Szukałam kremu na swą strefę T, kóry by nie posiadał kwasów, mial działanie jedynie nawilżające, jako ze lubie produkty Avene oraz przez fakt ze zasadniczo mi odpowiadaja, sięgnęłam po Cleanance. Mam porównanie do nawilzajacego z Biodermy.
+ lekki półmat
+ nie komedogenny
+ lekka i nielepka konsystencja lotionu
+ koi
+ zawiera wode termalną
+ przyzwoicie nawilża
+ nie roluje sie mimo silikonów
+ współpracuje z filtrami
+ współpracuje z serum
+ nie wzmaga przetluszczenia cery
+ nie wysusza
+ brak parabenów
+ bardzo dobry pod makijaz
+ perfumowany, zapach charakterystyczny dla linii Cleanance (zel)
+ nie podraznia
+ nie uczula
+/- nie jest silnie matujący, daje efekt półmatu
+/- cena
+/- pojemność
+/- średnio wydajny. Stosowany na strefe T wydajność wzrasta, zaś na całą twarz szybciej znika
Krem jest przyjemny i skuteczny.
Kupiłam go z zamiarem stosowania na strefę T obok Antirougeurs. Chcialam odmiany po Cauterets Galenica z kwasami BHA i AHA.
Krem zamknięty w klasycznej tubce Avene z miękkiego plastiku. Jak większośc kremów Avene jest szczelnie zamkniety foliowym plasterkiem. Mamy gwarancję świeżości produktu. Tubka dobrze lezy w dłoniach i dozuje odpowiednią wąską ilość emulsji.
Cleanance posiada półprzeźroczystą lekką konsystencję średnio gęstą, mokrą, nie lepi się. Konsystencja przypomina bardziej lotion. Przyjemnie się aplikuje, szybko wchłania do pólmatu. Jest wyraźnie perfumowany i pachnie tak samo jak żel z tej serii. Zapach jest swiezy i daje uczucie czystosci. Wyczuwalny jedynie w trakcie aplikacji, pozniej blednie.
Skóra w tej strefie wyglada w ciągu dnia cały czas półmatowo. Nie lubie silnego matu, więc mnie to odpowiada.
Wraz z pudrem mozaikowymAvene stanowił dobre matujące combo, z pudrem Clarinsa również obserwowałam dobrą współpracę. Plusem jest ze nie wzmaga błyszczenia w ciągu dnia. Mimo udziału silikonow nie roluje się, skóra pod nim oddycha, jest dobrze nawilżona i napieta. Nie zauwazylam pogorszenia sie jej stanu ani zapchania. Według mnie dobry krem utrzymujący skórę mieszaną w ryzach. Nie pogarsza ale też cudów nie czyni. Dobry krem na status quo. Dobrze nawilża mimo bardzo prostego czynnika (gliceryna i kilka innych). Krem w odroznieniu od starej wersji nie posiada parabenów ani kwasów mające bezpośredni wpływ na skórę, kwas salicylowy w przypadku tego kremu posiada jedynie własciwosci konserwujące. Ma sporą zawartośc wody termalnej ktora dobrze wplywa na moja skore. Stosowałam głownie na dzień w parze z Antirougeurs.
Krem ladnie współpracuje z różnego rodzaju serum oraz z filtrami. Nie pozostawia zadnej lepkiej warstwy na skórze a jedynie półmatowy gladki film. Bardzo dobry pod makijaż. Moim zdaniem zdecydowanie przyjemniejszy i lzejszy (zarówno pod wzgledem składu jak i wrazenia na cerze) niz nawilzajaca Bioderma Sebium, Hydra Moisturising Cream dla cer tłustych. Bardzo komfortowy i tak naprawdę wad w nim nie widzę.
Mnie nie podraznil ani nie uczulił.
Jest jednak jedno ale: krem zawiera drazniący konserwant (Cetrimonium Bromide), który może podrazniac (silne zaczerwienienie i pieczenie), składnik ten równiez występuje w Lotion Pour Peaux Intolerantes Avene, zatem osoby które obserwują u siebie uwrażliwienie na ten składnik powinny zaopatrzyc sie w póbki kremu, by sprawdzić czy stężenie tego skladnika w preparacie w ich przypadku bedzie drażniące.
Podsumowując komfortowy, nawilżająco-semimatujacy krem na dzień (lub noc) dla cer tłustych i mieszanych. Nie jest to jednak krem o spektakularnych własciwościach ukierunkowanych na problem. W przypadku cery mieszanej z tendencją do zapychania i świecenia krem sie sprawdzil, zatem pięc gwiazdek.
Polecam
Analiza składu:
Avene Thermal Spring Water (Avene Aqua), - woda termalna
Cyclomethicone, - stabilizator, rozpuszczalnik, właściwości wygładzające, pozostawiające poczucie jedwabistej skóry. Cyclomethicone nie ma właściwości nawilżających i nie wchłania się do skóry, działa na jej powierzchni i dosyć szybko wyparowuje
Propylene Glycol,- srodek rozpuszczajacy, humektant o właściwościach nawilżających podobnych do gliceryny
Glycerin, - gliceryna jedna z najpopularniejszych hydrofilowych substancji nawilżających, penetruje warstwę rogową naskórka
Polyacrylate-13, - substancja konsystnencjotworcza
Polymethyl Methacrylate,-poliakrylan, zagęstnik, nadaje pożądaną konsystencję.
Polyisobutene,- lekki emolient, ułatwia rozprowadzanie kosmetyku, zmiękcza i wygładza naskórek, tworzy warstwę okluzyjną
Zinc Gluconate,- glukonian cynku, wykazuje działanie bakteriostatyczne, ściągające, regulujące wydzielanie sebum (wydzielina gruczołów łojowych)
Benzoic Acid, - konserwant, możliwy alergen
Caprylyl Glycol, - glikol kaprylowy, emolient, ułatwia rozprowadzanie kosmetyku, zmiękcza i wygładza naskórek, tworzy warstwę okluzyjną, wykazuje własności antymikrobowe
Cetrimonium Bromide, - środek konserwujący dla kosmetyków myjących i produktów pielęgnujących.Posiada dobra rozprowadzalność pozwalajac na użycie w emulsjach typu O/W (olej w wodzie) i W/O (woda w oleju). Składnik pozostawiający na skórze i włosach przyjemne, gładkie uczucie. Substancja drażniąca.
Dimethicone, - emulgator, stabilizator, składnik aktywny, składnik pozyskiwany z krzemionek, doskonale wchłania się w skórę pozostawiając uczucie gładkości. Wykazuje też działanie nawilżające.
Dimethiconol, - charakteryzuje siestabilnością na skoki temperatury powoduje, że dłużej chroni skórę lub włosy przed szkodliwym wpływem środowiskowym (wiatr, słońce, mróz), utzrymuje wilgoc w naskórku, nierozpuszczalny w wodzie, należyu do grupy przyjaznych silikonów
Disodium EDTA,- konserwant, stabilizator, neutralizuje metale ciężkie typu nikiel, żelazo, magnez. Ma także właściwości utrwalające lepkość w czasie oraz działanie antyoksydacyjne. Nie stwierdzono jednoznacznego niebezpieczeństwa dla skóry.
Fragrance (Parfum), - kompozycja zapachowa
Glyceryl Laurate, - emolient, tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę
Polysorbate-20,- emulgator, stabilizator emulsji, jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach. Nie wykazuje działania rakotwórczego ani mutagennego.
Pyridoxine HCL, - witamina B6, reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza wydzielanie sebum
Salicyd Acid, - kwas salicylowy, srodek wybielający, konserwant
Sodium Hydroxide,- regulator ph, substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie, dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu jako regulator pH: pH<11
Sorbitan Isostearate, - emulgator, tensyd,
Water (Aqua) - woda
Używam tego produktu od: 2 miesiace
Ilość zużytych opakowań: w trakcie 1x40ml
_____________________________________________________________
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.