Żel dawno temu dostałam od mamy i przyznam, że o nim zapomniałam, leżał gdzieś na dnie szuflady, ale przy okazji porządków wpadł w moje ręce i to w odpowiednim czasie, ponieważ skończyłam właśnie wszystkie kremy "pod oczy" i zastanawiałam się po co by tu teraz sięgnąć. Przyznam, że zaczęłam go używać niezbyt chętnie, bo wydawało mi się, że tak tani produkt to strata czasu i pieniędzy.
Kosmetyk zapakowany jest w tubkę o pojemności 15 ml., opakowanie wygląda bardzo zgrabnie i estetycznie, tubka zakończona wąskim dozownikiem pozwala wydobyć odpowiednią ilość produktu.
Żel jest bezbarwny i bezzapachowy o leciutkiej konsystencji, świetnie się rozprowadza, a przy tym jest bardzo wydajny, jedna mała kropelka wystarcza na pokrycie okolic pod oczami i powiek.
Produkt jest bezpieczny przebadany okulistycznie i dermatologicznie, dla wrażliwców jak najbardziej.
W składzie: *ekstrakt ze świetlika lekarskiego- który wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, zmniejsza obrzęki i opuchliznę; *ekstrakt z zielonej herbaty- działa regenerująco, tonizująco, łagodzi podrażnienia; *d-panthenol- o właściwościach łagodzących.
Skład nie jest w 100% naturalny, ale nie zapominajmy, że mamy doczynienia z produktem z niższej półki cenowej, zresztą nie dajmy się zwariować ;)
Muszę zaznaczyć, że nie mam problemu z cieniami, ani opuchlizną pod oczami, jedynie czasem z niewyjaśnionych powodów oczy mnie pieką, skóra wokół nich jest zaczerwieniona i podrażniona, zapewne jest to objaw alergii. Dlatego nie wiem jak zadziała na cienie czy opuchliznę.
Przechowuję żel w lodówce, bo wtedy efekt ukojenia podrażnionej skóry jest cudowny, polecam tą metodę.
Używam żelu rano i wieczorem od około 2 tygodni i w tym czasie raz zdarzyło mi się mieć zaczerwienioną i podrażnioną skórę pod oczami, żel świetnie sobie poradził w tej sytuacji, bo przyniósł natychmiastowe ukojenie.
Na pewno nawilża skórę , ale nie jest to jakieś spektakularne nawilżenie, ładnie odświeża okolicę oczu, powodując, że skóra wygląda na wypoczętą. Jeśli jednak ktoś oczekuje solidnego napięcia i zredukowania widoczności zmarszczek w tej okolicy to srodze się zawiedzie, bo to nie tego typu produkt.
Kosmetyk świetnie się wchłania i dobrze współpracuje z produktami do makijażu.
Polecam, bo jest idealny na stany zapalne, które mi się zdarzają i do takiej doraźnej pielęgnacji jest ok, ale czterdziestoletnia okraszona siateczką zmarszczek skóra wokół oczu taka jak moja potrzebuje solidnej dawki odżywienia, niemniej jednak jest to tego typu produkt, który warto w domu mieć, tym bardziej, że kosztuje tak niewiele.
Zalety:
- świetnie koi, zwłaszcza schłodzony
- nawilża
- redukuje oznaki zmęczenia
- opakowanie
- wydajność
- cena
Wady:
- dla mnie nie ma wad, bo nie oczekiwałam wiele, a obietnice producenta zostały spełnione ;)