Szampony do włosów

Dove Nourishing Secrets, Detox Ritual, Shampoo Szampon do włosów

• 7 października 2022 o 9:13
    Nawilżający detoks dla włosów.
    Szampon ten kupiłam na najpopularniejszym w Polsce serwisie aukcyjnym, płacąc za trójpak szamponów Dove trochę ponad 28 złotych. Cenowo była to bardzo korzystna oferta, gdyż wychodzi niewiele ponad 9 złotych za sztukę. W chwili obecnej już właściwie jest nieosiągalne znaleźć te szampony w takiej cenie (ach, ta inflacja... ;/). Ten został mi do przetestowania jako ostatni. Produkt zamknięty jest w wygodnie trzymającej się w dłoni butelce z zamknięciem na klik, wykonanej z solidnego materiału, o prostej, ale estetycznej szacie graficznej. Konsystencja jest żelowa i na tyle gęsta, że nie przelewa się przez ręce. Z kolei zapach jest ładny, orzeźwiający - szkoda, że nie utrzymuje się na pasmach dłużej. Co do właściwości myjących, szampon dobrze się pieni i dokładnie usuwa z włosów wszelkie pozostałości kosmetyków czy łoju. Poza tym nie trzeba zużyć dużo produktu, by osiągnąć efekt porządnego oczyszczenia, więc kosmetyk jest wydajny - zwłaszcza, że ma sporą pojemność 400ml. Przechodząc do właściwości pielęgnacyjnych, po myciu włosy są nawilżone, zyskują naprawdę sporo blasku i miękkości, a przede wszystkim wyglądają zdrowo. Także pod tym kątem jestem jak najbardziej zadowolona! Szczególnie, że jest to zwykły rypacz za grosze, a nie szampon z wyższej półki. Co do składu, niestety tutaj nie jest najlepiej. Na szczycie mamy mocny detergent (od czasu do czasu uważam, że umycie skóry głowy i włosów takim szamponem z SLES jest wskazane, by je dokładnie wypucować), dalej całą masę regulatorów, substancji zapachowych i barwników. Gdzieś spośród tego niewinnie wyziera nawilżająca gliceryna czy będący bogatym źródłem protein, minerałów i witamin wyciąg z ziaren ryżu siewnego. Reasumując: szampon jest rypaczem, który dobrze sobie radzi z oczyszczeniem pasm, jednocześnie widocznie poprawiając kondycję włosów (przynajmniej moich, choć one generalnie lubią się z tego rodzaju mocnymi szamponami). Do tego jest to produkt tani, ładnie pachnący, wygodny w użytkowaniu, łatwo dostępny i wydajny. Jedyny minus to skład. Ja do używania od czasu do czasu w celu porządnego umycia włosów polecam!
    Zalety:
    • żelowa, całkiem gęsta konsystencja
    • orzeźwiający zapach
    • dobrze się pieni
    • dokładnie oczyszcza włosy
    • nabłyszcza, wygładza i nadaje zdrowego wyglądu pasmom
    • poręczne opakowanie
    • korzystna cena
    Wady:
    • mocny detergent na szczycie INCI oraz mnogość innych, niezbyt pożądanych składników
    MrSpes0
    6 marca 2022 o 16:34
    Mój ideał
    Mam łagodną postać ŁZS skóry głowy. Potrzebuję szamponu, który ograniczy przetłuszczanie włosów, odżywi je i uniesie u nasady. Ponadto nie podrażni skóry głowy. Ten szampon idealnie odpowiada na moje potrzeby, a nawet posiada dodatkowe zalety.
    Zalety:
    • wygodne opakowanie
    • gęsty, a przez to wydajny
    • ładnie pachnie
    • nie podrażnia delikatnej skóry głowy
    • ułatwia rozczesywanie
    • odżywia włosy
    • ułatwia układanie włosów
    • nadaje włosom ładny połysk
    Wady:
    • nie można odwrócić butelki by zużyć produkt do końca
    • szampon jest gęsty i to sprawia trudność po przelaniu do buteleczki podróżnej
  • 1 lutego 2022 o 22:27
    Nie wystarczająco oczyszcza
    Posiadam włosy przetluszczajace się u nasady i suche na końcach, rozjaśniane u fryzjera. Szampon Detox Ritual kiepsko sobie z nimi radzi. Myję głowę codziennie. Pomimo tego mam wrażenie, że włosy są słabo oczyszczone. Szybciej się przetluszczają i dotyka mnie tak zwany okap:-) przy czym przy końcach lubią się puszyć i elektryzować, co normalnie zdarza się naprawdę bardzo rzadko. Domownicy również narzekają na wzmożone przetłuszczanie. Poza tym produkt ładnie pachnie i dobrze się pieni. Nakładam go jednak dość dużo aby jak najlepiej oczyścić skórę głowy. Pomimo tego efekty i tak nie są najlepsze. Sama nie wiem komu właściwie mogłabym polecić ten szampon. Myślę, że na rynku jest wiele innych lepszych produktów, również wśród marki Dove.
    Summer
    10 kwietnia 2021 o 17:50
    Okej
    Szampon ma żelową konsystencję, co mnie zaskoczyło, bo marka "Dove" kojarzy mi się z kosmetykami o konsystencji kremowej. Żel jest bardzo gęsty i mocno się pieni, nawet za mocno. Trzeba sporo wody, żeby go wypłukać. Oczyszcza włosy dobrze, nie powoduje obciążania. Pachnie bardzo przyjemnie - słodko i świeżo. Używam do razem z odżywką z tej samej linii - po wysuszeniu włosy są gładkie, sypkie i lekko zmiękczone.
  • 16 października 2019 o 17:02
    mocne oczyszczenie.
    Kupiłam, zużyłam i już do niego nie wrócę. Szampon nie nadaje się do włosów suchych i zniszczonych. Wbrew zapewnieniom producenta nie oczyszcza w sposób delikatny, więc przy codziennym stosowaniu włosy stają się jeszcze bardziej suche i zaczynają nieestetycznie się puszyć. Potrzeba silnie nawilżającej maski lub odżywki, żeby ten stan zniwelować. Myślę, że bardziej trafi do osób z mocno przetłuszczającymi się włosami.