Fajna odżywka w niewysokiej cenie.
Odżywkę (w KWC produkt funkcjonuje jako maska, ale u mnie na opakowaniu znajduje się informacja, że jest to odżywka, więc takim określeniem będę się posługiwać dalej) kupiłam podczas wyprzedaży w Biedronce. Kosztowała 2,50 zł, więc żal było nie wziąć. Nawet jakby była beznadziejna, zużyłabym ją do depilacji, wyszłoby taniej niż pianka :D. Ale - co mnie trochę zaskoczyło - odżywka wcale nie była zła, a wręcz powiedziałabym, że używałam jej z przyjemnością. Zużyłam jedno opakowanie i myślę, że kupię kolejne, zwłaszcza, gdy trafi się podobna promocja.
Moje włosy to wysokopory w typie wurly. Z różnych względów osłabia mi się skręt, więc teraz bliżej im do fal niż loków, ale nie poddaję się i cały czas próbuję wydobyć z nich jak najwięcej. Okropnie się puszą, dość mocno plączą. Szybko się przetłuszczają, myję je niemal codziennie metodą OMO.
Odżywka została zamknięta w tubce o pojemności 200 ml. Nie jest to powalająca ilość, ale odżywka ma dość dobrą wydajność. Zdenkowałam ją po mniej więcej miesiącu, przy czym w tygodniu używałam jej zazwyczaj 2-3 razy. Tubka posiada zamknięcie na klik, które jest solidne. Opakowanie nie jest transparentne, więc nie da się śledzić na bieżąco zużycia. Produkt należy zużyć w ciągu 12 miesięcy od otwarcia.
Zapachem odżywki jestem nieco zawiedziona. Jest co prawda przyjemny, niedrażniący, ale widząc na opakowaniu truskawki i banana, spodziewałam się mocnej, owocowej bomby. A w rzeczywistości otrzymałam aromat dość delikatny, może jedynie z lekko wyczuwalnym zapachem truskawek.
Jeśli chodzi o konystencję, to w mojej ocenie jest ona taka, jak w przypadku większości odżywek – ani zbyt gęsta, ani zbyt lejąca, nieutrudniająca aplikacji.
W składzie odżywki na trzecim miejscu znajduje się gliceryna, a dalej wyciąg z truskawki – ma działanie wygładzające, odżywcze, zmiękczające; ekstrakt z owoców banana – wygładza i odżywia włosy; ekstrakt z nasion chia - działa wygładzająco i kondycjonująco oraz masło shea. Mimo obecności w składzie kilku emolientów, traktowałam odżywkę jako emolientowo-humektantową. To za sprawą wspomnianej wyżej gliceryny, która jest nawilżaczem. Pod względem składu odżywka wypada całkiem nieźle, zwłaszcza, gdy zestawi się go z ceną. Aha, odżywka ma wegańską formułę, co również jest warte podkreślenia.
Według producenta odżywkę można stosować na trzy sposoby, jako: odżywkę (nałożyć, spłukać), maskę (nałożyć, przetrzymać trzy minuty, spłukać), odżywkę bez spłukiwania.
Dla mnie była ona zazwyczaj pierwszym „O” w OMO. W tej roli sprawdzała się naprawdę dobrze. Ułatwiała rozczesywanie włosów, co dla mnie jest szczególnie ważne, bo kołtuny to problem, który nie jest mi obcy. Nie obciążała włosów, choć muszę uczciwie przyznać, że niewiele kosmetyków jest w stanie dać u mnie efekt obciążenia. Zmiękczała włosy, sprawiała, że stawały się przyjemne w dotyku. Nie zauważyłam, by przyczyniła się do szczególnej regeneracji włosów, ale: a) używałam jej nieregularnie, zamiennie z innymi odżywkami/maskami, b) nie oczekiwałam takiego efektu, ponieważ uważam, że da się go osiągnąć jedynie kompleksową pielęgnacją, a nie jednym produktem. Odżywka spełniła wszystkie oczekiwania, jakie mam w stosunku do produktów stosowanych jako pierwsze „O”.
Zdarzało się, że odżywkę stosowałam również jako drugie „O” w OMO. Wówczas nadawała włosom ładny, zdrowy blask. Nie puszyła ich, ale zawsze po jej użyciu domykałam pielęgnację emolientami (z obawy przed negatywnym działaniem gliceryny). Jedyne czego mi brakowało to dociążenie włosów.
Odżywką zmywałam też oleje i radziła sobie z tym bardzo dobrze.
Nie stosowałam odżywki jako b/s, więc w tej kwestii nie mogę się wypowiedzieć.
Podsumowując, odżywka jest ciekawym kosmetykiem w niskiej cenie. Polecam ją nie tylko włosomaniaczkom ;).
Zalety:
- zmiękcza włosy, nadaje im blask
- nie obciąża włosów
- ułatwia rozczesywanie włosów
- nadaje się do emulgowania oleju
- skład
- odpowiednia konsystencja
- wegańska formuła
- odpowiednie opakowanie
- niska cena
- zbyt delikatny, trochę nijaki zapach (spodziewałam się innego)