Nie jestem szczególną fanką szamponów L'Oreal Paris, głównie ze względu na obecność silikonów w większości ich produktów, ale ten konkretny szampon Hyaluron Pure zaskoczył mnie pozytywnie, ponieważ – ku mojemu zdziwieniu – jest wolny od silikonów. Trafił do mnie przypadkiem, ponieważ nie sprawdził się mojej mamie, a ja postanowiłam dać mu szansę. Czy warto było?
Szampon zamknięty jest w dużej, 400ml butelce o transparentnym, fioletowym odcieniu. Dzięki przezroczystemu opakowaniu łatwo można monitorować ilość produktu, co jest dużym plusem. Zamknięcie na klik jest wygodne, solidne i sprawdza się nawet pod prysznicem.
Jestem bardzo zadowolona z wydajności tego szamponu. Wystarczy niewielka ilość, by dobrze się spienił i pokrył całą skórę głowy, co czyni go produktem ekonomicznym, zwłaszcza biorąc pod uwagę pojemność opakowania.
Konsystencja:
Szampon ma treściwą, żelową konsystencję, która dobrze się rozprowadza i łatwo spłukuje. Mocno się pieni, co daje przyjemne uczucie podczas mycia i sprawia, że aplikacja jest prosta i szybka.
Skład:
Szampon oparty jest na mocnych detergentach (Sodium Laureth Sulfate), które odpowiadają za dogłębne oczyszczanie. W składzie znajdziemy także sodową sól kwasu hialuronowego (Sodium Hyaluronate), która ma właściwości nawilżające, oraz kwas salicylowy, znany ze swoich właściwości oczyszczających i wspomagających regulację wydzielania sebum. Co mnie zaskoczyło pozytywnie, to brak silikonów, co jest rzadkością w szamponach tej marki. Jest to więc produkt idealny dla osób, które szukają głębokiego oczyszczania bez obciążania włosów.
Szampon ma świeży, przyjemny zapach, który jest delikatny i nie przytłacza. Aromat ten wprawdzie nie pozostaje długo na włosach, ale też trzeba przyznać, że szampon spłukujemy przecież.
Efekty:
L'Oreal Paris Elseve Hyaluron Pure świetnie radzi sobie z oczyszczaniem skóry głowy. Usuwa nadmiar sebum, kurz i zanieczyszczenia, pozostawiając uczucie świeżości. Stosuję go w wersji "podwójnego mycia" i po takim zabiegu włosy są idealnie oczyszczone, bez śladów tłustości. Co ważne, pomimo intensywnego działania oczyszczającego, szampon nie wysusza ani nie podrażnia skóry głowy, a włosy pozostają miękkie i nie plączą się – co często jest problemem przy tego typu produktach. Dodatkowo, zauważyłam, że szampon ten delikatnie przedłuża świeżość włosów, co jest jego kolejnym plusem.
Nie oczekuję od szamponu dodatkowych właściwości pielęgnacyjnych, ponieważ zawsze nakładam odżywkę, która zajmuje się nawilżeniem i regeneracją włosów. Szampon uważam głównie za produkt do oczyszczania, a Hyaluron Pure doskonale spełnia tę funkcję.
Zalety:
- Brak silikonów – idealny dla osób, które unikają tego składnika w pielęgnacji.
- Świetna wydajność – wystarczy niewielka ilość, aby dokładnie umyć włosy.
- Dogłębne oczyszczanie – usuwa nadmiar sebum i zanieczyszczenia.
- Lekko przedłuża świeżość włosów – dzięki mocnemu oczyszczaniu włosy dłużej wyglądają świeżo.
- Nie wysusza i nie plącze włosów – pozostawia je miękkie i przyjemne w dotyku.