Kwas winowy (Tartaric Acid) należy do grupy alfahydrokwasów (AHA). Występują one naturalnie w przyrodzie, najczęściej w owocach. Inne znane związki tego typu to np. kwas jabłkowy lub pirogronowy. Kwas winowy znajduje się m.in. w winogronach. Ma postać stałą – bezbarwnych kryształów, które są rozpuszczalne w wodzie i topią się w temperaturze 170 °C. W kosmetyce ma zastosowanie m.in. jako regulator pH, stabilizator emulsji i substancja rozjaśniająca skórę.
Spis treści:
Kwas winowy (produkt fermentacji winogron) jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, chemicznym i budowlanym. Na etykietach produktów do spożycia figuruje pod nazwą E334 i pełni funkcję regulatora kwasowości. Ta sama właściwość pozwala na wykorzystanie go w kosmetykach. Utrzymuje on odpowiednie pH preparatu.
W dziedzinie pielęgnacji ciała służy głównie do zachowania młodej i zdrowej skóry. W stężeniu do 5% nawilża ją, a w wyższych dawkach działa złuszczająco. Ponieważ kwas winowy pochodzi od owoców bogatych w przeciwutleniacze, pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki i czynniki środowiskowe, takie jak promienie UV. Antyoksydanty zapobiegają starzeniu się skóry. A skoro już o tym procesie mowa – kwas winowy pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu, który wygładza drobne zmarszczki.
Kwas winowy ma właściwości keratolityczne, czyli rozpuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka, a tym samym ułatwia penetrację przeznaskórkową. Działa jako substancja maskująca – ze względu na swój aromat wpływa na walory zapachowe całego kosmetyku. Pełni w kosmetykach funkcję przeciwbakteryjną, przeciwzapalną i regulującą aktywność gruczołów łojowych. Ma właściwości ściągające i zwiększa nawilżenie skóry.
Upiększające właściwości kwasu winowego znane były już w starożytnym Egipcie. Kobiety robiły sobie wówczas okłady na skórę z chleba nasączonego winem. Rzeczywiście ma on wpływ na zachowanie młodego i pięknego wyglądu. Stosowany jest przede wszystkim w preparatach do eksfoliacji, czyli złuszczania martwego naskórka, dzięki czemu:
Z właściwości kwasu winowego skorzystają osoby z cerą tłustą i trądzikową, ale także wrażliwą, ponieważ należy on do łagodnych eksfoliantów.
Ten kwas owocowy o właściwościach wygładzających, oczyszczających, nawilżających, złuszczających i antybakteryjnych można znaleźć w kosmetykach, które przydadzą się na każdym etapie pielęgnacji skóry. Produkty z kwasem winowym to:
Kwas winowy ze względu na swoje właściwości antyseptyczne znajduje się także w preparatach do stóp, środkach przeciwpotnych, pastach do zębów z węglem aktywnym i płynach do płukania jamy ustnej.
Jesień i zima to najlepszy czas na stosowanie peelingów, które wykorzystują złuszczające właściwości kwasu winowego, ponieważ po tego typu zabiegach należy unikać ekspozycji na słońce. Eksfoliacja powoduje, że skóra staje się cieńsza i delikatniejsza, dlatego jest wtedy bardziej podatna na promieniowanie UV i uszkodzenia mechaniczne. Zabieg najlepiej wykonać podczas wieczornego rytuału pielęgnacyjnego.
Na rynku dostępne są gotowe dermokosmetyki o odpowiednim stężeniu kwasu (10–20%), które idealnie nadają się do użytku domowego. Należy zacząć od preparatu o mniejszej zawartości substancji złuszczającej, a dopiero później wypróbować kosmetyk z większym stężeniem kwasu. Przed pierwszym użyciem trzeba wykonać próbę uczuleniową na małym skrawku skóry twarzy i obserwować jej reakcję.
Eksfoliacja w warunkach domowych wymaga przestrzegania kilku zasad:
Przede wszystkim kwasu winowego nie należy łączyć z innymi substancjami silnie złuszczającymi, ponieważ może wtedy dojść do podrażnienia skóry. Ponadto zmienia on pH witaminy C i peptydów, przez co tracą one swoje właściwości. Nie należy zestawiać ze sobą kwasów AHA i tlenku cynku, ponieważ działa on na nie neutralizująco. Niektóre alkohole zawarte w kosmetykach w połączeniu z peelingiem na bazie kwasu winowego mogą prowadzić do przesuszenia skóry, dlatego trzeba się wystrzegać ich stosowania po zabiegu złuszczania naskórka.
Ten popularny składnik złuszczający występuje naturalnie w owocach, zwłaszcza w winogronach, ale także w burakach cukrowych, jabłkach i morelach. Pozyskuje się go głównie jako produkt uboczny produkcji wina. Nie ma zatem negatywnego wpływu na środowisko.
Kwas winowy jest substancją bezpieczną, ale może podrażnić wrażliwą skórę. Nie należy go stosować w przypadku przerwania ciągłości naskórka, na znamiona (np. pieprzyki), jeśli występują schorzenia dermatologiczne (np. łuszczyca lub grzybica), po zabiegu chirurgicznym, w trakcie choroby wirusowej i po doustnej terapii pochodnymi witaminy A i antybiotykoterapii. Nie zaleca się stosowania kwasu winowego w trakcie ciąży i karmienia piersią, ponieważ skóra jest wtedy szczególnie wrażliwa i podatna na podrażnienia.