Wybierając produkty do oczyszczania kieruję się przede wszystkim ich delikatnym działaniem, ponieważ moja odwodniona skóra szybko ulega podrażnieniom, więc wymaga specjalnego traktowania. Z resztą powinnyśmy z ostrożnością podchodzić do pielęgnacji skóry, by jej nie uszkodzić i nie pogarszać jej stanu. Dbałość o warstwę hydrolipidową to podstawa, niezależnie czy mamy normalną, przetłuszczającą się czy suchą skórę, odwodnioną czy też nie. Ten płaszcz tuszowo-wodny chroni istotny narząd, skórę, a jej uszkodzenie może mieć nieprzyjemne skutki.
Chętnie sięgam po apteczne produkty marek SVR (lub innych, mam kilka ulubionych), choć w kwestii oczyszczania dobrze sprawdzają się tzw. naturalne kosmetyki, Jednak te apteczne sprawdzają się u mnie jako preparaty zarówno do ciała, jak i do twarzy. Tak właśnie stosuję również olejek SVR Topialyse.
- OPAKOWANIE: producent oferuje nam wybór pomiędzy litrową butlą z pompką, mniejszą butelką zamykaną na klik, a czasem jako miniatura możemy kupić kosmetyk w tubce o pojemności 55 ml. Taki też mam obecnie w swojej łazience, ponieważ kupując spray przeciwsłoneczny z SVR nabyłam go w zestawie z tymże olejkiem. Ale kiedy kupuję „regularną” wielkość, decyduję się na duże, wydajne i wygodne rozwiązanie z pompką.
Niezależnie od pojemności, mamy opakowanie wykonane z przeźroczystego plastiku, na którym widnieją napisy w języku francuskim i angielskim. Jest prosto i estetycznie, tak jak lubię. Możemy kontrolować zużycie kosmetyku widząc wnętrze, a to też wygoda.
- KONSYSTENCJA: produkt posiada rzadką formułę, którą wytwarza w połączeniu z wilgocią na skórze bardzo delikatną pianę, co osobiście lubię i preferuję. Sam „olejek” nie jest tłusty, nie trzeba obawiać się tego słowa, odnosi się to określenie jedynie do odczucia aksamitności, jakie towarzyszy nam w zetknięciu produktu ze skórą.
Kosmetyk dobrze spłukuje się ze skóry, nie pozostawia osadu.
- ZAPACH: niezwykle subtelny i przyjemny, nie potrafię jednak porównać go z niczym. Nieco kremowy, może odrobinę kwiatowy gdzieś w tle. Myślę, że każdemu będzie się podobać.
- DZIAŁANIE: stosuję olejek, jak już wspomniałam, do oczyszczania skóry ciała i twarzy i w obu przypadkach sprawdza się również dobrze, dbając o skuteczne a jednocześnie delikatne usunięcie całodziennych zanieczyszczeń nie naruszając warstwy ochronnej skóry. Dzięki temu cera na twarzy i skóra na ciele pozostają po osuszeniu czyste, odświeżone, czemu towarzyszy przyjemne uczucie lekkości, a jednocześnie skóra jest miękka, przyjemna w dotyku i nie nawiedza ją nieprzyjemne uczucie ściągnięcia, a po chwili też swędzenie i suchość oraz szorstkość. O nie. Skóra pozostaje w komforcie i ze spokojem mogę przystąpić do kolejnych kroków pielęgnacyjnych, nakładając nawilżające balsam na ciało i krem na twarz.
Kosmetyk w zetknięciu ze skórą przynosi także uczucie ukojenia, które nie znika po spłukaniu. Przyznam rację Wizażance poniżej, że olejek przynosi ukojenie skórze po ciężkim upalnym dniu, gdy skóra jest umęczona, ale sprawdza się w ten sposób również i w różnych innych nieprzyjemnych dla skóry przypadkach.
Wracając jeszcze do kwestii oczyszczenia skóry twarzy, na której poza zabrudzeniami z powietrza, sebum, zalegają też kosmetyki do makijażu: zdarza się, że zamiast dwuetapowego oczyszczania skóry sięgam jedynie po jeden produkt. Mój makijaż nie jest ciężki, to jedynie puder, czasem podkład mineralny sypki, pomada do brwi, więc nie mam zbyt wiele do usuwania, ale lubię oczyszczać skórę preparatem do demakijażu, a następnie żelem. Jednak kiedy nawiedza mnie leń totalny, korzystam jedynie z preparatu myjącego, Olejek SVR Topialyse radzi sobie w tej kwestii bardzo dobrze, radząc sobie ze wszystkim co leży mi na skórze :)
Lubię kosmetyki SVR i chętnie po nie sięgam, olejek Topialyse towarzyszy mi naprzemiennie z innymi produktami oczyszczającymi (także tej marki) i póki będzie dostępny na rynku, będzie stosowany w mojej łazience.
Zalety:
- skutecznie oczyszcza skórę ciała i twarzy
- nie narusza płaszcza hydro-lipidowego
- delikatnie się pieni
- posiada aksamitną konsystencję
- przynosi ulgę i ukojenie
- nie wysusza
- jest delikatny
- przyjemnie, subtelnie pachnie
- wielkość opakowania do wyboru
- wydajny