Serum do twarzy

The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% 10% kwas azelainowy

Sephora
The Ordinary - Zawiesina Z Kwasem Azelainowym 10% – Serum Rozjaśniające - Direct Acids Azelaic Aci Suspension 30ml - Dla Kobiet

• 23 lutego 2025 o 19:17
    Solidne nawilżenie i regeneracja
    Formuła jest dość lekka, jednak na początku miałam problem z aplikacją, bo produkt miał tendencję do rolowania się, jeśli nałożyłam go za dużo. Po kilku próbach odkryłam, że mała ilość (wielkości groszku) w zupełności wystarcza, aby pokryć całą twarz. Ważne jest również, aby dać mu czas na wchłonięcie się przed nałożeniem na to kolejnych kosmetyków. Opakowanie jest proste i estetyczne, a tubka z dozownikiem pozwala na higieniczne aplikowanie produktu. Jeśli borykacie się z przebarwieniami, nierównym kolorytem skóry lub drobnymi nierównościami, warto dać mu szansę. To jeden z tych kosmetyków, które przynoszą efekty dopiero po dłuższym stosowaniu, ale zdecydowanie warto na nie poczekać.
    Zalety:
    • Pomaga w walce z przebarwieniami
    • Bezzapachowy, co jest dużym plusem dla osób z wrażliwą skórą
    • Przystępna cena jak na efekty, które daje
    Wady:
    • Wymaga cierpliwości i regularności
    Mela345
    25 grudnia 2024 o 22:40
    MATOWE WYKOŃCZENIE
    Plusy(+) - matowe wykończenie/fajny efekt na dzień pod makijaż - wygładza pory - przyjemna konsystencja - czasami lekko rozjaśnia zaczerwienienia ale to efekt na pewien czas, gdy jest na skórze Minusy(-) - trochę szczypie ale można się przyzwyczaić - nie lubi się że wszystkimi kosmetykami i szczypanie/pieczenie może zostać wzmożone - czasami wzmaga zaczerwienienia gdy skóra się rozgrzewa - brak długotrwałych efektów - minimalnie wzmacnia naczynia krwionośne Podsumowując nie żałuję że kupiłam ten produkt, aczkolwiek poszukam czegoś innego bo liczyłam na wiecej od kwasu azelainowego.)
  • 25 maja 2024 o 20:18
    Niestety zapycha
    Była to moja pierwsza przygoda z tym kwasem i oczekiwania były duże, ale niestety skończyło się zawodem. Produkt kompletnie nie nadał się do mojej skóry - po miesiącu stosowania zaczęłam zauważać przesuszenie oraz zapychanie się porów - drogą testów czyli odstawiania produktów znalazłam winowajcę - właśnie ten krem. Moja skóra niestety jest sucha i zapycha się bardzo łatwo więc musiałam puścić go dalej w obieg
    Zalety:
    Wady:
    • moją cerę zapchał
    apron
    1 sierpnia 2023 o 0:18
    Słabiutko
    Nie jestem fanką, używałam go przez około pół roku raz w tygodniu, celem było zapobieganiu lekkiemu trądzikowi różanemu. Niestety, ale produkt zostawiał moją twarz bardzo spiętą i lekko wysuszoną, dziwnie pachnie, a w dodatku nie zauważyłam żadnego działania! Nie polecam!
  • 1 lipca 2023 o 19:23
    Może być na początek przygody z kwasem azelainowym, ale trochę wysusza, a poza tym to tylko 10% kwasu
    Nie zawsze mocniejsze stężenie oznacza lepsze działanie, ale akurat w przypadku kwasu azelainowego przebadane są stężenia 15-20%. I wiadomo, że te stężenia działają. Zanim zaczęłam używać stężenia 15%, miałam okazję spróbować The Ordinary. Stężenie 10%. OPAKOWANIE Tubka. Prosta estetyka, jak to The Ordinary. KONSYSTENCJA I ZAPACH Kremowe. Zapach taki sobie, ale nie przeszkadza. STOSOWANIE Sprawdza się i rano i wieczorem. Stosowałam rano, bo nie chciałam mieszać z retinolem. Najpierw serum z wit. C, potem trochę przerwy. Kwas azelainowy. A na to krem. No i krem z SPF. Nie roluje się. DZIAŁANIE Moja skóra jest dojrzała, mieszana. Kwas trochę ją wysusza. Bez kremu nawilżającego nie dałoby się kwasu używać. A poza tym właściwie nie widziałam efektów. Efekty zauważyłam dopiero przy innym produkcie - Skinoren, żel apteczny, 15% kwasu azelainowego. Nie wysusza skóry. Kwasem zainteresowałam się ze względu na jego działanie redukujące zaczerwienienia i przebarwienia. Ma też inne znakomite właściwości , zwłaszcza przeciwtrądzikowe. Ale stężenie musi być wysokie i stosowanie długotermininowe. Zarówno The Ordinary jak i Skinoren mogę stosować codziennie. Skinoren za pierwszym razem spowodował leciutkie pieczenie, ale potem już bez żadnych problemów. PODSUMOWUJĄC The Ordinary trochę wysusza i nic mojej skórze pożytecznego nie zrobił. Być może stężenie jest za niskie, być może za krótko stosowany. Zostaję przy Skinoren, zwłaszcza, że w aptekach jest też krem 20% (mam ochotę spróbować). Chciałam dodać Skinoren do listy produktów Wizaż, ale mój wpis nie został zaakceptowany. Szkoda, bo myślę, że są osoby, które nie wiedzą, że można kupić produkt z wysokim stężeniem kwasu azelainowego. To co prawda produkt apteczny, ale bez recepty i wg. wielu dermatologów w 100% bezpieczny do stosowania jako kosmetyk a niekoniecznie produkt leczniczy.
    Zalety:
    • niedrogi
    • nie podrażnia
    Wady:
    • wysusza
    • tylko 10% kwasu