Jako osoba, która od zawsze zmaga się z łamliwymi, cienkimi i podatnymi na uszkodzenia paznokciami, testowałam już mnóstwo odżywek i serum – z różnym skutkiem. Niektóre dawały chwilowy efekt, ale po ich odstawieniu paznokcie wracały do poprzedniego, słabego stanu. Inne działały bardziej jak zwykły lakier, pozostawiając warstwę ochronną, ale bez realnego wpływu na kondycję płytki.
Serum ma lekką, wodnistą konsystencję – nie jest to klasyczna odżywka w formie lakieru, a raczej płynne serum, które szybko wchłania się w paznokieć. To dla mnie duży plus, bo oznacza, że produkt działa od wewnątrz, zamiast tworzyć tylko powierzchniową warstwę ochronną. Pędzelek jest precyzyjny, co ułatwia aplikację, a formuła nie ma intensywnego zapachu, co zdarzało się w innych produktach wzmacniających.
Już po kilku dniach zauważyłam, że moje paznokcie są mniej kruche i bardziej elastyczne. Zwykle, jeśli gdzieś przypadkiem zahaczyłam paznokciem, kończyło się to złamaniem – tym razem paznokieć zamiast pęknąć, jedynie lekko się ugiął. Dla mnie to znak, że serum faktycznie zwiększa odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Dodatkowo paznokcie przestały być tak suche – często borykam się z problemem, że ich powierzchnia robi się matowa, nierówna i chropowata, ale po stosowaniu serum stały się bardziej gładkie i błyszczące, nawet bez dodatkowych preparatów czy oliwek.
Największa różnica, jaką zauważyłam po około 4 tygodniach stosowania, to większa grubość płytki. Moje naturalne paznokcie są raczej cienkie i łatwo się wyginają, ale teraz zauważyłam, że stały się bardziej zwarte i twardsze, co sprawia, że mniej się łamią.
Zgodnie z deklaracjami producenta składniki aktywne, jak kwasy AHA i PHA, prawdopodobnie odpowiadają za delikatne złuszczanie i wygładzanie płytki, a ekstrakt z bambusa i witamina E dbają o odżywienie. Co istotne, produkt nie zawiera formaldehydu, który w wielu utwardzaczach działa doraźnie, ale na dłuższą metę może osłabiać paznokcie.
Plusy:
✔ Realnie utwardza i wzmacnia paznokcie – nie tylko powierzchniowo
✔ Zwiększa elastyczność – paznokcie mniej się łamią
✔ Gładka, bardziej nawilżona płytka
✔ Szybko się wchłania, nie zostawia klejącej warstwy
✔ Bez formaldehydu
To jedno z najlepszych serum do paznokci, jakie stosowałam – działa skutecznie, ale oczywiscie wymaga systematyczności.