Szampony dla dzieci

AA Baby, Łagodzący szampon nawilżający

3 na 51 opinię

• 19 czerwca 2024 o 23:09
    Dobrze oczyszcza, ale z wpływem na wygląd włosów jest już gorzej.
    Szampon marki AA w wersji dedykowanej dzieciom kupiłam w drogerii Rossmann. Zachęciła mnie głównie promocyjna cena, nie będę ukrywać :) Mam na stanie 3-letniego synka, który na szczęście nie ma większych problemów ze skórą głowy, ale wolę myć mu czuprynę takimi łagodniejszymi kosmetykami, bo to przecież wciąż mały człowiek. Recenzowany specyfik zamknięty jest w butli z wygodnym dozownikiem w postaci pompki. Miło zaskoczyła mnie etykieta z tyłu, która zawiera dokładny opis zawartych składników, dzięki czemu nawet laik może się zorientować co do składu. Pojemność to 250ml i starcza spokojnie na ponad 2 miesiące użytkowania, gdyż wystarczy niewielka ilość produktu, by uzyskać sporą ilość piany i dokładnie umyć włoski. Z kolei konsystencja jest żelowa, średnio gęsta, bez problemu wydobywa się z opakowania. Zaś zapach jest niewyczuwalny. Z jednej strony to super, zwłaszcza dla alergików, bo substancje zapachowe potrafią wywołać uczulenie, ale z drugiej brakowało mi płynącego z aromatyzowanych kosmetyków uczucia czystości. Bardzo lubię wąchać taką pięknie pachnącą główkę mojego berbecia, jaką już nieraz osiągałam po innych kosmetykach tego rodzaju. Tutaj tego nie uzyskamy. Jeśli zaś mowa o samym procesie oczyszczania, szampon bardzo dobrze sobie radzi z zabrudzeniami czy potem. Jednak nie zauważyłam zbytnio właściwości pielęgnacyjnych. Wręcz włoski wyglądały często na napuszone i ciężko było je okiełznać, zamiast uzyskać efekt ich zmiękczenia i nawilżenia. Na koniec plus za to, że nawet gdy kosmetyk dostanie się do oczu, nie powoduje żadnych negatywnych odczuć, a jak wiadomo, w przypadku dziecka to szczególnie ważne. No i jeszcze pochwalić trzeba INCI, bo ma same łagodne detergenty, a nie zawiera kontrowersyjnych substancji. Podsumowując, sama nie wiem, co myśleć o tym szamponie. Z jednej strony dobrze oczyszcza skórę głowy i włosy, z drugiej jednak nie czuć tutaj walorów pielęgnacyjnych, a wręcz czupryna jest niejednokrotnie napuszona. Do tego trochę mi brakuje ładnego, dziecięcego zapachu. Aczkolwiek plus za wydajność i komfortowe opakowanie, a także dostępność i niezły skład. Ostatecznie ode mnie 3*.
    Zalety:
    • dokładnie oczyszcza zarówno skórę głowy, jak i włosy
    • nie uczula
    • dobrze się pieni
    • żelowa konsystencja
    • nie szczypie w oczy
    • bardzo dobra wydajność
    • korzystna cena, zwłaszcza w promocji
    • skład z łagodnymi detergentami
    • estetyczne i funkcjonalne opakowanie z dokładnym opisem składu
    • dostępność w popularnych drogeriach
    • brak zapachu: z jednej strony to plus, bo minimalizujemy ryzyko alergii, z drugiej jednak brakuje tego uczucia świeżości wiążącego się z pachnącą czupryną
    Wady:
    • brak odczuwalnych walorów pielęgnacyjnych - wręcz włosy po myciu są napuszone i trudno je okiełznać