Kremy marki Fitokosmetik są chwalone w sieci, choć mało popularne, co zresztą widać po ilości opinii tej marki w katalogu. Mimo to postanowiłam kilka z nich wypróbować i podczas zakupów w drogerii internetowej wrzuciłam do koszyka różne warianty. Mam cerę mieszaną, a więc idealnym kremem na noc wydawał mi się właśnie ten krem-olejek z uwag na obecność oleju kokosowego, masła kakaowego, glicerynę, olej ze słodkich migdałów, a więc dość bogatych składników aktywnych, które raczej w kremie na dzień przy moim typie cery nie wpłynęłyby korzystnie. Treściwy, dobrze nawilżający i szybko wchłaniający się, idealnie sprawdza się w pielęgnacji dziennej i nocnej, szczególnie w okresie zimowym kiedy skóra potrzebuje większej ochrony i bogatszych kosmetyków.
OPAKOWANIE
Produkt znajduje się w kartoniku z wycięciem, dzięki czemu widać co znajduje się w środku. Szata graficzna składa się z logo marki, napisów i grafiki przedstawiającej kobietę w otoczeniu grafiki z głównymi składnikami aktywnymi: kwiatami rumianku, kropelką oleju oraz połówką kokosa. Wyraziste, żółte tło wyróżnia tą serię na tle innych kosmetyków marki. Tubka imituje opakowanie zewnętrzne. Wykonana jest z miękkiego materiału i posiada zakrętkę. Jest dodatkowo zabezpieczona folią przed pierwszym otwarciem a kartonik posiada zabezpieczające naklejki w miejscach otwarcia, dzięki czemu mamy gwarancję, że produkt jest nowy i pełnowartościowy. Opakowanie pozwala na szybkie, higieniczne wydobycie produktu. Na koniec kiedy kosmetyku jest już niewiele, to wystarczy rozciąć opakowanie i zużyć kosmetyk do samego końca.
KREM
Krem jest ciekawy pod względem składu, w pełni naturalny i właśnie dlatego go kupiłam. W składzie znajdziemy wiele roślinnych ekstraktów oraz olei takich jak hydrolat z oczaru, masło kakaowe, olej kokosowy, gliceryna, olej migdałowy, alantoina, hydrolat z rumianku, ekstrakt z papai. Prosty, ale zarazem treściwy skład pozwala uzyskać dobre efekty. Składniki aktywne pochodzenia naturalnego mają dobry wpływ na naszą skórę.
Krem jest aksamitny, ale zarazem dość lekki jak na tak bogaty skład. Nie przypomina tłustych kremów na bazie olei jakie miałam okazję stosować wcześniej. Ma bardzo przyjemny zapach – wyraźnie wyczuwam w nim nutę oleju kokosowego, słodką, ciepłą i otulającą. Ten aromat jest idealny na okres zimowy kiedy preferuję takie właśnie nuty zapachowe w kosmetykach. Zapach utrzymuje się przez chwilę na skórze, więc możemy się nim cieszyć. Kosmetyk po nałożeniu szybko się wchłania po nałożeniu zostawiając satynowe wykończenie, nie jest ono tłuste czy lepkie. To było dla mnie zaskoczeniem biorąc od uwagę ilość maseł i olei w składzie. Przyznam szczerze, że obawiałam się tego kremu ze względu na obecność oleju kokosowego w składzie, który może powodować zapychanie i powstawanie niedoskonałości. Moja cera jest skłonna do zapychania, stąd moje obawy, jednak postanowiłam dać mu szansę.
Stosowałam go jedynie jako element pielęgnacji wieczornej. Moja skóra bardzo go polubiła i zauważyłam, że przy jego stosowaniu była w lepszej kondycji. Była miękka, gładka w dotyku i świetnie nawilżona. Nawilżenie to wyczuwałam jeszcze rano po przebudzeniu. Mam wrażenie, że przyczynia się też do tego, że skóra zyskuje blask, staje się promienna, wygląda na zdrową i zadbaną. Uważam, że spełnia wszystkie obietnice deklarowane przez producenta, jednak zaznaczam, że jestem posiadaczka cery mieszanej i nie potrzebuję mega dużej dawki nawilżenia. Cena jest bardzo korzystna, często można zakupić go w granicach 10 zł. Wydajność to około 2-3 tygodnie stosowania, nie żałuję go sobie, ale też nie trzeba go zbyt dużo na jedną aplikację. Dostaniemy go głównie online, wiele drogerii ma go w swoim asortymencie, jednak ciężko go spotkać stacjonarnie.
PLUSY
lekka konsystencja mimo że to krem i olejek w jednym
szybko się wchłania
świetnie nawilża, odżywia i pielęgnuje
nie zapycha
idealny zarówno na dzień jak i na noc, świetny na zimę
ma świetny skład
wydajny
tani
MINUSY
dostępność – tylko internet