Puder mozaikowy Couvrance, marki Avène znam od dawna. Podoba mi się jego bezzapachowa formuła, jestem też zadowolona z efektów, jakie daje. Czy ma jakieś wady?
Puder marki Avène ma minimalistyczne, białe opakowanie z lusterkiem. Opakowanie jest trwałe, nigdy nie zdarzyło mi się, aby uległo uszkodzeniu. Puder, jak to mozaikowy, ma wiele barw od białej poprzez cielistą, aż po beżową, jasnobrązową i nieco ciemniejszy brąz. Przeznaczony jest do cery problematycznej, wrażliwej, więc w składzie nie ma substancji zapachowych.
Recenzowany kosmetyk nakładam najczęściej na podkład lub krem BB, w celu utrwalenia makijażu oraz zmatowienia strefy „T” , bo mam cerę mieszaną.
Produkt dobrze się rozprowadza, nakładany dość grubym pędzlem nie osypuje się. Używam odcienia transparentnego, więc nie ma problemu z nietrafionym kolorem, bo jest to produkt, który dopasowuje się do kolorytu każdej skóry.
Kosmetyk daje satynowe, aksamitne wykończenie makijażu. Ma też tę zaletę, że lekko rozświetla cerę, choć nie znajduję w nim złotych drobinek. Co do matowania – jest dobre, ale nie wybitne, wystarcza na kilka godzin (około 6-7 ), szczególnie zimą. Latem moja cera wyświeca się troszkę szybciej.
Czy puder ma jakieś wady? Prócz tego, że nie jest tani, zdarza się, że się kruszy. Ciężko wówczas zużyć go do końca. Aby takie sytuacje się nie powtarzały przestałam go nosić w kosmetyczce, używam go niemal wyłącznie w domu.
Podsumowanie
Recenzowany kosmetyk to dobry produkt, który nie obciąża skóry. Nie powoduje też zapychania porów, ani wysypu przykrych niespodzianek. Podoba mi się satynowy, rozświetlający efekt, jaki daje na skórze. Nie jest niestety tani. Ma w moim odczuciu jedną wadę – potrafi się kruszyć, a wtedy jest mniej wydajny, bo trudno go zużyć do końca. Polecam go jednak do wypróbowania, szczególnie posiadaczkom cer wrażliwych, sądzę, że im krzywdy nie zrobi.
Zalety:
- Minimalistyczne opakowanie z lusterkiem
- Bezzapachowy
- Matuje na ok. 6-7 godzin
- Lekko rozświetla cerę
- Dopasowuje się do kolorytu skóry
- Daje satynowe, aksamitne wykończenie
- Nie obciąża skóry
- Nie uczula, nie podrażnia
Wady:
- Zdarza się, że się kruszy, a wtedy spada jego wydajność, bo ciężko jest go zużyć do końca
- Nie jest tani
- Trwałość