WAŻNE INFO O REGULAMINIE! SPRAWDŹ SKRZYNKĘ@ I SPAM
Szampony do włosów

Botanic HairFood Odżywczy szampon do włosów

• 12 kwietnia 2024 o 14:09
    oblepiacz
    Niestety jak dla mnie szampon do niczego. Nieprzyjemnie się go używa, ponieważ trudno się rozprowadza i bardzo słabo się pieni. Plącze włosy. Jest bardzo rzadki i mało wydajny. Włosy po użyciu są oklapnięte u nasady, jakby oblepione. W moim przypadku włosy po tym szamponie szybciej się przetłuszczają. Zapach przyjemny i delikatny. Opakowanie wygodne. Niestety sama formułą do niczego.
  • 28 marca 2024 o 0:30
    Brak działania
    Szampon zakupiłam razem z którymś już opakowaniem maski z tej samej serii - wtedy nie wiedziałam, że ma bardzo łagodny skład i polecany jest do codziennego mycia, co u mnie się absolutnie nie sprawdza. Mam długie, kręcone i puszące się, włosy myję je co 3-4 dni, zatem potrzebuję dobrego oczyszczenia skóry głowy. Tego zadania szampon niestety nie spełnił - nie domywał głowy, co u mnie skutkowało przesuszeniem oraz nie pienił się, przez co zużyłam go 2-krotnie szybciej niż pozostałe moje szampony. Zapach podobny do kakao, nieco dziwny. Może lepiej sprawdzi się u kogoś, kto myje włosy codziennie lub ma bardziej wrażliwy skalp. Należy jednak uważać na możliwość oblepiania i obciążania cienkich lub rzadkich włosów. Jedyny plus to działanie emolientów, co jest nieco zmarnowanym potencjałem dla szamponu - o wiele bardziej sprawdziły mi się tanie, mocne szampony (szczególnie PEH z Isany), natomiast emolienty dostarczam włosom w postaci masek i odżywek bez spłukiwania. Bliźniacza maska odżywcza tej samej serii jest z kolei świetnym produktem, który serdecznie polecam!
    Zalety:
    • Lekkie działanie nawilżające.
    Wady:
    • Nie domywa skóry głowy ani nie zmywa produktów do stylizacji (mycie co kilka dni);
    • Nie pieni się, co wymaga zużycia dużej ilości produktu i plącze włosy.
  • 31 marca 2022 o 10:44
    Gorszego nie miałam
    Szampon dostałam w zestawie prezentowym. Z racji tego, że moje wlosy szybko się przyzwyczajają do produktu, używam 2 szamponów zamiennie. Jeden z wyborów to ten nieszczęsny szampon... Mam długie włosy, suche końce, przetłuszczające się u nasady. Zwykle myję głowę rano, przechylając się nad wanną. Wg opisu należy wziąć małą ilość szamponu, rozprowadzić masując i zostawić na chwilę, po czym spłukać. Biorąc małą ilość szamponu, który się praktycznie w ogóle nie pieni, mam wybór rozprowadzić z tyłu na przechylonej głowie albo nad czołem, bo nie idzie za cholere małej ilości rozprowadzić na całej głowie. Raz skończyłam z tłustymi włosami z tyłu głowy, następnym razem nakładałam już duże ilości żeby chociaż umyć włosy przy skórze. Kiedy to się już uda, włosy po spłukaniu są tępe, aż skrzypiące, mega nieprzyjemne i bardzo ciężkie w rozczesaniu. Nigdy żaden kosmetyk, czy nawet farbowanie włosów nie spowodowało u mnie takiego odczucia na włosach. Nie wiem kto wymyślił ten szampon, ale na pewno przed wypuszczeniem tej linii nie wypróbował go na sobie.
    BorIza
    26 stycznia 2022 o 17:06
    Słabo usuwa sebum
    Szampon zakupiłam, ponieważ chciałam dla swoich włosów produktu z łagodnymi środkami myjącymi. Szampon był w przystępnej cenie, a dodatkowo zawiera fajny opis. Każdy składnik został opisany - producent podaje powody, dlaczego został użyty. To zawsze jest na plus i osobiście częściej wybieram takie produkty, w których nic nie jest z przypadku. Szampon znajduje się w ciemnej butelce z wygodnym otwarciem. Sam produkt jest bardzo rzadki i niestety muszę go użyć dużo więcej niż innych szamponów. Nie ma koloru, a zapach jest średni - neutralny dla mnie, wolę inne grupy zapachów. Ma zapach takiej pralinki "owoc z alkoholem" taki wiśniowy lub śliwkowy... Sam produkt bardzo, ale to bardzo słabo się pieni i to może być przyczyną, że podczas mycia użytkownicy plączą sobie włosy. Sama zauważyłam, że przy używaniu tego szamponu mocniej pocieram włosy przy skórze głowy i zaczynają się plątać. Okazało się również, że szampon działa zbyt okluzyjnie - miałam przetłuszczone włosy już po kilku godzinach. Nie kupię ponownie tego produktu. Obecnie mieszam go z innymi szamponami, aby go zużyć i zachować świeższe włosy na dłużej. Ocena to 2,5/5. Moje włosy należą do dłuższych, blisko im do wysokoporowatych, skóra głowy dosyć mocno się przetłuszcza.
  • 27 listopada 2021 o 14:29
    Dramat.
    Coś mam ostatnio (nie)szczęście do szamponów wybitnie złych, a przecież ja wcale od szamponu za wiele nie wymagam - ma myć. Ale kilka moich ostatnich wyborów nie robi nawet tego. I ten szampon właśnie taki jest - niemyjący gniot, po którym włosy wyglądają jak idź stąd i nie wracaj. Skusiłam się na niego, bo cena fajna, marka mi raczej bliżej nieznana (znam jedynie wielofunkcyjne masełko orzechowe, które kocham), obietnice takie, że ach och będę miała piękne włosie. No, mhm, aha. NIE. Schody zaczynają się już przy nakładaniu szamponu - on się nie pieni, nawet w minimalnym stopniu i tępo ślizga się po włosach. Nie ma szans, żeby tym czymś umyć włosy (grube, gęste, dłuższe niż krótsze). Do tego wszystkiego dochodzi to, że on strasznie mi te włosy plącze. Strasznie. Przy spłukiwaniu szamponu mam na głowie jeden wielki kołtun, w który nie dam rady wsadzić nawet palca, o grzebieniu nie wspominając. Włosy są szorstkie, tępe w dotyku i splątane tak, że płakać się chce. Sytuację ratuje nałożenie bogatej maski, ale czy o to chodzi? Żeby po myciu rozczesywać kołtuny przy pomocy maski? No chyba nie. Cała reszta w tym szamponie tez jest do kitu - konsystencja bardzo rzadka, jakby kosmetyk był już na wstępie rozwodniony. Odrzucający zapach też nie pomaga. Jedynie to butelka mi się podoba. I to byłoby na tyle. Podsumowując: radzę uważać, bo można wyjść z kąpieli z kołtunem takim, jakbyś się z miesiąc, droga Wizażanko, nie czesała. Do tego wrażenie niedomycia i ogólnego 'brudu' na skórze głowy i włosach. Nie ma mowy, by szampon ten zmył kosmetyki użyte sos stylizacji na przykład kręconych włosów. Dramat, po prostu dramat. Zwykle takie buble zużywam do prania swetrów, ale ten to nawet do tego się nie nadaje.