Clarena AHA Fruit Line, Multi Fruit AHA 35%Multiserum z kwasami owocowymi 35%
dodaj swoją opinię i zdjęcia do produktu
3 hity!
Preparat ma żelową, ułatwiającą aplikację formułę i aromatyczny świeży zapach. Kwasy są przeznaczone do odnawiającej kuracji dermokosmetycznej cer suchych, mieszanych , wrażliwych i naczyniowych lub jako pierwszy etap eksfoliacji cer bardziej odpornych. Serum z 25% stężeniem kwasów owocowych i pH 3.0 przeznaczone do odnawialnej kuracji skór suchych, mieszanych, wrażliwych i naczyniowych. Preparat reguluje procesy odnowy komórkowej, odblokowuje pory, rozjaśnia przebarwienia i niweluje blizny potrądzikowe. Stymulując syntezę kolagenu i elastyny działa przeciwzmarszczkowo oraz poprawia nawodnienie suchej skóry.
Działanie kwasu:
- rozjaśnienie przebarwień, skóra nabiera delikatności, blasku i jędrności,
- przyspieszenie podziałów komórkowych – co w rezultacie powoduje wygładzenie zmarszczek, blizn i opóźnienie procesu starzenia się skóry,
- zwiększenie skuteczności przenikania składników preparatów pielęgnacyjnych, skóra po aplikacji kwasów lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach,
- znaczne zmniejszenie grubości warstwy rogowej, w konsekwencji czego skóra staje się wygładzona, odzyskuje ładny koloryt,
- odblokowują pory, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się stanów zapalnych, wykazują działanie antybakteryjne,
- wzrost spoistości warstwy rogowej,
- wzmocnienie struktury kolagenu oraz zwiększenie papilarnegokolagenu skóry,
- zwiększenie uwodnienia w wyniku wzrostu stężenia glikozoaminoglikanów czyli w widoczny sposób zwiększają nawilżenie naskórka.
Skuteczność AHA wynika z ich wielokierunkowego działania. Są efektywne i bezpieczne, a to podstawowe kryterium w ocenie preparatów kosmetycznych.
Serum zawiera wiele najpopularniejszych i najchętniej stosowanych w kosmetyce i kosmetologii alfa - hydroksykwasów tj:
- kwas glikolowy (hydroksyoctowy), otrzymywany z soku trzciny cukrowej,
- kwas mlekowy (alfa - hydroksypropionowy), ekstrahowany podczas fermentacji cukru mlekowego i innych cukrów, występuje w kwaśnym mleku, żurach, kiszonych warzywach i owocach,
- kwas jabłkowy (hydroksyetanodikarboksylowy), występujący w wielu owocach,
- kwas cytrynowy (2 - hydroksypropano - 1, 2, 3 - trikarboksylowy), składnik wielu owoców, np. cytryn i ananasów.
Moja cera ma problem z zaskórnikami, rozszerzonymi porami i przebarwieniami pozapalnymi.
Przygodę z kwasami rozpoczęłam u kosmetyczki, wiem że moja skóra nie jest zbyt wrażliwa więc mogę sobie pozwolić na mocniejsze stężenia.
Jednak zanim użyłam tego kwasu sama w domu, przez dwa tygodnie smarowałam buzię na noc kremem z kwasem pirogronowym i azelainowym z tej serii, żeby ją przygotować na kwas. I to jest dobra metoda.
Standardowo pierwsza aplikacja na 5 minutek zanim skóra się zaczerwieni. Trochę rumienia i pieczenia było, ale przy kolejnym "zabiegu" już praktycznie wcale. Szczypie tam gdzie naruszony jest naskórek.
Skóra nabrała ładnego kolorytu, złuszczanie było tylko w miejscach gdzie miałam pozostałości po wypryskach, więc szybko pozbyłam się strupków.
Zrobiła się też napięta i ogólny jej stan się poprawił.
Dla mnie nie są to mocne kwasy, ale wystarczające jak na domowe warunki.
Plusem jest żelowa konsystencja i wydajność, ładny zapach i łatwość aplikacji.
Minus to opakowanie z którego wydobycie zawartości jest dość kłopotliwe.
Na pewno będę do nich wracać.
Używam tego produktu od: 1 miesiąca
Ilość zużytych opakowań: 4 fiolki po 3 ml
Ampułkę 10 ml z kwasami kupiłam, aby w końcu uporać się z moją cerą, która po odstawieniu tabletek anty zrobiła się bardzo problematyczna tzn. zanieczyszczona, z dużą ilością zaskórników i nadmiernym wydzielaniem sebum.
Produkt jednak bardzo mnie zawiódł, ponieważ w żaden sposób nie poprawił stanu mojej skóry. Wszystko pozostało bez zmian mimo, że stosowałam go regularnie raz w tygodniu i trzymałam na buzi dłużej niż zalecane kilka minut. Jedyne co zauważyłam to to, że zaraz po zmyciu skóra było gładka i miła w dotyku. Kwas ten jest bardzo delikatny w swoim działaniu, nie spowodował u mnie złuszczania ani przesuszenia skóry. Może będzie lepszy dla cer wymagających tylko delikatnego odświeżenia.
Do plusów mogę zaliczyć tylko wygodne opakowanie, wydajność i umiarkowanie niską cenę.
Używam tego produktu od: 3 miesięcy
Ilość zużytych opakowań: w trakcie pierwszej ampułki
Niestety, na mnie nie działa, a tak żałuje, bo chciałam być z niego zadowolona. Oceniam tylko jedna ampułkę.
Mam cerę gruba, mieszaną i problemantyczną. Sporo przebarwien i plam po trądziku.
Wystraczył mi na miesiac( używany raz w tygodniu).
Rozprowadzałam na buzi palcami.Trzymałam go jakies 20 minut.Nakłądałam go dośc sporo. Nie wiem jakim cudem mi wystrczył na tak długo, ale jest wydajny bo ma konsystencje żelu. Nautralizatorem byławoda z sodą oczyszczoną, przecierałam wacikiem i gotowe.
+cena, mozna kupic za 70 zł za allegro 3 ampułki, które są naprawde wydajne, pewnie 3 ampułki straczyłyby na pół roku.
+wygodny aplikator, dzióbek z którego nie wylewa się za duzo
+konsystencja żelu, nie spływa z buzi i nie sprawia problemu przy nakładaniu.
+twarz podpiekała, na początku, potem buzia mogla wytrzymac, bez zadnego mrowienia
+skora po nim sie nie łuszczy, a nie natluszczalam jej non stop.
No i to tyle.....
-zapach, niby owocowy , ale mnie sie kojarzy ze starymi ludźmi i jest duszący i męczy
-nie działa na mnie, żadnych efektów, ani nie spłycił blizenek, ani troche nie rozjaśnił pozostałosci po starych krostach( i tych świeżych tez nie), nie wygładził skóry, nie pozamykał porów, nie uregulował pracy gruczołów łojowych
-no i to tyle z minusow- nie działa na mnie po prostu.
A szkoda, tak zazdroszcze dziewczynom ktorym ten kwas pomogł.
Dopiero zaczęłam przygodę z kwasami, myslalam ze jak zaczne od profesjonalnej i dobrej firmy Clarena, to coś pomoże.
Używam tego produktu od: poltora miesiaca
Ilość zużytych opakowań: jedna ampułka
To jest to! a wiem co mowie bo juz różne kwasy miałam na skórze. Ten kwas jest idealny do samodzielnej aplikacji. Oczywiście trzeba mieć neutralizator, maseczke, kremik i wiedzieć co i jak żeby sobie krzywdy nie zrobić.
Ja aplikuje palcem, kwas ma super pojemnik, po aplikacji nakłada sie skówke i kwasik nie wietrzeje. Opakowanie superowe, a kiedyś były ampułki szklane MASAKRA
Ja już mam cere wyleczoną z paskudnego tradziku, a uwierzcie to były paskudne ropne góle, ktore zostawiają blizny i przebarwienia.
Polecam używać kwasu na cerze podobnej do mojej.
U mnie:
rozjaśniło przebarwienia
osusza wypryski
oczyszcza pory - super na wągry
napina skóre
spłyca blizny
Tak jak powyżej do kwasów potrzebny jest nie tylko kwas. Pamietajcie. Acha uwazam ze 35% to idealny procent, leczy a nie podraznia.
Używam tego produktu od: miesiaca
Ilość zużytych opakowań: w trakcie 1
Zakupiłam te kwasy w całej serii: neutralizator,
krem, maska plus ampułki i do dzisiejszego
dnia uważam, że jest to mój niezbędnik oprócz
kremu, który okazał się, beznadziejny.
Mam skórę suchą, wrażliwą, naczynkową, ale
są na niej pojedyncze wągry, więc staram się
je regularnie spłycać. Te kwasy polecam dla
osób z bardzo tłustą skórą z licznymi defektami
związanymi z produkcją nadmiernego wydzielania
sebum. Dla mojej skóry okazało się za mocno i bardzo
podrażniały mi skórę co wymagało długiej
rekonwalenstencji. Po czasie, jak zniknęły
wszelkie problemy związane z użytkowaniem
moja skóra była bardzo gładka, jasna, a zaskórniki
mocne spłycone. Najważniejsze jednak, że strefa
gdzie się lekko przetłuszczam nos i broda bardzo
mocno się oczyściły. Podczas stosowania tego
preparatu jeszcze nigdy u siebie nie widziałam tylu
pryszczy, a dokładnie miałam cała brodę obsypaną.
Są to minusy stosowania kwasów, bo skóra
wyrzuca dosłownie wszystko, aby się oczyścić.
Dla mnie o wiele lepsze są kwasy 25% dzięki temu,
że są słabsze o wiele mniej mam podrażnień, ale
te również polecam.
Używam tego produktu od: roku
Ilość zużytych opakowań: jedno
Być może moje życie jest puste i nic niewarte, skoro darzę miłością substancje chemiczne. Ale tak, przyznaję się, kocham kwasy. Szczególną miłością darzę właśnie te 35% owocowe i migdałowy.
Mam skórę tłustą i grubą, więc 35% używam minimum raz w tygodniu ( najczęściej dwa razy) na noc, na całą twarz. Skutkiem tego jest skóra wygładzona, pozbawiona zaskórników, rozjaśniona (czasem nawet aż zbytnio), przesuszona (miłe uczucia dla tłuściocha) i - mimo przesuszenia - sprężysta.
Zapach - owocowy, miły. Opakowanie z wygodnym dozwnikiem. Jedno opakowanie starcza mi na 2 miesiące.
Kosmetyk niezbędny mi do życia i absolutnie genialny.
Uwaga! Odbarwia pościel i ubrania, więc ostrożnie. No i nie trzeba żadnych neutralizatorów, wystarczy zwykłe mydło w kostce (które jest zasadowe,a więc z zasady neutralizuje kwas). Po aplikacji przez tydzień mocno nawilżać skórę!
Używam tego produktu od: 5 lat
Ilość zużytych opakowań: kilkdziesiąt ampułek