Szampony do włosów

Cantu Sulfate-Free Cleansing Cream Szampon oczyszczający

Cantu Shea Butter Sulfate-Free Cleansing Cream Shampoo Oczyszczający Szampon do Włosów 400ml

• 25 marca 2025 o 1:14
    Moje włosy go uwielbiają!
    Mam włosy trudne do pielęgnacji - grube, sztywne, kręcone, wysokoporowate, wiecznie suche i reagujące na zmiany hormonalne - raz same z siebie "klapią", raz się puszą, to prostują to znowu mocniej skręcają... Kocham je ale to nie jest łatwa miłość. Nie jest mi też łatwo dobrać odpowiedni dla nich szampon - te przeciw puszeniu zmieniają mi włosy w oklapnięte strąki, inne znowu dają efekt siana, jeszcze inne robią mi coś w stylu choinkowych "anielskich włosów"... Do tego mam nadreaktywną skórę głowy, która bardzo, bardzo źle reaguje na silne detergenty. Cantu jest pierwszym od lat szamponem, który dogadał się z moimi włosami, za co mu jestem ogromnie wdzięczna :) Opakowanie: zużyłam dwie butelki, pierwsza to było stare opakowanie, jak na zdjęciu z głównego opisu. Druga jest po całości pomarańczowa, z estetyczną grafiką. Największa różnica leży w zakrętce - na z nowej wersji jest mniejsza i wygodniejsza w użyciu, można ją otworzyć i zamknąć jedną ręką, bardziej precyzyjnie odmierza ilość szamponu, łatwiej nałożyć tyle ile potrzeba. Zapach: delikatny, przyjemny Konsystencja: płynna ale nie za nadto lejąca, w każdym razie nic mi nie przecieka przez palce. Wydajność: bardzo dobra, butelka ma 400 ml i wystarcza na dłuuuugo, bo jednorazowo na włosy do połowy pleców wystarcza wielkość max orzecha włoskiego, może nawet trochę mniej. Działanie: Szampon bardzo dobrze się pieni, łatwo spłukuje i równie dobrze oczyszcza włosy. Po myciu używam odżywki bez spłukiwania, żelu do stylizacji (również Cantu), protect sprayu Tresemme, często następnego dnia dodatkowo mgiełek utrzymujących skręt - szampon bardzo dobrze mi to wszystko zmywa, nigdy nie miałam uczucia niedomytych włosów. Nigdy mnie również nie podrażnił w nawet najmniejszym stopniu. Największy jednak efekt widzę w wyglądzie moich włosów - po tym szamponie są dokładnie takie, jakie być powinny: miękkie ale nie za miękkie (efektu "baby hair" nie znoszę), przyjemne w dotyku, nawilżone ale nie oklapnięte. Są bardzo puszyste choć jednocześnie nie puszą się - mam po prostu jakby więcej włosów na głowie ale nie mam żadnych odstających wszędzie i w nieładzie kłaków, każdy, kto ma kręcone włosy wie, o czym piszę. Skręt jest bardzo ładny, taki uporządkowany, foremny, prawie "podręcznikowy". Szampon jest łatwo dostępny. Nie najtańszy ale, jeśli wziąć pod uwagę stosunek ceny do wydajności i wielkości butelki, wychodzi całkiem ekonomicznie. Właśnie skończyłam drugą butelkę i już zamówiłam kolejną, to produkt, do którego zawsze będę wracać, nie mam potrzeby dalszego eksperymentowania.
    Zalety:
    • Dobrze oczyszcza Łatwo się spłukuje Wspaniale pielęgnuje włosy
    • Podkreśla skręt Jest ekonomiczny Nie podrażnia skóry głowy
    Wady:
    • Nie zauważyłam
  • 19 lipca 2024 o 14:33
    Bardzo dobry szampon
    Warunki: krótkie, cienkie i delikatne, średnioporowate włosy (naturalna skłonność do skrętu) i wrażliwa skóra głowy ze skłonnością do podrażnień, suchości, swędzenia i przetłuszczania. Szampon: Dobrze oczyszcza skórę głowy i włosy. Od kiedy go używam, nie miałam potrzeby używania żadnego typowego "rypacza". Działa również pielęgnacyjnie - nie ma potrzeby stosowania odżywki (do czasu). Włosy są po nim miękkie. Stosowany codziennie, przez dłuższy czas może wysuszać i uwrażliwiać skórę głowy. Zaczynam go używać, gdy czuję, że moja głowa jest niedomyta lub potrzebuje silniejszego oczyszczania. Obecnie mam krótkie włosy, co przedkłada się na wrażliwszą skórę głowy. Jednak gdy były długie, mogłam go używać przez cały czas. Wtedy był to mój ulubiony szampon. Teraz jest to jeden z paru szamponów. Jestem w trakcie któregoś z kolei opakowania.
    Zalety:
    • dobrze oczyszcza (prawie(?) "rypacz", ale bez wad "rypacza" w postaci niszczenia i przesuszania)
    • delikatny zapach
    • pielęgnujące, odżywcze działanie
    • treściwa konsystencja
    • dobra wydajność
    • wygodne opakowanie (nowe, po zmianie)
    Wady:
    • przy dłuższym stosowaniu może wysuszać i trzeba zmienić szampon na delikatniejszy
  • 17 lipca 2023 o 12:08
    meeeh
    Posiadam włosy wysokoporowate, rozjaśniane z tendencją do kręcenia i falowania. Produkt otrzymałam w prezencie. Posiada wygodne opakowanie, gęstą mleczną konsystencję. Przy aplikacji i w trakcie mycia często miałam problem z pienieniem się tego produktu. Bardzo często ciężko było mi dobrze wymyć skórze głowy, przez co moje włosy szybko się przetłuszczały. Nie obciążył ich i nie puszył, jednak nie czułam prawdziwego oczyszczenia. Czasem susząc włosy już się zastanawiałam z jakimi włosami skończę tego dnia. Nie mogę na nim polegać. Nawet od mojej fryzjerki dostałam kilka razy komentarz, że moje włosy są niedomyte. Przez to szampon musiałam odstawić po zużyciu 3/4 i zastanawiam się czy do niego wrócić, bo mam jeszcze jedno opakowanie i z jednej strony szkoda mi go wyrzucać.
    Zalety:
    • nie puszy
    • nie wysusza
    Wady:
    • nie domywa skóry głowy
    klio69
    11 lutego 2023 o 12:34
    Mój faworyt, który nie ma sobie równych
    Długo szukałam właściwego szamponu dla moich włosów, które są grube, ciężkie i kręcone. Tą markę poleciła mi koleżanka, gdy szukałam odpowiedniego kosmetyku do rozczesywania dla mojego dziecka. I tam trafiłam na ten szampon, którego nie jestem w stanie zastąpić żadnym innym. Idealnie współgra i współpracuje z moimi włosami, oczyszcza je i nadaje jej odpowiedniej puszystości i blasku dodatkowo podkreśla skręt moich włosów. Jego konsystencja jest kremowa z łatwością się rozprowadza, dociera do każdego kosmyka, odpowiednio się pieni. Kupuję duże, ekonomiczne opakowanie z pompką, które idealnie u nas się sprawdza rodzinnie.
    • Blask włosów
    • Odpowiedni skręt
    • Łatwość zastodowania
    Wady:
    • Brak :-)
    Joules
    27 sierpnia 2022 o 17:33
    Jeden z moich ulubionych
    Moje włosy są cienkie, delikatne, puszące się i długo poszukiwałam mocno oczyszczającego szamponu, który sprawdzi się na nich. Szampon jest ma piękny zapach, taki jak inne produkty z serii. Ma gęstą i kremową konsystencję, co sprawia, że bardzo przyjemnie się go używa. Jest bardzo wydajny, dobrze się pieni. Wystarczy jego niewielka ilość. Dobrze oczyszcza skórę głowy oraz całą długość. Nie plącze włosów oraz nie pozostawia uczucia "tępości" ani matowości, tak jak po innych szamponach oczyszczających.
    Zalety:
    • piękny zapach
    • dobrze oczyszcza włosy
    • dobrze sprawdza się na problematycznych, delikatnych włosach