Produkt na szczęście dostałam w prezencie, na szczęście bo znając jego skład nie kupiłabym sama :)
Silikony wymieszane z arganem to ja mogę sama sobie zrobić kupując najtańsze serum silikonowe i mieszając z olejem arganowym. Cena tej kuracji jest po prostu powalająca....
Byłam przekonana, że będzie to jakaś super kombinacja -olejki z nawilżaczami i chyba "zlotem" : ) a tu po prostu coś na kształt serum z olejkiem (dimethicone, argan, bodajże siemie lniane itd.).
Teoretycznie efekt nie jest zły, ale to nie ozdrowi w magiczny sposób włosów rozjasnianych, da po prostu efekt wygładzenia, lekkiego nabłyszczenia, zmniejszy spuszenie, ale do czasu...silikony regularnie stosowane niestety też potrafią nabroić, nawet w połączeniu z olejkiem arganowym.
Olejek arganowy sam z siebie super działa na włosy, ale nie ma szans, że tą kuracje zaaplikuje np bliżej głowy, z racji silikonów a zwykły olejek mogę, co pozwala na dodatkowe wzmocnienie włosów (no i przede wszystkim wychodzi dużo taniej).
Używałam więc od połowy ucha w dół jak zaleca producent, po myciu, najczęściej na wilgotne włosy.
Jego podstawowym plusem było to, że ich nie skleił i nie obciążył, lekko nabłyszczał i zmniejszał puszenie. Oczywiście kluczem do sukcesu jest jego ilość, 1,2 pompki były optymalne żeby włosów nie obciążyć, czasem już dwie je obciążają- metodą prób i błędów.
Ja włosy mam półdługie i średniej grubości, na pewno inaczej wygląda wymierzanie produktu na cienkich włosach.
Na włosach partnera, który ma grube, kręcone włosy potrzeba było kilku pompek, efekt był mało intensywny, ale włosy mniej spuszone przez cały dzień.
Włosy same z siebie i tak nadal potrzebują odżywek i klasycznego olejowania, kwestia jak podejdziemy do produktu, jeżeli wydanie 180 zł na serum o pojemności 125 ml wydaje nam się rozsądną opcją to ok.
Tyle że są podobne produkty o zbliżonych składach, jak olejki z dove, loreal które kupimy taniej,ja za nimi osobiście tez nie przepadam,wolę inne formy pielęgnacji,serum typu biovax na konce po metodzie OMO, olejowanie na noc naturalnym olejem itd.
Na pewno nie wrócę do tej kuracji, tym bardziej, że nie wywołała na mnie super wrażenia,ot olejek z silikonem,który ładnie pachnie.
Zalety:
- wygładzenie, zmniejszenie spuszenia włosów, przy umiejętnym nałożeniu nie skleja i nie obciąża
Wady:
- cena i dość ubogi skład
- raczej do potrzymania pielęgnacji włosów