Preparaty punktowe

Purito Seoul All Care Recovery Cica-Aid Plastry cica na Nnedoskonałości

PURITO Wonder Releaf Centella Plastry na Niedoskonałości 51 Sztuk

• 17 stycznia 2024 o 15:51
    W końcu produkt, który działa na Sama-Wiesz-Co!
    Pierwsza rzecz, jaką zrobiłam, biorąc się za pisanie tej recenzji, to zaznaczenie plasterków z Purito jako hit. Jestem właśnie w trakcie drugiego opakowania i już rozglądam się, kiedy będą promocje na tę markę w drogerii Pigment (stacjonarnie nigdzie ich nie widziałam, ale sprawdzałam tylko Hebe, Rossmanna i Naturę). Działanie. Jak to śpiewała Maryla Rodowicz - jest cudnie. Ale uwaga! Jeśli ktoś oczekuje, że naklei jeden plasterek i wszystko zniknie w sześć godzin, to można się rozczarować. Co więc mam na myśli, pisząc o cudownym działaniu Purito? Po pierwsze - pytałam przy okazji w aptece, czy są już jakieś magiczne środki na pryszcze. Według farmaceutki nie ma. Nie sądzę też, żeby szybko jakieś się pojawiły. I nie mam tu na myśli oczywiście leków ściśle pod trądzik. Tych nie stosowałam z logicznych powodów nieposiadania tej przypadłości. Za to kupiłam i wypróbowałam maść ichtiolową. Niestety to nie produkt dla mnie. Po drugie - mam za sobą multum serów i żelów punktowych na wypryski (przykładowo Sylveco, Duetus czy Eveline). Żaden z nich nie dał mi takich efektów jak plastry hydrokoloidalne z Purito. Szczerze mówiąc, wszystkie te żele mogłyby dla mnie nie istnieć. W czym więc leży siła tych niepozornych plasterków? To tak: - małe zaskórniki rzeczywiście potrafią zniknąć w jedną noc - średnie, kryjące gdzieś głęboko białą papkę bakterii, goją się szybciej, plasterek wyciąga na wierzch syf ze środka; nie znikają w jedną noc, ale wyraźnie widzę poprawę, zamiast tygodnia z czerwonym punktem - dwa, trzy dni "plastrowania" i po problemie - z wulkanami to w ogóle ciekawa sprawa, odpowiednio wcześniej zauważone i zaklejone nie wybuchają; wyrośnięte są mniej bolesne i - co dla mnie jest o wiele ważniejsze - chronię je przed... złym dotykiem. Nigdy wcześniej nie zwróciłam uwagi na to, jak często dotykam twarzy w środku dnia, a pryszczy to już w szczególności. Do tego plasterki sprawiają, że niedoskonałości mniej rzucają się w oczy. Samych plastrów nie widać. Skład. Myślę, że to właśnie skład sprawia, że u niektórych tak bardzo te plasterki przypadły do gustu, a dla innych okazują się bublem. Generalnie w Purito znajdują się substancje pochodzące z wąkroty azjatyckiej (azjatykozyd, madekasozyd i kwas azjatykowy). U niektórych (w tym u mnie) to się po prostu sprawdza. I musiałam przetestować (czyt. kupić i zużyć) mnóstwo produktów, żeby dojść do tego wniosku. Ale przy innych cerach lepiej mogą sprawdzać się inne substancje. Opakowanie. To trochę śmieszne, ale w każdym miejscu opis sposobu użycia jest... inny. Na opakowaniu, na naklejce na opakowaniu i w dołączonej w środku instrukcji nie ma zgodności co do czasu trzymania plastra na twarzy. Dlatego jak naklejam na noc, to naklejam na noc. A jak na dzień - to po powrocie z pracy patrzę, co słychać na mojej twarzy. Jeśli faktycznie plaster zrobił się biały na środku, to ściągam. Naklejam nowy (po umyciu tego fragmentu skóry) lub nie. Za to jak już walczę z jakimś wypryskiem, to faktycznie zużywam na niego kilka plasterków. Same w sobie plasterki łatwo zdjąć dzięki nacięciom na plastikowym... czymś (obawiam się, że nie znam na to odpowiedniego słowa, a uniwersalne dynks czy wihajster mi tu jakoś nie pasuje). Cena. Wyjściowo 51 plastrów kosztuje 50 zł. Nigdy nie kupiłam ich w tej cenie - zawsze poluję na promocję i wtedy płacę jakoś 39 zł. Podsumowanie. Nie chcę nikogo czarować. U mnie sprawdzają się bosko i nie sądzę, żebym szukała czegoś innego. Ale zważywszy na to, że pewne produkty dla innych okazywały się hitem (Duetus przykładowo), dla mnie często bywały bublem, mogę powiedzieć, że trzeba się samemu przekonać.
    Zalety:
    • Działanie
    • Skład
    • Typ produktu do walki z niedoskonałościami
    Wady:
    • Niespójna instrukcja obsługi
    DomFra
    3 listopada 2023 o 23:24
    Solidny produkt,ale pryszcze magicznie nie znikają
    Jestem posiadaczką skóry wrażliwej z niedoskonałościami i ostatnio odkryłam, iż plasterki to fajny gadżet wakacyjny – zabiera mało miejsca, a przy tym mogę zadbać o likwidacje pojedynczych pryszczy. Plasterki Purito kupiłam na stronie Cosibelli po zobaczeniu wielu pozytywnych opinii na ich temat. Byłam ciekawa, czy są aż tak rewelacyjne jak czytałam. Plasterki zamknięto w plastikowej torebce z zamknięciem strunowym – bardzo wygodna opcja. W środku znalazłam wskazówki dotyczące stosowania produktu (po angielsku) oraz trzy arkusze z plasterkami, każdy zamknięty osobno. Na jednym arkuszu znajdowało się 15 większych (o średnicy 12 mm) krążków, a na dwóch kolejnych po 18 mniejszych (o średnicy 10 mm). Uważam, że rozmiar został odpowiednio dobrany, gdyż bez problemu mogłam zakryć mniejsze i większe wypryski. Plasterki należy delikatnie odklejać od arkusza, gdyż kilka razy przypadkiem zwinęłam ich brzeg. Klej trzymał nie najgorzej, chociaż musiałam być ostrożna przy nakładaniu pielęgnacji na niezakrytą część skóry. W przeciwnym razie krem lub serum powodowało odklejenie się brzegu produktu. Plasterki zostały stworzone z hydrokoloidu i były przyjemne w dotyku, a dzięki temu, iż były przeźroczyste z powodzeniem mogłam nosić je w dzień i np. wyjść na chwilę do sklepu. Nie nakładałam na nie pielęgnacji czy makijażu. Producent zapewnia, iż plasterki są wodoodporne i oddychające. Za opakowanie zawierające 51 sztuk zapłaciłam 50 PLN. Czy to dużo? Patrząc na to, iż jest to produkt koreański, a dodatkowo ma bardzo krótki skład (tylko 5 składników) przyznaję, iż nie jest to zawrotna kwota. Co do działania – plasterki rzeczywiście przyśpieszały gojenie się wyprysków zwłaszcza tych podskórnych gul – już po jednej nocy zauważałam ich znaczne zmniejszenie. Dużo mniejszy wpływ zaobserwowałam na bardziej rozwiniętych pryszczach, ale producent na opakowaniu zaznaczył, iż plaster pomaga łagodzić stany zapalne we wczesnym stadium. Plasterki nie wysuszały niedoskonałości, a na ropniaki nie miały żadnego wpływu, dlatego najchętniej stosowałam je przede wszystkim przy zamkniętych niedoskonałościach. Na opakowaniu wspomniano również, iż produkt może pomóc przy pielęgnacji blizn, ale ja w tym celu go nie stosowałam. Są to moje trzecie plasterki w tym roku i muszę przyznać, iż te na razie okazały się najlepsze. Chociaż nie zrobiły efektu Wow (bo jednak wypryski nie znikały magicznie po kilku dniach, a ich redukcja była powolna i zauważalna przede wszystkim przy jednym rodzaju niedoskonałości) to produkt okazał się solidny i przyjazny w stosowaniu. Myślę, że spokojnie mogłabym do nich wrócić w kolejnym sezonie wakacyjnym.
    Zalety:
    • solidne wykonanie,
    • krótki skład,
    • przyspieszały gojenie się podskórnych gul,
    Wady:
    • klej działał dobrze,ale mógłby lepiej,
    • należy być uważnym przy nakładaniu kremu,
    • nie działały na każdy rodzaj pryszcza.
    bubi13
    11 listopada 2022 o 12:33
    moje ulubione
    Sa to plastry dla każdego kto nie chce wyciskać pryszczy Są to moje ulubione plasterki na niechcianych gości na twarzy Stosuje zawsze na umytą i oszuszoną skórę *idealna alternatywa dla wyciskania *Plastry przyspieszają gojenie się wykwitów, ograniczają stan zapalny *Są wodoodporne *Bardzo dobrze się trzymają *są cieniutkie i mało widoczne, noszę je na dzień i czuje sie komfortowo *ograniczaja powstawanie blizn Jeśli jeszcze nie próbowaliście koniecznie je przetestujcie Fajnie że są dwa rozmiary ????
  • 18 października 2022 o 16:43
    brak jakiegokolwiek działania
    Kupiłam zachęcona dobrymi opiniami, ale niestety wielkie rozczarowanie. U mnie te plastry nie sprawdziły się totalnie. Nie zauważyłam żadnej poprawy po tych plastrach
    Zalety:
    Wady:
    • brak działania
  • 22 sierpnia 2022 o 18:20
    Zdecydowanie nie równają się z plasterkami marki COSRX.
    Na te plasterki natrafiłam w jednej z internetowych drogerii. Z racji, że bardzo lubię tego typu produkty, ponieważ są niezwykle higieniczne i wygodne w użytkowaniu, a często bardzo skuteczne w działaniu, postanowiłam sięgnąć po te marki Purito. Zachęcił mnie również fakt, że to koreańska marka, a te przeważnie mają naprawdę dobrej jakości kosmetyki. W opakowaniu w formie saszetki znajduje się naprawdę sporo, bo aż 51 sztuk plasterków o dwóch wielkościach: 10 oraz 12mm, które są moim zdaniem optymalne, gdyż w większości przypadków pokrywały cały, nawet spory wyprysk, który raczył się pojawić na mojej skórze. Plasterki są transparentne i dość dobrze trzymają się skóry oraz nie są na niej jakoś szczególnie widoczne. Co zaś do wpływu na zmiany zapalne, niestety w moim przypadku był słabo zauważalny - co najwyżej w niewielkim stopniu był redukowany stan zapalny. Nie zaobserwowałam zaś właściwości wysuszających, które czasem się pojawiają po zastosowaniu tego typu specyfików, choć to akurat na plus. No i na pewno nałożenie plasterka powstrzymywało mnie przed dłubaniem i dotykaniem pryszcza, więc ma on i walory higieniczne. Plus również za to, iż plasterki są wodoodporne, dzięki czemu przetrwają mycie czy uprawianie sportu (potwierdzam, rzeczywiście są bardzo wytrzymałe). Co do składu: jest prosty i dobry. Jak informuje producent, plasterki wykonane są z wysokiej jakości hydrokoloidu, który pochłania wydzielinę ze zmiany i tworzy wilgotne środowisko, wspierając w ten sposób regenerację oraz naturalne procesy naprawcze. Dodatkowo mamy tutaj azjatykozyd, kwas madekasowy i kwas azjatykowy łagodzące stan zapalny. Podsumowując: pomysł z plasterkami uważam za fajny i higieniczny - naklejam plasterek na całą noc i nie muszę myśleć o reaplikacji jakichkolwiek specyfików na pryszcza, poza tym nic wokół nie jest pobrudzone, nie czuć żadnych niemiłych czy intensywnych woni, jakie ma np. maść ichtiolowa bądź olejek herbaciany. Szkoda tylko, że działanie nie jest tak skuteczne jak obiecuje producent, a u mnie wręcz minimalne. Zdecydowanie lepiej sprawdzają mi się plasterki z COSRX, te niekoniecznie polecam.
    Zalety:
    • niewielkie złagodzenie stanu zapalnego
    • ochrona przed dotykaniem czy drapaniem pryszczy
    • nie wysuszają skóry
    • dwie wielkości plasterków, dzięki czemu łatwiej je dopasować do różnych wielkości zmian
    • wodoodporność i wytrzymałość
    • duża ilość sztuk w opakowaniu
    • plasterki są przezroczyste, dzięki czemu mniej widoczne na skórze
    • po naklejeniu dobrze się trzymają
    • prosty, dobry skład
    • bardzo higieniczne rozwiązanie, które nie brudzi otoczenia jak np. maści czy olejki
    • ładne opakowanie
    Wady:
    • zbyt słabe działanie, nieadekwatne do obietnic producenta