Toniki i hydrolaty

Lynia Tonik żelowy Anti-Aging `Centella Asiatica i kwas hialuronowy`

Lynia

• 3 listopada 2024 o 15:41
    Poprawny, choć obietnic producenta nie spełnia
    Bardzo lubię wyszukiwać i testować kosmetyki mniej znanych marek, niedostępnych w sieciówkach. Dlatego często przy okazji zakupów na Allegro, w moim koszyku lądują rozmaite perełki. Tak było również tym razem. Do zakupu toniku zachęcił mnie jego skład, wąkrota azjatycka, kwas hialuronowy, D-Pantenol, niacynamid i NMF brzmiały jak obietnica nawilżenia, ukojenia i ujędrnienia. Za kosmetyk zapłaciłam nieco ponad 23 zł. Tonik ma konsystencję rzadkiego, płynnego żelu. Jest przezroczysty i prawie bezzapachowy. Zamknięty jest w butelce z białego, nieprzezroczystego plastiku, wyposażonej w wygodną pompkę do aplikacji kosmetyku. Pojemność butelki to 100 ml. Na pochwałę zasługuje sprawna, wygodna pompka, która nie dość że działała bez zarzutu, to dodatkowo umożliwiła wydobycie kosmetyku z butelki prawie do ostatniej kropli. Na pochwałę zasługuje także formuła toniku, która nie wymaga nanoszenia na wacik/ płatek kosmetyczny i wcierania w skórę. Tonik od Lynia wklepuje się dłońmi w skórę i pozostawia do wchłonięcia. Cenię takie rozwiązania, bo są ekologiczne i ekonomiczne, zmniejszają zużycie płatków kosmetycznych. Tonik jednak nie do końca mnie usatysfakcjonował. Bezpośrednio po nałożeniu na skórę odczuwałam przyjemne ukojenie, jednak po wchłonięciu toniku, szybko musiałam nakładać serum, ponieważ zaczynałam odczuwać nieprzyjemne ściągnięcie skóry. Tak, jakby działanie składników nawilżających było niewystarczające. Nie zaobserwowałam także działania przeciwstarzeniowego i wygładzenia, które deklarował producent. Być może przyczyną jest to, że mam już ponad 40 lat i niestety oznaki nieubłaganie upływającego czasu są już widoczne na mojej skórze. Może u młodszych osób tonik sprawdzi się lepiej. Na plus muszę zauważyć, że dobrze współgra z nakładanymi kolejnymi warstwami kosmetyków, czy to serum, czy krem, ładnie się wchłaniają i nie rolują, ani nie warzą. Jednak ja osobiście nie zakupię tego toniku ponownie. Znam lepsze i bardziej mi odpowiadające kosmetyki z tej kategorii.
    Zalety:
    • wygodna, sprawna pompka umożliwiająca wydobycie kosmetyku z butelki do samego końca
    • nie wymaga użycia wacików/ płatków
    • szybko się wchłania i nie powoduje rolowania się nakładanych kolejnych warstw kosmetyków
    • nie podrażnia, nie uczula
    Wady:
    • zbyt słabe nawilżenie skóry
    • brak deklarowanego przez producenta działania przeciwstarzeniowego i wygładzającego
  • 23 maja 2024 o 23:16
    Dobry skład, działanie średnie
    Jest to mój pierwszy produkt z marki Lynia. Padło na tonik anti - aging, bo mam już cerę dojrzałą. Skład prosty, bez perfum. Szkoda, że jest phenoxyetanol. KONSYSTENCJA to bezbarwny rozwodniony żel. Jest dużo rzadsza, niż w typowych żelowych tonikach. Jedna pompka wystarczy na twarz, szyję i dekolt. Aplikator działa bez zarzutu. ZAPACHU właściwie nie ma. DZIAŁANIE (cera dojrzała, mieszana) Nakładam tonik palcami i wmasowuję, aż do wchłonięcia. Nie zostawia lepkiej warstwy. Kosmetyki nałożone nawet bezpośrednio po nim nie rolowały się. Tonik sprawdził się jako podbicie nawilżenia skóry i jej delikatnego ukojenia np po peelingu. Liczyłam na przeciwzapalne działanie wąkroty azjatyckiej, gdyż akurat zmagałam się ze stanem zapalnym skóry, jednak zupełnie go nie odczułam. Efektu wygładzenia zmarszczek, czy regulacji wydzielania sebum - brak. Podsumowując - przyjemny tonik, ale bez rewelacji.
    Zalety:
    • Buteleczka z pompką
    • Nie klei się
    • Podbija nawilżenie skóry
    Wady:
    • Mało wydajny - szybko się kończy.
    alemale
    4 września 2022 o 10:00
    Lynia, Tonik żelowy Anti-Aging `Centella Asiatica i kwas hialuronowy`
    Z żelowych toników Lynia przetestowałam niemal wszystkie, bodajże tylko poza kwasowym (ale mogłam mieć i ten, tylko najwidoczniej mnie nie uwiódł ;)). To bardzo ciekawe formuły, niespotykane dotąd raczej na polskim rynku, a mające jedną, podstawową zaletę, która wynosi je ponad konkurencję - konsystencja, która nie odwadnia naskórka. Pozostawia ona lekki film zmniejszający utratę wilgoci, a składniki aktywne, np. NMF, skutecznie ją zapewniają (wilgoć, nie utratę). Obecny w tym konkretnym kosmetyku ekstrakt z wąkroty azjatyckiej, zwanej z niewiadomych powodów przez Producentów z łaciny "centellą" widocznie łagodzi i zmniejsza zaczerwienienia, redukując także stan zapalny. Sprawdza się świetnie niezależnie od typu cery :)
  • 28 kwietnia 2022 o 8:32
    Pokochałam i nie zostawię !
    Będę do niego często wracać. Jestem młodą osobą ale już pojawiają mi się pierwsze zmarszczki, a ten tonik pomógł mi to trochę spowolnić. Konsystenjca żelowa jest mistrzowska! Nakladanie jest bardzo przyjemne, zarówno platkiem kosmetycznym jak i ręką. Nawilża, koi, nie podrażnia co jest hitem bo moja twarz jest bardzo skora do podrażnień. Wystarcza na naprawdę długo, mam go już 3 miesiące i myślę, że starvzy mi jeszcze na pół miesiąca. Jak dla mnie zecydowanie must have w kosmetyczce!
    Zalety:
    • reguluje sebum
    • hamuje zmarszczki
    • nawilża
    • koi
    • delikatny
    • żelowy
    • super buteleczka z pompką
    • wydajny
  • 15 lutego 2021 o 15:49
    nowy faworyt
    ten tonik to moje odkrycie roku 2020, moja cera go pokochała. kupiłam go dla dobrego nawilżenia na etapie tonizacji, ale przy okazji załapałam się na dodatkowe benefity płynące z obecności niacynamidu wysoko w składzie. nigdy wcześniej nie stosowałam tego składnika i jestem zachwycona jego wpływem na moją twarz. skóra jest uspokojona, rozjaśniona i miękka, niedoskonałości praktycznie nie pojawiają się. żelowa konsystencja jest przyjemniejsza w stosowaniu niż tradycyjne wodniste toniki, mimo że nie jest to gęsty żel. łatwo go aplikować palcami bez konieczności używania wacika lub atomizera. brak zapachu jest rzadką i cenną zaletą. tonik jest wydajny, jedna pompka starcza na twarz, szyję i dekolt i jeszcze zostaje odrobina do wtarcia w dłonie które też na tym korzystają. na pewno prędko nie zmienię tego toniku na inny