Słowo wstępu o mojej skórze: trądzikowa, sucha. W ostatnim czasie problem z trądzikiem trochę się zmniejszył, ale nadal często coś mi wyskakuje. W związku z tym, chętnie sięgam po produkty dedykowane skórze trądzikowej. To było jedną z motywacji do zakupu tego kosmetyku. Drugą była promocja na markę Lynia w jednej z drogerii internetowych :D.
Tonik stosuję od 1,5 miesiąca, dwa razy dziennie,
DZIAŁANIE
Jeśli podobnie jak ja, macie skórę trądzikową, problematyczną, zmagacie się z niedoskonałościami to z całego serca polecam ten tonik. Odkąd go używam, stan mojej skóry znacznie się poprawił. Pojawia się mniej niedoskonałości, a jeśli już coś wyskoczy to szybciej się goi. Przebarwienia, z którymi też mam problem, są rozjaśnione i mniej widoczne.
SKŁAD
Zdecydowanie wart uwagi! Produkt zawiera takie dobroci jak:
- azeloglicyna (działa łagodząco, rozjaśniająco, regenerująco, redukuje ilość zmian trądzikowych, rozjaśnia przebarwienia potrądzikowe, przeciwsłoneczne, hormonalne, przywraca równowagę lipidową skóry),
- NMF (chroni skórę przed odwodnieniem),
- kwas hialuronowy (wiąże wodę w naskórku), zapobiega powstawaniu zmarszczek, nadaje skórze elastyczności i sprężystości),
- pantenol (poprawia nawilżenie, ujędrnia, uelastycznia, łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację naskórka),
- niacynamid (działa przeciwstarzeniowo, reguluje poziom nawilżenia skóry, rozjaśnia przebarwienia, zmniejsza syntezę sebum, redukuje powstawanie zaskórników).
KONSYSTENCJA
Rzeczywiście tonik jest żelowy. Co prawda wylany na dłoń jest dość płynny, natomiast po nałożeniu na twarz, czuć żelowość. Ja z tego rodzaju konsystencją spotykam się po raz pierwszy i przyznaję, że jest przyjemna i bardzo mi się spodobała.
WYDAJNOŚĆ
Produkt jest wydajny. Niestety butelka nie jest przezroczysta i nie mogę dokładnie ocenić zużycia, ale "na oko" wykorzystałam około połowy kosmetyku. To zasługa tego, że przy każdym użyciu wystarczy niewielka ilość.
OPAKOWANIE
Butelka wyposażona jest w pompkę - to ogromny plus! Takie rozwiązanie jest wygodne i przede wszystkim higieniczne. To szczególnie ważne przy skórze trądzikowej. No i nie zużywamy ogromnych ilości wacików...
ZAPACH
Kosmetyk jest bezzapachowy. Mi generalnie zapachy w kosmetykach nie przeszkadzają, ale myślę, że jest grono fanek produktów bezzapachowych.
CENA
Tonik w drogeriach internetowych kosztuje około 30 złotych. Ja kupując go w promocji zapłaciłam około 22 złotych. Według mnie to niska cena, zwłaszcza biorąc pod uwagę jakość (a przede wszystkim skład!) produktu.
PODSUMOWANIE
O marce Lynia słyszałam sporo dobrego i cieszę się, że wreszcie zdecydowałam się na zakup produktów, w tym toniku. Polecam go przede wszystkim osobom ze skórą trądzikową, ale myślę, że nawet jeśli ktoś ma cerę bez większych problemów to może śmiało go wypróbować. Skład sprawia, że według mnie to zdecydowania kosmetyk wart wypróbowania. Ja z pewnością kupię kolejne opakowanie.
Zalety:
- poprawia stan skóry trądzikowej (zmniejsza ilość niedoskonałości, rozjaśnia przebarwienia)
- dobry skład
- żelowa konsystencja
- jest wydajny
- opakowanie z pompką
- niska cena w porównaniu do jakości