,że głównie smarowalam nim twarz małego,uszy,szyję,ręce i nogi syna,kiedy zakładał krótkie spodenki.
Podczas pobytu nad wodą do całego ciała używałam jeszcze dodatkowo inny klasyczny filtr a do twarzy i rąk Alphanova.
Sama z mieszaną skóra się na niego nie porywałam, ale dla instruktażu oczywiście kilka razy użyłam i nic złego skórze nie zrobił,nie byłam w tym regularna,więc nie jest to też wiążąca opinia.
Używam do twarzy filtru z Fitokosmetik, nie jestem może nim w 100% zachwycona, ale póki co lepszego nie przetestowałam.
Obecnie ponownie wróciliśmy do filtru Alphanova i aktualnie stosujemy drugie opakowanie. Fajna rzecz, ułatwia życie i do tego skuteczna.
Cena może nie jest super niska,ale skład jest ok i sposób aplikacji wygodny.
Ma przyjemny lekko waniliowy zapach.