Brak efektu ~wow, ale dobry szampon, tak w skrócie mogłabym opisać działanie tego kosmetyku. Jak dla mnie, sprawdził się doskonale, nie tylko na początku, lecz również po jakimś czasie, kiedy wiadomo, głowa lubi się przyzwyczaić do danych substancji i trzeba dokonać zmiany przynajmniej na jedno mycie.
Kupiłam w promocji w czerwcu, mając od wyboru kokos z mango i granat, mimo że uwielbiam kokos, poszłam trudniejszą drogą i kupiłam nie wiem dlaczego granat. Od początku jednakże znalazłam w nim jakieś plusy, na przykład, że zapach rzeczywiście przypomina owoc granatu, kostka jest poręczna, dobrze leży w dłoni, a opakowanie jest eko, ponieważ jest to tylko małe pudełeczko z dosyć cienkiej tekturki. Ładna szata graficzna dobrze skomponowana. Z minusów wymieniłabym coś również, od razu wagę i wielkość szamponu, kostka 60g, maleństwo. Ale za to na plus będzie to, że jest to niesamowicie wydajna kostka, więc myliłam się oceniając po rozmiarze;) mam od miesiąca (w pierwszej połowie czerwca jego cena wynosiła 10, 29,-) w ciągłym użyciu i niewielki jest to ubytek. Kostka wydaje się pozostawać ciągle taka sama, nawet wytłoczony na niej napis Isana, nie znika. Ten szampon w miarę używania niewiele się zmniejszył, robi się tylko szorstki po każdym użyciu.
Składniki są bardzo cenne, jest tu ekstrakt z pszenicy, glicerydy, betaina, olej rycynowy, oliwa z oliwek. chemikalia też są, ale. Detergenty nie są zbyt agresywne, brak tu SLS i SLES.
Szampon słabo się pieni^^, czasem myję więc włosy dwa razy, aby upewnić się co do tego, czy są oczyszczone. W drugim myciu szampon pieni się już nieco lepiej. Zdarza mi się tez myć dwa razy w ten sposób, że pierwsze mycie szamponem zwykłym, drugie- kostką i też się sprawdza.
Aplikacja jest niekłopotliwa, można rozmydlić szampon w dłoniach i masować skórę głowy, albo smarować kostką bezpośrednio włosy (to moja opcja), docierając do skóry głowy -i przystąpić do mycia głowy i masażu. Nie było u mnie żadnych nieprzewidzianych sytuacji, włosy udało mi się spienić, wymyć dokładnie, świeżość głowy po umyciu - czas wynosi nawet cztery dni, zwłaszcza kiedy rozjaśniłam troszkę włosy, więc kostka Isana spełniła swoją rolę.
Nie odnotowałam żadnych podrażnień, uczuleń, czy ewentualnego wypadania włosów. Dlatego jestem zadowolona z tego szamponu w tak nietypowej formie. Jak mówiłam, efektu Wow nie doczekałam się, ale skutecznego mycia, jak najbardziej.
Jakie dokładnie są włosy po nim, otóż zyskują odrobię objętości, miękkość, jednocześnie lekki połysk. Aby rozczesać włosy po tej kostce, należy po każdym myciu zastosować odżywkę lub maskę do włosów, na końcówki- olejek albo dobre serum na końcówki, specjalne do tego właśnie. Stosowałam ten szampon zarówno na włosy w niedawnym czasie rozjaśniane, jak i przed, więc na odrost kilkumiesięczny, gdzie włosy były grubsze i silniejsze, w każdym przypadku dobrze domywał włosy, nawet tłuste- i nie powodował żadnych problemów czy podrażnień. Nie zauważyłam też przesuszenia włosów. Widocznie trafiłam na detergenty, które akurat nie mają u mnie działania negatywnego.
Stosowałam ten szampon na zmianę z innymi, płynnymi, ale ostatnio używałam już tylko tej kostki i włosy nie były wcale gorsze czy znudzone przyzwyczajeniem w formie np. przyklapu, nic z tych rzeczy.
Nie jest to mój pierwszy szampon w kostce, wcześniej miałam L'Orient i był dla mnie bardzo ostry, sianotwórczy, ale za to pokazywał mnóstwo babyhair, pod tym względem Isana jest zupełną odwrotnością. Jak widać, recenzje są różne, od dobrych po negatywne, więc pewnie zależy to od użytego w szamponie zestawu detergentów, co wskaże, czy coś nam służy, czy nie. Właściwie to ten kosmetyk pokazuje, że osobiście mogłabym przestawić się na szampony w kostce.
Zalety:
- potrafi umyć włosy nie czyniąc podrażnień (przynajmniej u mnie),
- nie powoduje przesuszenia skóry, nie zrobił siana z włosów,
- myje, zmiękcza włosy, dodaje odrobinę objętości,
- wydajność,
- ładny zapach,
- opakowanie,
- cena
- ekologiczna formuła
Wady:
- nie pieni się zbyt obiecująco,
- nie daje efektu wow