Kremy z filtrem do twarzy

La Roche-Posay Anthelios Ultra, Innovation Yeux Sensibles Cream SPF 50+ Bezzapachowy krem do skóry twarzy oraz okolic oczu

• 2 września 2022 o 12:13
    Ideał do podrażnionej skóry
    Kupiłam ten krem po przygodach z kilkoma innymi SPFami, które strasznie podrażniały mi powieki i wręcz sprawiały ból. Ten od La Roche Posay miał mieć specjalną niedrażniącą formułę i nie szczypać nawet ultra wrażliwych oczu. Poleciła mi go koleżanka, która się nim smarowała po zabiegu laserowym na blizny, więc skoro chwaliła go bliska osoba, to pomyślałam, że warto dać mu szansę. Moja cera: mieszana, bardzo łatwo odwadniająca się, stosująca retinoidy, łojotokowe zapalenie skóry, alergiczna. Pierwszy plus tego produktu to pompka, z której łatwo dozować produkt. Chwilę później ukazuje nam się dość gęsty krem. Aplikacja jest bardzo łatwa, spokojnie można go rozsmarować bez smug na twarzy. Jedyne co może wzbudzać kontrowersje to jego ciężka formuła. Nie jest to jeden z tych lekkich codziennych kremów SPF do skóry tłustej. Formuła jest bardzo bogata, wręcz kojąca. U mnie się sprawdzał gdy miałam twarz podrażnioną i wysuszoną na wiór przez alergie, kuracje przeciwtrądzikowego a do tego jeszcze był mróz na dworze. Na co dzień, na lato przy zdrowej skórze pewnie bym go nie stosowała. Może u kogoś z suchą cerą by się nadawał na co dzień. A jak z niedrażniącą oczu formułą? Jest efekt WOW. Przetestowałam go w ekstremalnych warunkach gdy miałam egzemę na powiekach, która mnie strasznie szczypała i nie chciałam jej wystawiać na słońce ani na chłodny wiatr. Krem od La Roche Posay pięknie się rozsmarował po mojej uszkodzonej skórze, ładnie ochronił ją swoją bogatą formuła i chronił przed promieniami słonecznymi. Zawsze po każdej wysypce/egzemie zostają mi jakieś pozapalne ślady, często brązowe - słońce to tylko wzmaga. Tutaj wszystko ładnie się goiło, krem nie zaogniał zmian, a swoją bogatą formuła chronił przed czynnikami zewnętrznymi. Co dla mnie niesamowicie ważne - krem się nie ścierał w ciągu dnia, nie rozpływał pod wpływem łez, które czasem się u mnie pojawiają np od silnego wiatru. Drogeryjne kremy typu Holika się strasznie u mnie ścierają np na nosie i pod oczami, natomiast Anthelios ładnie siedział i nie spływał. Podczas stosowania nie pojawiły mi się nowe przebarwienia ani te stare się nie przyciemniły. Krem mnie również nie zapchał, ale to bardzo indywidualna kwestia. Deklarowana delikatność dla oczu jak najbardziej jest. Krem z filtrem stosuję zawsze aż pod samą linię rzęs, zarówno na górne jak i na dolne powieki. Chcę mieć pewność, że ta delikatna okolica jest dobrze chroniona przed promieniowaniem słonecznym. Anthelios nigdy nie spowodował u mnie łzawienia, czerwonych oczu ani nic z tych rzeczy. Miałam też kilka razy wpadkę gdy przypadkiem wsadziłam sobie ten krem do oka. Nic się nie stało. Wzięłam wacik z micelem i delikatnie usunęłam kosmetyk z oka. Zero podrażnień, łez, szczypania ani nawet zaczerwienienia. A dodam, że noszę soczewki kontaktowe, więc moje oczy są dodatkowo uwrażliwione na wszelkie zewnętrzne zanieczyszczenia. Teraz kontrowersyjna sprawa - alkohol w składzie. Zazwyczaj unikałam tego składnika, bo tak mnie wyedukowano w internecie. Jednak tutaj w ogóle nie wyczuwałam jego obecności. Co lepsze - w ogóle nie czułam tego alkoholu ani na uszkodzonej podrażnionej skórze ani na tej zdrowej. Zero szczypania. Żadnego odwodnienia - a mam do tego ogromną skłonność. Często pozornie delikatne składowo kremy potrafiły mnie mocno odwodnić i podrażnić oczy. W tym wypadku formuła jest idealnie stworzona pod potrzeby wrażliwej skóry, ale o tym przekonałam się dopiero podczas stosowania kremu, nie z "analizy składu". Gdybym miała ten krem ocenić jako taki uniwersalny krem z filtrem to dałabym mu 4,5/5 ze względu na nieco zbyt ciężką formułę. Jednak ponieważ poratował mnie w sytuacji gdy miałam powieki jak płatki róż i każdy SPF sprawiał mi ból to jestem w stanie z czystym sumieniem dać mu 5/5.
    Zalety:
    • ultra delikatny dla oczu
    • sprawdza się przy wrażliwej skórze
  • 2 września 2022 o 10:51
    Nie warto kupować
    Po obejrzeniu pozytywnych opinii na temat tego produktu na YouTube skusiłam się na zakup. Już po pierwszym nałożeniu na twarz żałowałam. Krem daje nieprzyjemne uczucie na twarzy. Piecze, jeżeli mamy skore wrażliwą. Ma bardzo intensywny zapach (pachnie alkoholem). Wysusza skórę i bardzo ją podrażnia.
    Zalety:
    • wygodne opakowanie
    Wady:
    • daje nieprzyjemne uczucie na twarzy
    • bardzo intensywny zapach alkoholu
    • piecze na twarzy (zwłaszcza skłonnej do wyprysków)
    • podrażnia skórę
    • wysusza
    Drogeria Super-Pharm
  • 12 października 2021 o 16:39
    trudno dostępny ideał
    Jest naprawdę świetny - spełnia swoje zadanie, nie uczula, nie zapycha, nie powoduje łzawienia oczu, jednak jak większość kremów z filtrem stosunek ceny do wydajności nie uszczęśliwia. Byłoby to może do zniesienia, gdyby był łatwo dostępny i możliwe było znalezienie go na promocjach, jednak z dostępnością bywa bardzo różnie, a rozrzut cenowy pomiędzy poszczególnymi sklepami sięga nawet 50 zł za tubkę. Świetny produkt, ale trudny do uzupełnienia.
    Zalety:
    • lekka formuła
    • nie uczula, nie zapycha
    • nie powoduje łzawienia
    • przyzwoita wydajność jak na kosmetyk tego typu
    • delikatny, niedrażniący zapach
    • wygodna pompka, nie zacina się i nie trzeba się mocować z opakowaniem ;)
    Wady:
    • trochę za wysoka cena - adekwatna do jakości, ale krem zbyt szybko się kończy, żeby móc pozwolić sobie na częsty zakup lub robienie zapasów
    • trudno dostępny
  • 13 czerwca 2021 o 22:08
    Mój hit
    Przede wszystkim zacznę od tego, że mam cerę suchą, Ten krem to tak naprawdę mój pierwszy SPF dedykowany specjalnie do twarzy, ale sprawdza się u mnie tak rewelacyjnie, że nie wiem, czy chcę go zmieniać. Używam rekomendowaną ilość rano. Krem nakładam na krem nawilżający jak i solo. Okazało się, że nawilża na tyle dobrze, że nie potrzebuję kremu nawilżającego i traktuję ten krem jako krem na dzień. Krem ma kolor lekko żółty, jest bezzapachowy, konsystencja jest dość dziwna. Łatwo go wydobyć z opakowania, jednak gorzej z rozprowadzeniem- trzeba to robić szybko i sprawnie, ale da się tego nauczyć- aplikacja nie sprawia mi na ten moment problemu. Krem nie roluje się pod makijażem, nie bieli, nie wyświeca się w ciągu dnia i nie zapycha buzi, Nie czuję nawet, że mam na twarzy krem z filtrem, Nie dzieje się nic złego nawet podczas wysokich temperatur, kiedy skóra się poci. Jeśli chodzi o wady- krem niestety jest drogi, ale bez problemu da się go upolować w promocji. Oprócz tego, na początku drażnił mi oczy, teraz wszystko jest już ok.
    Zalety:
    • nie zapycha
    • nie bieli
    • nie zostawia tłustej warstwy
    • nie wyświeca się w ciągu dnia
    • nie czuć go na twarzy
    • dostępność/ częste promocje
    Wady:
    • podrażniał oczy na początku użytkowania
    • ciężko rozprowadza się na twarzy
    szoczek
    24 kwietnia 2021 o 22:06
    Jest okej, ale ma dziwną formułę
    Zacznę od tego, że mam cerę mieszaną z tendencja do zapychania i wypryskow. SPFów uzywam na co dzień. Zacznę od plusów tego produktu. Pierwszy spf, który rzeczywiście się nie wyswieca, jak to w praktyce bywa z takimi produktami. Bardzo szybko się wchłania, więc nakładam go partiami żeby uniknąć smug. Naprawdę trzeba bardzo porządnie go rozsmarować, a następnie wklepać żeby nie pozostawił smug, gdyż bardzo szybko zapycha na twarzy i niestety jest problem z rozsmarowaniem. Jest bezzapachowy i nie podrażnia oczu. Co do oczu- to wielki plus! Większość spfow powodowało u mnie dosłownie płacz pod koniec dnia, co było uciążliwe i wręcz paraliżujące. Niestety, po kilku warstwach (czasem też po jednej) moja twarz wygląda jak posypana mąką. Nie poddawałam się i próbowałam nakładać go na różne sposoby: 1. Sam spf bez kremu 2. Nakładałam go tylko na serum z wit.C 3. Nakładałam go na krem nawilżający 4. Rozprowadzałam go na twarzy w jednym kierunku, bo spotkałam się z opiniami ze w taki sposób uniknę rolowania (wierząc że w ten sposób tez uniknę efektu posypania twarzy mąką). Niestety jestem już na wykończeniu opakowania a dobrego sposobu nie opanowałam. Niestety wyjście na miasto po jego nałożeniu jest wręcz dla mnie wstydliwe. Moje brwi i włosy są cale w białym proszku, na szyi strasznie się roluje, na twarzy pełno białych smug. Mialam nadzieję, że jakoś go rozpracuje i zostanie że mną na dłużej jednak chyba skończy się na tym opakowaniu. A szkoda, bo zapowiadał się bardzo fajnie. Tym bardziej, że do najtańszych nie należy.
    Zalety:
    • nie wyswieca się
    • wygodne opakowanie
    Wady:
    • zostawia biały proszek na twarzy