Toniki i hydrolaty

OnlyBio Pinch of Glow, Tonik złuszczająco-rozświetlający `Kwasy AHA & woda pomarańczowa`

shewild
    21 października 2024 o 14:44
    Nie jest zły, ale efekty są znikome
    Tonik na trójkę. Nie wzbudził we mnie żadnych pozytywnych ani negatywnych emocji – to po prostu zwykły, cytrusowy tonik kwasowy, do którego warto jednak przygotować skórę jeśli mamy skłonności do przesuszania. Dobry jako kuracja, bo ma niewielką pojemność i wystarcza mniej więcej na miesiąc codziennego używania. Jest ok, ale wśród złuszczających toników nie robi żadnej furory. Jak wspomniałam wyżej - tonik jest mały, buteleczka szybko się zużywa, tym bardziej, że tonik dozujemy na wacik. Pomimo niewielkich rozmiarów buteleczka jest wygodna, nieduży otwór pozwala na kontrolowaną aplikację i nic nie ścieka po bokach. Zapach toniku jest mocno cytrusowy, cierpki, przypomina jakiś drink na bazie pomarańczy czy grejpfruta. Ogólnie całkiem przyjemny, odświeża i dodaje energii, a przy tym szybko wietrzeje, więc czuć go praktycznie tylko podczas przecierania twarzy wacikiem. Widzę, że na zdjęciach dostępna jest także wersja z atomizerem, ale ja miałam egzemplarz z nakrętką na klik i otworem u góry. Tonik ma wodnistą postać, jest praktycznie przezroczysty z minimalnie żółtawym zabarwieniem. Nie klei się na skórze. Bezpośrednio po przetarciu czuć wilgoć na twarzy, ale potem wszystko odparowuje i skóra jest matowa w dotyku. Na początku przygody z tonikiem czułam lekkie mrowienie w wyniku działania kwasów. Nie było to nieprzyjemne, a do tego z każdym kolejnym użyciem ten efekt zanikał, więc skóra szybko się przyzwyczaiła. Owszem, tonik delikatnie złuszcza skórę co możemy zaobserwować w postaci większej gładkości jaka pojawia się z dnia na dzień. Niestety używany regularnie potrafi wysuszyć. U mnie właśnie tak było, mniej więcej po tygodniu czułam ściągniętą twarz, dość mocno, ale na szczęście łatwo było to zniwelować odpowiednio odżywczym kremem. Tonik ma działanie matujące, skóra nieco mniej się przetłuszcza. Liczyłam na większe działanie rozświetlające i ogólnie nadanie takiego promiennego, zdrowego kolorytu, a może i niewielkie zmniejszenie przebarwień... Tego niestety akurat nie widzę, tak naprawdę podobne działanie złuszczające można uzyskać po peelingu, a systematyczne używanie toniku nie przełożyło się na jakieś długofalowe rezultaty widoczne na skórze. Nie jest to kosmetyk, który zapadnie mi w pamięć. Nie opłaca się według mnie z powodu i pojemności, i skuteczności. Zużyłam i nie wrócę, jeśli chodzi o złuszczanie czy efekt rozświetlający to na pewno ten tonik nie wybija się ponad przeciętność.
  • 2 stycznia 2022 o 21:47
    Słabiutkie to złuszczanie
    Mam skórę mieszaną, skłonną do powstawania niedoskonałości I wyswiecania się w strefie T. Walczę także z przebarwieniami. Z tego też względu wciąż szukam i testuję różne produkty złuszczające, które uleczyłyby moje niedoskonałości cery. Firmę onlybio bardzo lubię. Używam zarówno produktów do pielęgnacji twarzy jak i włosów. Większość z nich uwielbiam, ponieważ fajnie się sprawdzają. Jednak ten tonik nie do końca spełnia moje oczekiwania. Wynika to z tego, że nie zauważyłam działania złuszczającego. Rozświetlającego z resztą też nie. Na plus - zwęża rozszerzone pory i reguluje wydzielanie sebum. Oczekiwałam nieco więcej od tego produktu.
  • 7 maja 2021 o 8:02
    Pomaranczka
    Tonik na bazie kwasów to absolutny must have. Moja trądzikowa skora wykorzystuje każdą minute spędzona z kwasami. Gdy zapomnę zrobic peelingu, tonik ten pozwalał utrzymać moja cerę w ryzach. Zapach obojętny. Dosc ładny jak na produkt na bazie kwasów. Zazwyczaj zalatywały mi takie toniki octem, ten pachnie ładnie. Swietnie oczyszcza, ale jest jednocześnie delikatny. Nie ściąga skory.
    Zalety:
    • Produkt nie testowany na zwierzetach
    • Działanie
    • Nie zapycha
    • Wyrównuje koloryt cery
    Wady:
    • Plastikowe opakowanie
  • 16 marca 2021 o 20:10
    Polubiliśmy się!
    Tonik ma bardzo różne opinie, zazwyczaj czatam opinie produktów przed zakupem, ale czasem trafia coś do mojego koszyka zupełnie spontanicznie. Tak było z tym tonikiem i cieszę się bardzo, że tak wyszło bo prawdopodobnie czytajac opinie nie zdecydowałabym się na niego. Moja skóra bardzo polubiła ten tonik, odkąd go używam mam zero niespodzianek na twarzy. Ogolnie nie mam do nich za bardzo predyspozycji, ale czasem coś się zdarzało a teraz nic. Bardzo dobrze oczyszcza moją buzie, choć nie zauważyłam efektu złuszczania. Przyznaje też ze uzywam go zdecydowanie częściej niż sugeruje producent - ok 5 dni w tyg. I przy takim użyciu tonik zauwazylam efekt, ale wtedy dość szybko się kończy. Bo ja zuzylam prawie całe opakowanie w miesiąc. Nie wiem czy bylabym zadowolona z jego efektu używając go zgodnie z zaleceniami, poniewa ma wowczas za slaby efekt - przynajmniej dla mnie. Dodatkowym plusem jest jego piękny zapach i prosty sklad ????
    Zalety:
    • Piękny zapach
    • Gładka, pozbawiona wyprysków cera
    • Dobrze oczyszczona skóra
    Wady:
    • Za mała pojemność buteleczki
  • 13 lutego 2021 o 15:29
    Nie do końca widzę efekty które obiecuje producent
    Dorzuciłam ten tonik do kremów tej marki z bakuchiolem. To co przede wszystkim uderza nas po otwarciu to orzeźwiający cytrusowy zapach. Jednak wrażenia sensoryczne które niewątpliwie uprzyjemniają stosowanie nie mogą nam przysłonić samego działania kosmetyku. Z tym działaniem jest trochę gorzej, na moją mieszaną cerę (skłonną do niedoskonałości) nie wpłynął spektakularnie, lub efekty są mało widoczne. Złuszczanie nie występuje, a stosowany na noc wysusza. Obecnie używam go do dekoltu i pleców gdzie występują u mnie niedoskonałości, aczkolwiek jego efekty nie powalają i nie kupię ponowne. Myślę że można znaleźć coś lepszego.
    Zalety:
    • orzeźwiający, pomarańczowy zapach
    • nie szkodzi cerze, nie podrażnia
    • może wysuszać
    Wady:
    • słabe, niewidoczne działanie
    • brak efektu złuszczania
    • słaba odnowa skóry, takie trochę placebo