Glinki i maseczki algowe

l'Orient Beloun Argile Cosmetique 100% Czerwona glinka Beloun z Aleppo

• 24 sierpnia 2017 o 16:47
    Nigdy więcej
    Jako że ostatnio mam szczęście i trafiam na same kosmetyczne niewypały, postanowiłam, że wypróbuję coś sprawdzonego, czyli glinki. Zrobiłam z łazienki małe laboratorium, zmieszałam glinkę z wodą, nałożyłam na twarz i było wszystko ok. Co jakiś czas zwilżałam twarz wodą, jak zwykle w przypadku maseczek z glinki. Jednak po tradycyjnie uciążliwym w przypadku glinek zmyciu czekała na mnie niemiła niespodzianka. Nie mam pojęcia co tu się wydarzyło, ale moja twarz (mieszana w kierunku normalnej) stała się sucha jak wiór. Pojawiły się suche skórki, zmarszczki na całej twarzy, w miejscach, w których nie miałam pojęcia, że są, skóra zrobiła się szorstka, jakaś kaszka wyskoczyła mi na brodzie i policzkach. O nałożeniu podkładu następnego dnia mogłam zapomnieć, miałam suchą skórkę na suchej skórce. Do tego jedno wielkie zaczerwienienie na twarzy. Po paru dniach spróbowałam znowu, robiąc tym razem trochę gęstszą papkę. Efekt ten sam. Poza tym, że zmasakrowała mi cerę, to nie zauważyłam też żadnego oczyszczenia, regulacji sebum, kompletnie nic.
  • 19 września 2016 o 19:34
    KOSMETYCZNE PANACEUM FRANKA - GLINKA BELOUN
    Można powiedzieć, że glinka czerwona z Aleppo to prawdziwa „ bomba minerałowa” - zawiera ok. 20 pierwiastków w tym m.in. krzem, wapń, magnez, mangan, potas, żelazo, cynk czy selen. Dzięki swoim „zdrowotnym” właściwościom nadaje się zarówno do użytku zewnętrznego jaki i wewnętrznego (patrz zastosowanie). |Przez producenta jest polecana szczególnie posiadaczom cer tłustych, mieszanych i naczynkowych w codziennych zabiegach pielęgnacyjnych. A teraz kilka suchych faktów... CECHY PRODUKTU: RODZAJ : glinka KONSYSTENCJA: pyłek ZAPACH : lekki, niewyczuwalny BARWA: rdzawa ZASTOSOWANIE: maska oczyszczając na twarz, włosy i ciało, płukanka do ust przy stanach zapalnych, okłady oraz „napój” ochronny dla jelit WŁAŚCIWOŚCI: zwalcza objawy trądziku różowatego, absorbuje sebum i zanieczyszczenia, uszczelnia i obkurcza naczynka krwionośne, a także zapobiega ich rozszerzaniu się, NUMER SERII: 219.15 CENA: 26 zł POJEMNOŚĆ: 100 g OPAKOWANIE: czarna plastikowa pokrywka z gwintem + plastikowe transparentne denko STOSOWANIE I DZIAŁANIE : Glinka BELOUN jest mi znana od dłuższego czasu i była stosowana przeze mnie jako maska oczyszczająca, gdyż jej właściwości idealnie wpisują się w typ mojej cery – cera tłusta naczyniowa. |Cały rytuał oczyszczania sprowadza się do przygotowania maski (2 płaskie plastikowe łyżeczki glinki wymieszane placami z odpowiednią ilością wody, tak aby uzyskać „papkę” o gęstej konsystencji), nałożenia jej placami na „face” i pozostawieniu na ok. 5 min. W trakcie tworzenia się tzw. skorupy przy żywszych gestach mimicznych można odczuć delikatne ściąganie – dlatego warto zraszać maskę by czasem przedwcześnie nie odpadła Po upływie 5 min zmywamy glinkę letnią woda, osuszamy twarz i podziwiamy efekty. Już po pierwszym użyciu skóra jest gładka, nawilżona, oczyszczona i zrelaksowana. Pojawiające się lekkie napięcie skóry, jest niczym naturalny botoks. Dodatkowo tak gdzie znajdują się wypryski lekko je wysusza i tym samym zmniejsza ich widoczność. Ze względu na powyższe efekty warto przeboleć pewien bałagan jaki powstaje podczas jej zmywania. PODSUMOWANIE Zważywszy na efekty (nawilżona, gładka i oczyszczona cera + stopniowe usuwanie wyprysków) jest to produkt, który jest jednym z moich podstawowych kosmetyków do oczyszczania i „uszczelniania” mojej cery.
  • 18 listopada 2015 o 23:25
    Najlepszy "kosmetyk"
    Glinkę stosuję jako maseczkę do twarzy, dolewając do porcji glinki odrobinę wody i kilka kropli mojego olejku bazowego do ocm (olejku z pestek winogron). Najlepiej działa na wilgotno, dlatego warto ją kilkakrotnie zwilżyć wodą, kiedy zaczyna zasychać. Efekty są po prostu spektakularne! Oczyszczone i zwężone pory, skóra jest odżywiona, ale lekko ściągnięta - trzeba ją później nawilżyć kremem lub olejkiem. Próbowałam też użyć glinki do mycia zębów, ale mam wrażenie, że drobinki glinki są dość duże i w efekcie mocno ściera się szkliwo. Z glinką trzeba postępować ostrożnie, żeby nie zabrudzić całej łazienki i cały zabieg jest trochę czasochłonny, ale zdecydowanie warto się trochę potrudzić. Efekt jest widoczny już po pierwszym użyciu. Bardzo polecam! Używam tego produktu od: około 6 miesięcy Ilość zużytych opakowań: w trakcie pierwszego
  • 6 listopada 2015 o 16:20
    wszechstronna i delikatna
    od razu kupilam duze opakowanie 200 g i nie zaluje, glinka jest bardzo wydajna a przy tym mozna uzywac jej na wiele sposobow jak zaleca producent mi bardzo przypadla do gustu, genialna jako samodzielna maseczka do twarzy- silnie oczyszcza, wygladza i detoksykuje; jak i odpowiednia do robienia wlasnych maseczek np z olejkami arganowym czy awokado dla mnie jednak byla chyba najfajniejsza jako dodatek do 15 min kapieli albo domowego peelingu cukrowego- swietnie odswieza skore i odpreza goraco polecam bo przy mojej skorze normalnej-suchej sprawdzila sie idealnie Używam tego produktu od: Dłużej niż pół roku Ilość zużytych opakowań: 1
    Sunna
    20 lutego 2014 o 21:19
    zdecydowanie warto
    To moje pierwsze spotkanie z czerwoną glinką- i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Przede wszystkim, nie ma to jak maseczki ukręcone samodzielnie - już od dłuższego nie stosuję gotowych maseczek, wydają mi się mało skuteczne i napakowane nie wiadomo czym... Glinkę łączę z wodą i olejkiem z kocanki, moja mama zamiast wody woli hydrolat. Oczywiście sposobów jest wiele i można tworzyć własne kombinacje. Zmywam po 10 minutach. Skóra jest oczyszczona i wygładzona, przyjemna w dotyku. Z innych "stuprocentowych" glinek mam doświadczenie tylko z zieloną - czerwona jest od niej znacznie łagodniejsza, co w zależności od typu i potrzeb skóry będzie wadą lub zaletą. Glinka może wydawać się droga, ale jest zaskakująco wydajna. Nie mam jej absolutnie nic do zarzucenia :) Używam tego produktu od: prawie roku Ilość zużytych opakowań: kończę pierwsze