To nie był planowany zakup. Wrzuciłam to mydło do koszyka w sklepie tylko dlatego, że skusiło mnie jego opakowanie i wyobrażenie ładnego, jeżynowo-waniliowego zapachu. No i okazało się strzałem w dziesiątkę :) Używam go z prawdziwą przyjemnością, faktycznie pachnie prześlicznie, uroczo wygląda na półce, dobrze domywa ręce, miło się pieni i wychodzi naprawdę tanio.
KOLOR
To moje rozczarowanie, bo naprawdę wyobrażałam sobie, że to mydło będzie w kolorze ciemnego fioletu. A jest kompletnie bezbarwne i półprzeźroczyste. Także smuteczek :(
ZAPACH
W sklepie nie było testerów, więc pierwszy raz otworzyłam to mydło w domu. Zakochałam się w jego zapachu od pierwszego użycia. Jest inny niż się spodziewałam - bardziej delikatny, kwaskowaty i uroczy niż typowe, chamskie, sztuczne jeżyny w kosmetykach. Ten zapach jest świeży, ale łagodny. Faktycznie czuć w nim kwaśne owoce jeżyn przełamane nutką słodkiej wanilii. Nie wydaje się mdły, nudny, zbyt sztuczny, nie boli od niego głowa.
Czuć go tylko podczas mycia dłoni, i to raczej delikatnie. Nie utrzymuje się na dłoniach po umyciu i nie dominuje łazienki.
Natomiast, paradoksalnie, mimo że jest delikatny, to świetnie sprawdza się w kuchni, bo całkowicie niweluje przykre zapachy po myciu naczyń, krojeniu cebuli i czosnku itp.
KONSYSTENCJA
Jego konsystencja jest glutowato-żelowa, dość rzadka, ale naprawdę fajna. Nie ciągnie się i nie maże się po wydobyciu z opakowania. Nie tworzy farfocli zwisających z pompki.
FAJNE DO MYCIA RĄK, ALE LECIUTKO PRZESUSZA
Mydło naprawdę dobrze oczyszcza ręce, lepiej niż typowe mydła w kostce. Sięgam po nie w pierwszej kolejności, kiedy mam ręce brudne od tłustych kremów i olejków, a także od najróżniejszych produktów kuchennych typu: olej z puszki z tuńczykiem. Wystarczy namydlić ręce tym mydłem dosłownie raz, żeby wszystkie tłuszcze i nieprzyjemne zapachy zniknęły bez śladu.
Ale oczywiście super sprawdza się też do zwykłego, codziennego mycia dłoni. Naprawdę przyjemnie i delikatnie się pieni, miło pachnie.
Moim zdaniem jego jedyną wadą jest to, że leciuteńko przesusza dłonie. To naprawdę subtelne odczucie. Chcę mocno podkreślić, że większość innych mydeł w płynie przesusza znacznie mocniej. Jednak fakty są takie, że odkąd go używam, częściej odczuwam potrzebę stosowania kremu do rąk.
ŚWIETNE DO HIGIENY INTYMNEJ
Sprawdza mi się też do higieny intymnej, bo idealnie myje i odświeża, ale nie podrażnia, nie powoduje jakiegokolwiek dyskomfortu, pieczenia ani zaczerwienienia.
OPAKOWANIE
Opakowanie tego mydła jest urzekające. Plastikowa butelka jest solidna, nie wygina się podczas używania produktu i wygląda naprawdę ślicznie. Etykieta w jeżyny i kwiaty wanilii oraz fioletowa pompka niesamowicie mi się podobają i ślicznie wyglądają na półce w łazience. Pompka sama w sobie jest niezawodna. Nie zacina się i wydobywa idealną ilość kosmetyku.
Jedyny minus: kiedy butelka stoi na półce, nie widać stopnia zużycia produktu, bo etykieta jest całkowicie nieprzeźroczysta.
POJEMNOŚĆ, WYDAJNOŚĆ, CENA
Moim zdaniem to mydło jest opłacalne. Za pół litra (500 ml w opakowaniu z pompką) zapłaciłam ok. 3,35 zł. Doceniam, że w sprzedaży jest dostępny również zapas w foliowym woreczku (też 500 ml za cenę 3,25 zł).
Jedna butelka wystarcza mi na około 1-2 miesiące używania, przy czym w tym samym czasie używam również mydła w kostce, więc ten czas trochę mi się wydłużył. Normalnie wystarcza pewnie na ok. miesiąc.
PODSUMOWANIE
To naprawdę przyjemne mydło do rąk, bardzo się cieszę, że je kupiłam, i używam go z przyjemnością. Jednak muszę przyznać, że moim nr 1 jeśli chodzi o mydła w płynie są nadal mydła Cosmia (marki własnej Auchan) - które kosztują ciut więcej niż Balea, ale jednak mają wyjątkową konsystencję żelu, który zamienia się w piankę, i kompletnie nie przesuszają rąk nawet jeśli używam ich co chwilę.
Zalety:
- dobrze oczyszcza ręce z tłustych kosmetyków i olejów kuchennych
- niweluje przykre zapachy kuchenne
- śliczny, świeży, ale delikatny zapach kwaśnych jeżyn przełamanych nutką słodkiej i ciepłej wanilii
- przyjemna, dość rzadka konsystencja, mydło nie "ciągnie się" między palcami, nie robi farfoclów
- przepiękne, a zarazem solidne opakowanie z niezawodną, wygodną pompką
- tanie
Wady:
- półprzeźroczyste (tak, liczyłam na to, że będzie fioletowe ;) )
- leciutko przesusza dłonie