Emulsje, esencje i boostery

Sesamis Cell Active Repairing Essence Intensywna regeneracyjna esencja

• 24 lutego 2021 o 8:37
    kosmetyk nieobowiązkowy, ale przyjemny
    Esencje nie są obowiązkowe do stosowania, chyba że ktoś się wywodzi z koreańskiej tradycji pielęgnacji skóry. Niemniej pojawiły się w naszych sklepach, łącznie z azjatyckimi, i wiele z nas stale ich używa. Sesamis Cell Active Repairing Essence jest moją drugą esencją z koreańskiej firmy Sesamis (wcześniej używałam jej niebieskiej siostry). Jest dostępna w Hebe (dość często w promocji). Opakowanie bardzo ładne, estetyczne, leciutkie i wygodne w użyciu. Ma aplikator z dziobkiem, który działa idealnie i jest bardzo higieniczny. Można dziobek przekręcać po użyciu (co zawsze robię, by kosmetyk nie wysychał i nie utleniał się). Tu jeszcze mam sporo produktu do zużycia, ale już wiem, że końcówki nie da się wydobyć za pomocą aplikatora, ale da się stawiając buteleczkę "do góry nogami". Esencja jest gęsta, żelowa. Rozprowadza się łatwo, wchłania szybko. Ma lekki zapach, który jest przyjemny, ale nie utrzymuje się na twarzy. Jedna pompka aż z nadmiarem wystarcza na twarz, dwie - twarz, szyja i dekolt. Skład jest niezły. Co prawda wysoko w składzie mamy emolienty i substancję zwiększającą przenikanie kosmetyku, a dopiero potem substancje pielęgnujące, ale są one dość wysoko na liście składników. Esencja ma natychmiastowy efekt nawilżający (pewno głównie za przyczyną starej, poczciwej gliceryny). W związku z tym razem z tonikiem tworzy pierwszą warstwę do nakładania dalszych kosmetyków. O długoterminowych efektach się nie wypowiadam, bo nie potrafię ich ocenić. Kto potrafi? Skoro używamy na ogół wielu kosmetyków skąd wiemy czy coś rzeczywiście działa? Esencja nie podrażnia, nie uczula, nie wysusza, nie ściąga skóry. Dla mnie to miły kosmetyk, którego używam rano i wieczorem, który daje mi miłe psychiczne poczucie, że dbam o moją 60 plus skórę.
    Zalety:
    • dobrze nawilża
    • nie podrażnia
    • nie uczula
    • nie ściąga skóry
    • estetyczne, higieniczne, wygodne w użytku opakowanie
    Wady:
    • brak wad, ale oczywiście nie jest to "must have"
  • 24 marca 2020 o 17:51
    Koreański rytuał
    Koreańskie kosmetyki mają cudowne opakowania - tutaj butelka z pompką, dzięki której wydostaniemy tylko taką ilość produktu, jakiej potrzebujemy. Bardzo fajnie nawilża, szybko się wchłania nie pozostawiając lepkiej warstwy. Napina skórę i delikatnie ją unosi. Nie podoba mi się zapach, ale na szczęście szybko się ulatnia. Przyjemna w stosowaniu esencja.
    Zalety:
    • nawilża
    • napina skórę