Odżywki do włosów

Receptury Babuszki Agafii Natural, Odżywka przeciw wypadaniu włosów

• 3 listopada 2024 o 7:51
    Plus za poprawę kondycji włosów a minus za zapach
    Odżywkę kupiłam w popularnym hipermarkecie za kilkanaście złotych. Do wyboru było kilka wariantów, jednak w związku z tym, że moje włosy nadmiernie wypadają postawiłam na wersję z ekstraktem z łopianu i dzikiej pokrzywy. Mieści się ona w plastikowej butelce o pojemności 260ml. Wygląd opakowania trochę apteczny. Soczysto zielona butelka z grafiką przedstawiającą zielarkę w otoczeniu ziół. Na butelce można znaleźć krótką wzmiankę na temat zielarki Agafii Jermakowej, informacje dotyczące składu, działania (ekstraktu z łopianu oraz z dzikiej pokrzywy) i sposobu stosowania. Odżywka ma mleczno-biały kolor i kremową konsystencję. Nie ucieka między palcami. Zapach kosmetyku jest bardzo intensywny i w moim odczuciu nieprzyjemny. Po nałożeniu na włosy przypomina mi zapach świerku przeplatany nutami ziołowymi. Łatwo się rozprowadza i dobrze spłukuje. Już podczas spłukiwania czuć, że włosy są wygładzone. Nie naprawia zniszczeń mechanicznych, ale zapobiega powstawaniu nowych. Zdecydowanie ułatwia rozczesywanie, gdyż pomimo iż mam bardzo długie włosy, po tej odżywce jestem w stanie rozczesać je przy pomocy grzebienia. Poprawiła kondycję moich włosów, które wcześniej były bardzo kruche, łamliwe i plączące się. Aktualnie mniej się kruszą i mam wrażenie, że mniej wypadają. Jeśli nie jesteście wrażliwe na zapachy to polecam. Dla mnie ten aspekt jest nie do przeskoczenia i tylko z tego względu nie kupię ponownie.
    Zalety:
    • Wygładza włosy
    • Ułatwia rozczesywanie
    • Eliminuje kruchość włosów
    • Zapobiega wypadaniu włosów
    • Odżywia skórę głowy
    • Łatwo dostępna
    • Niska cena
    Wady:
  • 8 maja 2024 o 14:17
    Bardzo lubiłam kiedys kosmetyki zza wschodziej granicy i z sentymentu do nich nieraz kupując w Internecie, wrzucę jakiś kosmetyk marki, którą wcześniej uwielbiałam. Ten produkt kupiłam w drogerii internetowej. Odżywka idealna do codziennego stosowania. Świetnie nawilża, nadaje miękkość i blask, wzmacnia włosy i pielęgnuje skórę głowy. OPAKOWANIE Opakowanie to mała, zgrabna butelka z piękną szatą graficzną i logo marki. Posiada korek z zamknięciem na klik, co znacznie ułatwia aplikację. Z tyłu znajduje się dokładny opis w języku polskim Odzywka To typowa lekka odżywka do włosów bez silikonów. Moje z natury są dosyć cienkie i łatwo je obciążyć, więc taka forma kosmetyku do pielęgnacji najbardziej im odpowiada. Tym bardziej, że jest to odżywka przeznaczona również do pielęgnacji skóry głowy. Kosmetyk ma białą barwę, posiada charakterystyczny zapach z wyraźnie wyczuwalną roślinną nutą. Ma lekką konsystencję, ale nie jest rzadka, nie spływa z dłoni ani z włosów podczas aplikacji. Odżywkę trzymam najczęściej ok. 5 minut (producent zaleca 1-2 minuty). Aplikuje na skalp i łogdygę włosów. Po wyschnięciu włosy są dociążone, ale nie obciążone, co przy moich dosyć cienkich włosach jest ważne. Włosy są lekkie, puszyste i błyszczące. Stosowana razem z suplementami i innymi kosmetykami wzmacniającymi pomogła mi wzmocnić włosy i ogranicznyć wypadanie. Kosmetyk jest bardzo wydajny i ma dobry skład oraz ceretyfikat. PLUSY + /- spcyficzny zapach + lekka konsystencja + nadaje włosom lekkości blask, ogranicza wypadanie + nie obciąża + jest wydajny + ma niską cenę