Wody toaletowe damskie

Chanel Les Exclusifs de Chanel, Coromandel EDT

• 25 czerwca 2018 o 18:48
    Paczulowa żywica ze szczyptą białej czekolady
    Moje pierwsze zetknięcie z tym zapachem było bardzo burzliwe. Najpierw powalił mnie idealnym połączeniem białej czekolady i cytrusów, a w tle czaiły się jakieś białe kwiaty. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że nie byłam zachwycona, zwłaszcza że od samego początku czuć było mocną, trochę chropowatą paczulę. Ziemistą wręcz. Trudno mi wyłapać wszystkie wymienione nuty, bo zapach ewoluuje i ciągle się zmienia. Nie jakoś drastycznie, ale jednak. Morduje tylko baza - jest ciężka, gęsta, naszpikowana benzoesami, żywicami, oudami i kadzidłem. Czasami, bardzo delikatnie gdzieś tam czuć białą czekoladę, ba, nawet piżmo i te białe kwiaty, ale całość zdominowana przez żywice i kadzidło. W zależności od nastroju, potrafię się tym zapachem zachwycać albo dostaję okropnej migreny. Jest moc! Zapach wymagający, z kategorii killerów, rozwija się nagle i człowiek może dostać szoku, że coś tak miękkiego i "białego" na wstępie może przeobrazić się w dusiciela. Wystarczy jeden, dwa psiki. Nigdy więcej. Baza przypomina mi stare dobre Opium, ale jest bardziej złożona i jednak nieco lżejsza.
    Zalety:
    • Klasyk
    • Złożony, wymagający zapach
    • Może rozwinąć się absolutnie zaskakująco
    • Dla miłośniczek kadzideł i żywic
    Wady:
    • Humorki ;)
    • Flakon
  • 5 stycznia 2018 o 14:06
    Ambra + kadzidło
    Wyjątkowe damskie perfumy zamknięte w klasycznym flakonie. Zakochałam się w nich od razu. Długo utrzymują się na skórze towarzysząc nam przez cały dzień. Niespotykane i uwodzicielskie.
    • Flakon
    krewka
    28 czerwca 2014 o 9:50
    Kadzidło pod warstwą kolorowych liści
    Zanim po raz pierwszy powąchałam te perfumy, nie nastawiałam się na nic i nic o nich nie czytałam. Teraz już wiem że jest to jeden z dwóch - obok Sycomore- najbardziej polecanych zapachów z linii. Bez oczekiwań i uprzedzeń się z nimi zmierzyłam. I niestety przegrałam. Miałam kilka podejść, jednak ani razu nie "założyłam" tego zapachu wychodząc, zawsze podziwiałam go zaszyta w domu. Przerósł mnie i mimo tego, że chciałam się w nim czuć dobrze, chciałam, żeby do mnie pasował, to niestety coś mnie cały czas uwierało. Może za kilka lat do niego wrócę i- już dojrzalsza, z lepszym nosem- docenię to z przyjemnością go używając? Na to liczę. Tymczasem Coromandel ukazał mi się jako zapach niewiarygodnie bogaty, to złoto i drogocenność nie może pozostać niezauważone. Ale nie jest to jakiś tani blichtr, blink blik. To wyższa klasa, nie musi krzyczeć, i tak każdy wie... Prawdziwy luksus. Piękny, pełny, dojrzały. Przyprawowo-ziołowy, drzewny, suchy. Jest jak spacer w ciepły jesienny dzień po przykrytej kolorowymi liśćmi ścieżce. A pod grubą warstwą żółtych i pomarańczowych liści tli się kadzidło... Zmysły nie mają odpoczynku. Co chwilę przysuwałam moje pachnące nadgarstki do nosa by znów poczuć ten roziskrzony, roztańczony zapach. To było z mojej strony jak przebieganie po rozżarzożynych węglach - ze strachem, tak szybko jak się da, a jednak węgiel pozostawia trwałe ślady na stopach. I tak po niuchnięciu znowu mnie kręci w nosie przez kilka minut,a potem kontempluję jaki to wspaniały, esencjonalny twór, perfumy skończone... Kobieta ubrana w Coromandel to kobieta pewna siebie, spokojna, introwertyczka, mająca tak silną osobowość, że ludzie tylko mijając ją, są w stanie to wyczuć. Zapach bezsprzecznie ciekawy, piękny, ja tą urodę doceniam, ale sama czuję się nim niestety przytłoczona. Trwałość bardzo dobra, ma ogon. Żadnych zarzutów tu nie mam. Nadaje się na każdą porę roku, na lato również, bo nie jest ani trochę ulepkowaty. Jego odrobina waniliowej słodyczy doskonale współgra z resztą nut drzewnych i kadzidłem, które to spychają ją na dalszy płan, gdzie pozostaje jej tylko wysłodzenie, ocieplenie tła. Miałam 10ml odlewkę, zdążyłam użyć kilka razy i wypadła mi z torebki- zgubiłam ją. Nie pamiętam czy atomizer był podpisany, ale jeśli nie to wierzę, że znalazca na pewno poczuje, że takie bogactwo to muszą być perfumy luksusowe :) Być może zapach sam sobie wybrał, odpowiedniejszego niż ja, właściciela. Używam tego produktu od: rok temu Ilość zużytych opakowań: odlewka
    Dinulka
    4 września 2013 o 18:48
    Spicy
    Niestety z mojej strony nie mogę dać 5 *, ba! Ten zapach wręcz mi się nie podoba! Jest ostry, świdrujący w nosie, lekko starodawny. No może to nie jest najlepsze określenie, ale nie wiem jak lepiej ująć. Mnie wręcz rozbolała od niego głowa. Po czasie oczywiście łagodnieje, staje się bardziej przystępny. Jest w typie perfum \'niszowych\'. Czyli (wg mnie) jest co podziwiać, ale nosić się nie da ;-) Nie sądzę też, by moje otoczenie (20-kilkulatkowie, niekoniecznie interesujący się perfumami) docenili ten zapach. Pewnie prędzej by uciekli ;-) Jednym słowem - nie dla mnie. Może za jakieś 20 lat. Używam tego produktu od: testy Ilość zużytych opakowań: odlewka
  • 4 maja 2012 o 17:42
    babie lato
    Coromandel to zapach jakich obecnie mało, zapach przepiękny i oryginalny. Kobiecy i elegancki, ale w żadnym wypadku sztywny i nudny. Pełen sprzeczności, bo i wpisujący się w estetykę marki Chanel, a jednocześnie gdzieś się z niej wyłamujący. Paczula - ziemista, mroczna, niemal namacalnie erotyczna, została rozświetlona ciepłą, złocistą, rozpływającą się ambrą. Po kilkunastu minutach robi się jeszcze pięknej za sprawą smugi kadzidła oplatającego nadgarstek, za każdym razem gdy nim poruszam. Coromandel pachnie jak schyłek lata - ciepły, łaskoczący nagą skórę promieniami słońca przemykającymi przez złociste liście. Utrwala w pamięci to co piękne i przyjemne, a jednocześnie powoduje lekkie ukłucie niepokoju, że coś nieodwracalnie się kończy, ale i zaczyna. Sprawia, że po błogim rozleniwieniu mam ochotę pomaszerować do szkoły ze świeżo zatemperowanymi ołówkami w torebce. Wy też macie to uczucie, kiedy zaczyna się wrzesień? :) Flakon piękny w swej prostocie, jak to u Chanel. Używam tego produktu od: roku Ilość zużytych opakowań: odlewka 15ml.