Serum do twarzy

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion (poprzednio Advanced Retinoid 2%) Serum odmładzające z 2% retinoidem

The Ordinary Advanced Retinoid 2% Anti-Ageing Stable Emulsion 30ml
Sephora
The Ordinary - Emulsja Granactive Retinoid 2% – Serum Odmładzające - Retinoids Granact Retinoid Emulsion 30ml - Dla Kobiet

• 24 maja 2024 o 16:22
    dobry, łagodny kosmetyk
    Moja skóra jest już zaprawiona w polu pielęgnacji retinolem, który jest obecny w mojej rutynie od wielu lat. Stosowałam serum z 2% retinolem, tutaj natomiast mamy takie stężenie kompleksu czyli retinol oraz Hydroxypinacolone Retinoate, czyli pochodnej o łagodniejszym, nie podrażniającym działaniu (choć oczywiście każda skóra może reagować inaczej). Dla mnie, osoby, która stosuje całoroczną kurację retinolową to faktycznie delikatny produkt. Czytałam, że jest to składnik nowy, ale ma być równie skuteczny co retinol, ale równocześnie nie powinien, jak wspomniałam, działać podrażniająco. - OPAKOWANIE: typowe dla marki, buteleczka wykonana z brązowego szkła wyposażona w pipetkę. Etykieta biała z czarnymi napisami, w klimacie laboratoryjnym, co lubię wizualnie. Wybór opakowania, z tego co się orientuje, nie jest zbyt trafny bo retinole wolą zamknięte, np. butelki z pompką, a te zapakowane w tego typu buteleczki z pipetką trzeba szybko zużyć, do 3 miesięcy (i tu faktycznie producent sugeruje by w tym czasie wykorzystać kosmetyk). Niemniej jednak czytałam, że Hydroxypinacolone Retinoate to stabilny składnik, który nie wymaga specjalnych warunków przechowywania, nie grozi mu uszkodzenie, no ale mamy tu jeszcze czysty retinol, a o jego stabilność trzeba zadbać. - KONSYSTENCJA: lekka emulsja w kolorze przełamanej bieli w odcieniu idącym w stronę żółtej barwy. Preparat szybko się wchłania, nie pozostawia na skórze filmu (nie jest to olejkowa formuła). - ZAPACH: trochę taki mokry papier, podejrzewam, że zapach ten wynika ze składników, ale nie przeszkadza, szybko znika. - DZIAŁANIE: po kilku latach stosowania retinolu (oraz kwasów) moja cera w wieku 40 wiosen jest elastyczna, gładka, utrzymana w dobrej kondycji, stopniowo znikają przebarwienia, a i staje się jej koloryt bardziej wyrównany. Nie potrafię więc ocenić aż tak skuteczności wybranego preparatu z retinolem bo, jak wiadomo, taka pielęgnacja to nie sprint a maraton, wymaga czasu, wielu miesięcy, efekty nie są widoczne tu i teraz. Ale widzę, że ten kosmetyk utrzymuje moją skórę w dobrej formie. Nie pojawiła się u mnie nowa zmarszczka, cera nadal jest przyjemna w dotyku, sprężysta, elastyczna. Co do ewentualnych podrażnień to ja mam wyrobioną, rzecz jasna, tolerancję i nie przydarzyło się nic złego w trakcie stosowania tego preparatu. Uważam, że jest on łagodny w działaniu i nawet początkujące osoby mogą sobie na niego pozwolić rozpoczynając kurację jesienią. Serum nawet fajnie nawilża, ale ja obowiązkowo nakładam jeszcze krem po odczekaniu mniej więcej godziny bo mam odwodnioną cerę, więc nie chcę ryzykować ucieczki wody z naskórka przez noc. W trakcie trwania tej godzinki nic złego się nie dzieje, nie pojawia się ściągnięcie, nie czuje potrzeby szybkiego nakładania innych kosmetyków by ratować skórę. Czy wrócę do tego serum? Możliwe. Fajnie mi się sprawdziło, ale lubię testować różne kosmetyki, zmieniam też stężenia retinolu, ale bardzo chętnie kiedyś znów się przywitam z kolejną buteleczką. Przy obecnych zmianach w przepisach w UE dotyczących stężeń retinolu w kosmetykach to może być ciekawa alternatywa.
    Zalety:
    • utrzymuje efekty długoletniej kuracji retinolem (elastyczna, rozjaśniona, gładka skóra)
    • emulsyjna formuła
    • nowa forma retinolu (pochodna kwasu retinowego), bardziej stabilna
    • nie podrażnia
    • optymalnie nawilża
    • NEUTRALNE CECHY:
    • trzeba zużyć w przeciągu 3 miesięcy
    Wady:
    • nie wiemy jakie jest stężenie retinolu, a jakie Hydroxypinacolone Retinoate
  • 2 listopada 2023 o 23:56
    Chyba dałam się nabrać...
    ... już spieszę z wyjaśnieniem, dlaczego. Naczytałam się o cudownych właściwościach retinoidów, więc ruszyłam na poszukiwania serum, aby powalczyć z niedoskonałościami (zaskórniki, zmarszczki, przebarwienia) mojej coraz to dojrzalszej skóry (35+). Zużyłam całą buteleczkę (4 miesiące), stosowałam regularnie, dzień w dzień wieczorem, zachowując reżim nakładania na dzień filtrów SPF i utrzymywania nawilżenia skóry, i co? Efektów właściwie brak. Mogę jedynie powiedzieć, że nie pogorszył się stan mojej skóry, nie doszły nowe zmarszczki, przebarwienia itp., ale najprawdopodobniej to zasługa regularnego stosowania filtrów przeciwsłonecznych, a nie serum od The Ordinary. W międzyczasie postanowiłam bliżej przyjrzeć się składowi produktu i okazało się, że zawiera on mix czystego retinolu oraz kompleksu HPR, który jest estrem kwasu all-trans retinowego. Właśnie ten drugi składnik okazał się dla mnie zagadką, gdyż nie udało mi się znaleźć sensownych informacji potwierdzających jego skuteczność. Dlatego też moja rada dla osób zainteresowanych pielęgnacją z retinoidami brzmi: omijajcie ten produkt szerokim łukiem. Zamiast tego, warto zainwestować w produkt, który zawiera retinol, bez zbędnych, nieprzebadanych dodatków, okraszonych jedynie marketingiem. Serum samo w sobie jest przyjemne w używaniu, stąd nie mogę dać mu jednej gwiazdki. Nigdy mnie nie podrażnił, nawet w okolicy oczu, dobrze się wchłania, pozostawia skórę lekko błyszczącą, ale i tak używałam go wyłącznie na noc. W każdym razie polecam wszystkim, którzy chcą zająć się zmarszczkami i innym i niedoskonałości, rozejrzenie się za innym produktem. Na ten zwyczajnie szkoda czasu.
    Zalety:
    • wchłanialność
    Wady:
    • skład (duży minus za nieprzebadanych kompleks HPR)
    • brak efektów
  • 26 września 2023 o 19:57
    Rewelacja na zaczęcie przygody z retinolem
    Pomimo, że próbowałam już kilku kosmetyków marki The Ordinary to jednak to serum pozostaje ze mną nie zmiennie. Odpowiada mi lekko oleista konsystencja serum, jest łatwa w aplikacji. Po nałożeniu na twarzy jednak szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. Zauważyłam, że w regularnym stosowaniu moja cera jest bardziej promienna i wygładzona. Delikatnie spłyca małe zmarszczki. W mojej opinii jest to świetne serum dla osoby, która chce rozpocząć swoją przygodę z retinolem. Moja cera normalna nigdy po nałożeniu nie była zaczerwieniona, ani nie miałam uczucia gorąca na twarzy.
  • 23 września 2023 o 17:16
    Rewelacja!
    To mój pierwszy preparat z tą formą witaminy A i też pierwszy z TO. Jestem nim zachwycona, mimo że nie uniknęłam podrażnienia przy pierwszych trzech użyciach. Jednak po wyrobieniu tolerancji powoli doszłam do możliwości stosowania 5 dni w tygodniu i to z dużą przyjemnością. Dlaczego? Gdyż emulsja jest na tyle kremowa, że wystarcza jako jedyny produkt na wieczór, co jest zwyczajnie bardzo wygodne. Nakładam emulsję i mogę zapomnieć o wielowarstwowej pielęgnacji na ten wieczór. A rano nie budzę się z twarzą pokrytą sebum. Aplikuje się równomiernie i nie zostawia tłustej warstwy. Zapach nie jest odstraszający, jak to bywa czasami w tego tupu produktach. Emulsja jest bardzo wydajna. O poranku skóra jest wygładzona, pory wyraźnie zmniejszone a koloryt wyrównany. Długofalowo zmarszczki spłycają się, przerośnięte gruczoły łojowe ulegają wypłaszczeniu a skóra staje się bardziej elastyczna i sprężysta. Jedyna minusy jakie widzę to: - krótkie PAO - 3 m-ce - konieczność trzymania po otwarciu w lodówce - mało higieniczne i nieszczelne opakowanie z pipetą, co nie wpływa korzystnie na stabilność produktu Polecam serdecznie - nie tylko na okres jesienno-zimowy!
    elennna
    29 maja 2023 o 14:03
    Polubiliśmy się
    ta forma retinolu bardzo polubiła się z moją skórą. Do tej pory próba stopniowego przyzwyczajania skóry do retinoidów kończyła się podrażnieniem. Ten produkt nakładam pod krem i nie pojawiają się żadne zaczerwienienia czy podrażnienia, a z każdym kolejnym tygodniem koloryt mojej skory jest coraz bardziej wyrównany